Press "Enter" to skip to content

Februarie în București // Recomandări culturale

În luna iubirii, Jurnalul de sâmbătă te invită, mai întâi de toate, să te prețuiești! În doi sau la date cu tine însuți, februarie te poartă prin degustări de artă, contemplare a realității prin lentile fotografice, intersecții literare, precum și seri lungi de teatru. Dacă ai viză de București, am depănat amintiri prin vecini și am cules recomandări culturale pentru luna februarie. Așadar, cum ne trăim frumos de Ziua Îndrăgostiților?

Artă

Expoziția „Leonardo Da Vinci – The Immersive Show”, 1 februarie – 1 august, MINA

Museum of Immersive New Art pășește în anul nou cu un portofoliu artistic fabulos, realizând prima expoziție imersivă din România dedicată lui Leonardo da Vinci. Prin îmbinarea tehnologiei contemporane cu o narațiune artistică impresionantă, MINA își continuă demersul de a descoperi și promova noi forme de expresie artistică.

Simbol al Renașterii, da Vinci este considerat unul dintre cei mai influenți inovatori ai istoriei. Printr-o călătorie pornind de la Mona Lisa, culminând cu Cina cea de Taină și încheind cu Fecioara pe stânci, pictorul sculptează o moștenire atemporală de neprețuit. Testamentul cultural își deschide larg brațele consumatorilor de artă, aceștia fiind invitați să pătrundă în gândurile lui da Vinci, să exploreze invențiile sale vizionare, să descopere Orașul viitorului, inspirat de desenele sale, și să pășească în atmosfera atelierului său de creație, unde ideile prindeau viață.

Expoziția „Leonardo da Vinci – The Immersive Show” așteaptă întâlnirea cu publicul larg timp de 6 luni, începând cu 1 februarie. Biletele pot fi achiziționate de aici.

Expoziția „Artefacte Noi”, 30 ianuarie – 6 martie, Galeria Arsmonitor

Expoziția „Artefacte noi” explorează legătura dintre tehnicitate, inovație și cunoaștere, de la formele primitive de creație la tehnologiile actuale bazate pe inteligență artificială. Inspirată de conceptul antic de tehne, expoziția reinterpretează evoluția umană printr-o serie de artefacte și intervenții metaforice, invitând privitorul la o reflecție poetică privind impactului omenirii, acele umbre așternute asupra naturii.

Expoziția de grup „Artefacte noi” deschide anul expozițional la Galeria Arsmonitor din Piața Presei Libere, aliniindu-i în actul curatorial pe Lina Țărmure and Silviu Pădurariu. Ea poate fi vizitată până pe 6 martie, de marți până vineri între orele 12:00 – 17:00, intrarea fiind liberă!

ARSMONITOR februarie bucurești

Expoziția aniversară „Talent35”, 18 ianuarie – 23 februarie, Muzeul Național de Artă

Mai mulți artiști emergenți, tineri susținuți de-a lungul timpului prin programul național Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României, se întâlnesc la Muzeul Național de Artă al României pentru a-și expune lucrările. Găzduită în Palatul Regală din București, expoziția contopește o serie de tehnici precum pictură, fotografie, sculptură, instalație, design vestimentar, ilustrație și scenografie și celebrează viitorul artei românești.

© Alina Bobeică

În cadrul expoziției, vizitatorii se pot bucura și de prezența lucrărilor din proiectul de diplomă „am plecat la drum spre mine”, semnat de Alina Bobeică. Absolventă a Facultății de Arte Plastice din cadrul UNArte, tânăra ne-a povestit în 2024 despre cum îmbină emoția în artă. Atât despre intersecțiile plastice, cât și despre întâlnirea cu Alina la Diploma Show, pe larg aici.

Expoziția este deschisă până pe 23 februarie! În ceea ce privește programul și achiziționarea biletelor, mai multe informații se regăsesc aici.

MNAR februarie bucurești

Fotografie

Expoziția „Doom Mood”, 1 – 28 februarie, Centrul de Resurse în Fotografie

Giulia Mangione și Toma Hurduc surprind, potrivind lentilele aparatului fotografic, anxietățile existențiale. Ei măsoară impactul stării pesimiste asupra identității și comunității și reflectează asupra colapsului iminent – produs fie printr-un declin lent, fie printr-o eroziune subtilă a realității.

Recomandări culturale

Expoziția explorează sentimentul de alienare intensă și impusă, atât față de mediul înconjurător, cât și față de propria rutină cotidiană. Face parte din proiectul „Next Generation of Artists”, iar după București, expoziția se va bucura de o reprezentare în Norvegia.

„Doom Mood” poate fi vizitată de-a lungul întregii luni, în incinta Centrului de Resurse în Fotografie. Intrarea este liberă!

Teatru

Horror Vacui, 15 – 23 februarie, Galateca

Galateca

„Horror Vacui” denumește cel mai îndelungat eveniment teatral din lume și este găzduit de București. Construit sub forma unui performance colectiv, el explorează istoria abandonului din perioada comunistă. Proiectul inspectează fațetele abandonului, impunând reziliență și o atitudine responsabilă față de trecut și viitor.

Odată cu Decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea întreruperea de sarcină și viza creșterea accelerată a populației, în România au existat sute de mii de copii abandonați de familiile lor în centre de plasament, cămine, orfelinate și alte locuri neglijate de instituțiile statului. Odată cu abandonul familial, s-a instaurat, încet-încet, un abandon instituțional pe care îl resimțim și astăzi.” (sursa: Galeria Galateca)

Astfel, între 15 și 22 februarie, la Galeria Galateca, P. Platform își dă întâlnire cu publicul pentru a investiga memoria colectivă. Totodată, ei vor confrunta luptele zilnice legate de abandon, precum și golul teoretizat de către Aristotel.

Film & Literatură

Nordic Festival, 13 – 16 februarie, București

Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul va găzdui prima ediție a festivalului multidisciplinar Nordic Festival. Celebrând cultura nordică, festivalul oferă o paletă largă de suveniruri cinematografice, literare și interpretări muzicale. În plus, vor avea loc dezbateri cu invitați speciali, concerte și alte surprize în spații culturale de renume din capitală.

Sub motto-ul Enchanting Aurora – A Nordic Cultural Expedition, Nordic Festival își propune să aducă în prim-plan stilul de viață, arta și inovațiile recente din țările nordice. Adunând exemple reprezentative din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, evenimentul facilitează schimbul cultural dintre Scandinavia și România.

Programul complet, precum și multe alte informații utile se pot regăsi aici.

Altele

Mezanin Market, 8 – 9 februarie, Palatul Universul

De Sf. Valentin, Mezanin Market te invită la date pe Ion Brezoianu, în incinta Palatului Universul. Între 8 și 9 februarie, Cartierul Creativ se transformă într-un spațiu de întâlnire pentru producătorii autohtoni și consumatorii cu un simț estetic dezvoltat.

La Mezanin Market, te poți bucura de o gamă variată de produse românești. De la bijuterii și accesorii handmade, decorațiuni pentru colțul tău intim de-acasă și până la obiecte vestimentare și produse cosmetice, creativitatea locală abundă în inima Bucureștiului!

Intrarea este liberă, cafeaua e bună, iar animalele de companie și copiii sunt și ei bineveniți!


Redacția Jurnalul de sâmbătă îți dorește un februarie în București plin de evenimente culturale!

Comments are closed.