Press "Enter" to skip to content

Ruxandra Marin despre viața de stilist: „Când mă simt nesigură îmi amintesc că nimeni nu poate face ce fac eu”

Am descoperit-o pe Ruxandra acum ceva timp pe Instagram căutând inspirație în ceea ce privește moda și styling-ul. Ce am văzut pe pagina ei mi-a făcut cu ochiul din prima, iar acum sunt foarte încântată pentru că a acceptat propunerea mea. Vă las cu povestea Ruxandrei în drumul ei spre cariera de stilist.

JS: Cum ai ajuns să ai această carieră?

Dacă mă uit în urmă nu îmi amintesc să îmi fi dorit vreodată să fac altceva. Am știut parcă dintotdeauna că lumea modei este cea căreia îi aparțin. În clasa întâi învățătoarea a observat talentul meu la desen și a sfătuit-o pe mama să mă ducă la cursuri extracuriculare. Am făcut opt ani de desen, pictură și sculptură, în paralel cu școala primară și gimnaziul. În clasa a opta știam deja că vreau să dau la facultatea de modă și să fiu designer vestimentar.

La liceu citeam revista Elle pe sub bancă și visam să îmi îmbin două dintre pasiuni în jobul perfect: scrisul și moda. La facultate am putut să descopăr complexitatea industriei de fashion și să aflu că există mult mai multe joburi, de fapt, pe lângă designer și jurnalist în modă. Cu toate acestea, visul din liceu mi s-a îndeplinit și am ajuns să lucrez la Elle imediat după facultate, iar acolo am descoperit, în cele din urmă, styling-ul prin editorialele din paginile revistei.

Bineînțeles, există mult mai multe tipuri de styling, pe lângă cel de editorial, precum styling-ul pentru e-commerce, campanii, publicitate, cinematografie, personal shopping-ul și merchandising-ul; pot spune că am luat contact, în toți anii de când mi-am început cariera, cu toate. Sunt diferite, dar fiecare are farmecul ei.

Credits: Sabina Costinel


JS: Care este tipul tău preferat de content (în termeni de modă și nu numai)?

Recunosc că sunt și eu, că majoritatea, dependentă de social media, deși nu pot spune că mă bucură foarte tare acest lucrul. Așadar consum excesiv de mult content, pe care încerc însă să îl filtrez. Pentru amuzament și deconectare stau pe TikTok, unde găsesc video-uri funny, dar și diverse tips & tricks. Pentru modă stau pe Instagram, dar în doze mici fiindcă devine obositor și repetitiv destul de repede. Îmi place să găsesc prin discover mode creatori de conținut care poate nu sunt atât de populari.

Styled by Ruxandra Marin & Ioana Ieremia
Credits: Alex Matei

JS: Sunt conștientă că genul acesta de carieră poate avea suișuri și coborâșuri. Ce te motivează să continui?

Cred că orice carieră, de fapt, are suișuri și coborâșuri dar da, a fi stilist este poate un job un pic mai nesigur, fluctuant și dinamic decât unul la corporație. Când mă simt poate puțin nesigură îmi amintesc de componenta creativă și că nimeni nu poate face ce fac eu, în felul în care o fac eu, cu viziunea pe care o am eu. E un job care te face să te simți special, iar asta îmi dă, pe termen lung, o satisfacție mult mai mare decât oricare dezavantaj pe care îl prezintă – și sunt destule!

„Cred că orice carieră, de fapt, are suișuri și coborâșuri dar da, a fi stilist este poate un job un pic mai nesigur, fluctuant și dinamic decât unul la corporație.”

De asemenea, cred că prin styling și, de fapt, prin modă, ai abilitatea de a te exprima pe tine ca persoană într-un mod unic, dar în aceeași măsură și de a influența alți oameni să se simtă bine în pielea lor, mai încrezători și mai mulțumiți cu alegerile lor vestimentare.

