Press "Enter" to skip to content

Katerini: Brandul care transformă PET-uri în flori delicate

Katerini este un brand românesc fondat în 2014 care promovează stilul minimalist și elegant ca fiind mai presus de trend-uri. Pe Ecaterina, fondatoarea brandului, am cunoscut-o în urmă cu două săptămâni la un workshop din cadrul târgului Neo Fair organizat de galeria Galateca. Cu bijuteriile create de ea mai avusesem deja contact, însă de această dată am descoperit persoana plină de candoare din spatele lor. În cadrul workshop-ului am modelat PET-uri astfel încât să creăm flori și m-am îndrăgostit numaidecât de această idee.

JS: Bună, Ecaterina! Povestește-mi pe scurt despre tine. Ce crezi că a declanșat interesul tău pentru sustenabilitate și reciclare?

Sustenabilitatea are mare legătură, pentru mine, cu simțul comunității, cu gândul la un bine colectiv. Cred că și stilul în care am fost crescută m-a transformat într-un om cu atenție la treaba asta. Provin dintr-o familie de aromâni unde simțul comunității este bine impregnat. Apoi, eu m-am născut la Constanța. Am o relație specială cu marea și am simțit-o ca pe o valoare care îmi aparține. Prezervarea ei se simte firesc. Am devenit, însă, un reciclator curios după ce am locuit câteva luni în America când eram în facultate și am învățat ce înseamnă colectarea selectivă. Mi s-a părut ciudat ajunsă acasă, în 2012, că nimeni nu ținea cont de asta. 

JS: Cum a pornit brand-ul Katerini?

Brand-ul Katerini a crescut fericit, dintr-un hobby. Mi-a plăcut tot timpul să stilizez și sunt atentă la ce e frumos. Pentru că sunt și destul de îndemânatică am început să construiesc accesorii pentru ținutele mele. Apoi pentru prietenele mele și cercul a crescut ceva mai mult până a devenit un business. Azi lucrez alături de un grup mic de femei și ne bucurăm de creativitate și idei noi în fiecare zi. Chiar în fiecare zi.


JS: Spune-mi mai multe despre florile din PET-uri. Cum ți-a venit ideea și ce presupune procesul creație?

Încercam de multă vreme să introduc materiale reciclate în procesul de creație. Întâi s-a întâmplat dintr-o greșeală, a trebuit să improvizez într-o situație urgentă și acum ne bucurăm de prezența PET-ului în aproape jumătate din piesele pe care le avem listate în shop. Prelucrăm sticlele din plastic direct de la sursă. Avem o colaborare cu un centru de colectare. Se începe cu trierea, șablonarea, modelarea și asamblarea până ajunge la forma pe care ați văzut-o și voi. E un rezultat care vine cu multă satisfacție. Doar anul acesta s-au recuperat și prelucrat aproape 1000 de sticle de plastic.

JS: Te admir pentru cât de deschis vorbești despre subiectul ăsta. În ce măsură crezi că ai motivat și alte persoane să își confecționeze diverse obiecte, contribuind astfel la reciclarea materialelor plastice?

Noi am început o serie de workshop-uri pentru adulți sau pentru copii însoțiți de părinți. Plasticul se modelează la cald și pentru asta e nevoie de grijă. E interesant să vezi surpriza de pe fețele lor când văd ce forme poate să ia această materie, gândită pentru unică folosință, dar valorificată, credem noi, destul de ingenios. Ce îmi propun este să devină în primul rând un subiect de discuție și mereu spun că rolul meu e să fac oamenii să privească plasticul altfel. Dacă nu putem controla producerea lui, putem totuși să alegem dacă ajunge la gunoi sau nu. 

JS: Care sunt, în opinia ta, cele mai simple obiceiuri pe care le putem adopta pentru a avea un trai mai sustenabil?

În primul rând să ai grijă de mediu ca și când ar fi real casa ta și să prelungești pe cât posibil viața obiectelor din jurul tău. Recomand trei obiceiuri simple:

1. Știu că multe persoane nu colectează separat pentru că le este greu să se organizeze acasă. Puteți să începeți doar cu o categorie în primă fază, din ce folosiți mai mult (PET-uri, sticlă, doze) și vedeți ce se întâmplă de aici.

2. Cumpărați legume și fructe din piață o dată pe săptămână. O să economisiți niște bănuți și o să sprijiniți agricultura locală, cea sănătoasă și super gustoasă.

3. Renunțați la mașină spre birou o dată pe săptămână. Ne punem puțin în mișcare și lăsăm orașul să respire, măcar cu o mașină în minus, o dată la șapte zile. -Ecaterina Colasîz, fondator Katerini

Bijuteriile Katerini pot fi găsite aici.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă