Press "Enter" to skip to content

Atemporalitate în trup de femeie: O discuție cu Medina Pop despre artă, senzorialitate și expoziția Wholy Mother

Am descoperit-o pe Medine Pop prin textele ei vibrante, senzoriale, care ating ceva (de fiecare dată ceva diferit) în mine, în sufletul meu și în trupul meu. Cel mai recent proiect al ei, expoziția Wholy Mother de la STRATA Gallery, a fost un motiv în plus să îi dau rendez-vous într-o zi de toamnă ca asta, care te îmbie la poezie, miros de femeie și atemporalitate.

JS: A ce miroase galeria Strata, iar dacă ar avea gust, care ar fi acela?

Regăsesc în această întrebare preocupările din interviurile pe care le concep eu însămi, acele întrebări legate de gust și de miros. Doar că, “ce gust are copilăria” și “cum miroase o femeie” sunt întrebări cu un fundament profund romantic. Ori o galerie de artă contemporană nu are nimic romantic în structura ei. Dimpotrivă. Miros totuși are. În primul rând, conține mirosul materialelor din care sunt executate lucrările fiecărei expoziții pe care o găzduiește. Acum, spre exemplu, miroase a rășină, a ceară arsă, a ulei, aer condiționat, hârtie și lapte întărit. Cât despre gust, ar trebui să fac un performance a la Tom Price, care în anul 2001 a lins întreaga suprafață a pereților unei galerii timp de 3 zile. Intuiesc, fără să trec prin acest proces masochist, faptul că are gust de sticlă, lavabilă și rășină epoxi. 

© Adi Bulboaca

JS: Pare că ți-ai plămădit un univers atemporal în care trăiești. De ce anume ți-e dor din vremurile apuse?

De zahăr candel, de bunicii mei tineri, de comuna Zagon, cărțile pe care nu voi apuca să le citesc niciodată, de cum sună pianul în încăperile cu pereți văruiți, înainte de lavabile, mirosul orașelor înainte să existe mașini și parfumuri de nișă, de mine, înainte să mă fi născut din nou.

Ipolit Strâmbu, In Gradina, 1913

JS: Cum se vede Galeria prin ochii și inima ta? Și cum s-au intersectat drumurile voastre?

Cum spuneam mai sus, nu pot romanța inutil un concept care, oricât de nobil, e ceea ce e. O galerie de artă e o galerie de artă. Așa o vad, cu ochii cel puțin. Cu inima, ei bine, cu inima e mai complicat. Perspectiva e mult prea intima pentru a o confesa. Pot spune că pentru inimă, galeria asta (nu alta) e un loc de pereții căruia am ocazia să atârn arta care îmi hrănește căutările și rătăcirile, deopotrivă. Cât despre cum s-au intersectat drumurile noastre… vezi, te rog, răspunsul la întrebarea de mai jos.

JS: Crezi în destin?

Da. 

JS: Dacă expoziția Wholy Mother ar fi o femeie, cum ar fi ea? 

Ar fi o mamă cu părul lung și negru, înveșmântată într-un halat alb, din mătase groasă, căzut de pe un umăr, dezgolind un sân arămiu plin doldora cu lapte, de care stau prinși într-o încleștare lipsită de respirație și instinct, dinții albi ai unui prunc, băiat cu părul blond, nu ca al ei, născut dintotdeauna și pentru totdeauna. Acasă, în picioare, desculță, recitând un descântec mut. Miroase a ambră și a ulei de măsline, firește că nu e de aici, dar nici nu se știe de unde. E după-amiază.

© Adi Bulboaca

JS: Într-un text de-ale tale spuneai „Îmi plac femeile care fac prăijuturi fine din propria sexualitate.” Dacă Medine ar fi o prăjitură, ce prăjitură ar fi? 
 

Un tort cu trei straturi de cremă, glazură și décor abstract. Nu-ți vine să tai din el, simandicos, îți vine să apuci cu dinții și să muști. Îți asumi faptul că te vei murdări, oh, și încă cum.

JS: Un gând de octombrie?

Am văzut recent un film despre o femeie care există în două colțuri ale lumii, în același timp, în două vieți diferite (La Double vie de Veronique). Ai simțit vreodată că mai exiști undeva, nu doar aici?


Dacă aș plămădi un răspuns întrebării Medinei, aș spune că a simți că exiști și aici, și altundeva e poate starea lait-motiv a acestei toamne, care uneori se arată drept o femeie tristă, alteori drept un amant nervos, grăbit și ușor bipolar.

Pe Medina o găsiți pe contul ei de instagram @medina.pop.

Iar Galeria Strata pe @strata.gallery.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.