Styled by Ruxandra Marin & Ioana Ieremia
Credits: Alex Matei

JS: Ce influențe din copilărie sau adolescență te-au ajutat să alegi acest job?

Întotdeauna mi-a plăcut moda. Când eram copil mă încălțam cu pantofii cu toc ai bunicii, pe atunci profesoară. Când eram adolescentă îi furam mamei hainele și le purtam eu. Când am crescut mai mare am descoperit moda în profunzimea ei, am descoperit ce înseamnă pentru societate, dar și pentru indivizi, faptul că este conectată la tot ceea ce se întâmplă în lume, de la artă până la politică, dar și mesajele nonverbale care se pot transmite prin haine.

În facultate, o influență puternică asupra mea a avut-o una dintre profesoare, fiind printre puținii pedagogi de la UNARTE încă conectată la momentul prezent, de la care am învățat trend forecasting și psihologia consumatorilor de modă.

JS: CE sau CINE te ajută în zilele mai grele?

Comunicarea. Recunosc că sunt privilegiată din punctul astă de vedere. Am oameni în jurul meu cu care pot vorbi despre orice subiect, oricât de dificil ar fi. Fie că îmi dau voie să mă plâng puțin, fie că îmi oferă o perspectivă obiectivă asupra lucrurilor, fie că mă încurajează cu niște tough love, fiecare mă ajută într-un fel, în funcție și de personalitatea sa. Și nici nu aș vrea să fie altfel. Un pic de comfort food, un ceai și niste somn, iar ziua următoare problemele parcă nu mai par atât de mari.

JS: De unde te inspiri la momentul actual?

Îmi iau inspirația nu doar din ceea ce creează alții, ci din fiecare lucru care se întâmplă în jurul meu, în viață mea de zi cu zi. Cred cu tărie că trebuie să ai mintea cât mai deschisă, fiindcă în orice moment poate să apară scânteia unei idei. Daca vorbim de modă și styling, consult frecvent editorialele publicate în Vogue, Harper’s Bazaar, bineînțeles, dar mă inspiră și publicații mai nișate precum AnOther sau Dazed and Confused. Urmăresc ce fac și stiliștii din afară, precum cei de la Hollywood sau cei care se ocupă de IT girls.

Cu toate astea, cred că cel mai mult arta mă atrage ca sursă de inspirație, aceasta fiind a doua mare pasiune a mea. Chiar recent am avut ocazia să vizitez o expoziție René Magritte și recunosc că m-am simțit plină de entuziasm creativitate. Sincer, în ultimele luni a început să mă intereseze foarte mult și partea de business a modei, partea mai analitică și ce se ascunde în spatele tendințelor, adică de unde pornesc, psihologia consumatorului care le adoptă și datele concrete care îți arată dacă o piesă vestimentară este un succes sau nu.

„Alt drum față de cel pe care ți l-ai imaginat și plănuit minuțios te poate duce în același loc în care vrei să ajungi sau chiar undeva unde nici nu ți-ai imaginat vreodată.”

Urmăresc intens WGSN, care este cea mai cunoscută companie de trend forecasting și data science, dar și Business of Fashion, pentru știri despre branduri și analize de date.

JS: Care ar fi sfaturile tale pentru cei care vor să meargă pe același drum ca tine?

Să fie curioși și deschiși pentru toate oportunitățile care pot apărea în aria dorită, lărgindu-și mai mult orizonturile de căutare. Unul dintre cele mai importante lucruri, nu doar în meseria asta, ci în general în viață, cred că este flexibilitatea și capacitatea de adaptare la nou. Sigur, este necesar să îți setezi niște țeluri, însă nevoia de control în cele mai mici detalii a procesului prin care ajungi să ți le îndeplineșți este dăunătoare.

Styled by Ruxandra Marin
Credits: Sabina Costinel

Alt drum față de cel pe care ți l-ai imaginat și plănuit minuțios te poate duce în același loc în care vrei să ajungi sau chiar undeva unde nici nu ți-ai imaginat vreodată.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă