Press "Enter" to skip to content

Interviu cu Alex Băraru despre curajul de a schimba educația prin inovare și dedicare

Alex Băraru este un tânăr cu o putere uriașă de a schimba în bine orice îl înconjoară. Așa a luat naștere și proiectul Meditatii.ro, dar și altele care sunt din domenii diferite. Despre toate acestea îl lăsăm pe Alex să ne povestească mai multe.

JS: Bună, Alex. În primul rând vreau să îți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră şi o să continui prin a te ruga să ne spui, în câteva cuvinte, cine eşti. Care sunt primele lucruri pe care vrei să le afle cititorii JS despre tine la începutul acestei discuții?

Bună, sunt Alex Băraru sau cum mă recomand în online, Alex de la Meditatii.ro, proaspăt absolvent în Business International și Management Hotelier, part-time antreprenor în două afaceri, colaborator marketing și foarte pasionat de orice mă înconjoară. Îmi place să fiu implicat în cât mai multe lucruri și să învăț din orice experiență.

JS: Mă bucur să te cunosc, Alex. Pentru că tot ai spus Meditatii.ro la început, ne povesteşti cum a luat naştere acest proiect?

A luat naștere prin InfoNow.ro, primul nostru proiect, la o lună după ce s-a instaurat starea de urgență, în pandemie. Paul Colța s-a gândit că ar fi nevoie de o platformă unde să poți găsi un profesor meditator online, care să facă meditații doar 1 la 1. Un an mai târziu și trei platforme ridicate de la 0, Meditatii.ro apare în portofoliul nostru și începem să-l dezvoltăm. În doar șapte luni am ajuns pe locul doi în Google, în mod organic.

JS: Este prima dată când aud despre un proiect de acest gen. Cum ai descrie educația din România în acest moment?

În acest moment, putem spune că educația din România nu are o imagine foarte bună. Uităm, însă, că este gratuită și cu mult mai accesibilă față de alte țări vestice și ajungem să nu profităm la maximum de acest aspect. Pe de altă parte, cert este că doi din trei elevi ajung să facă meditații la cel puțin o materie când sunt între clasa I și a XII-a, iar noi vrem să îi ajutăm în acest proces și să aducem un plus de valoare pe piața educațională din România.

JS: Cum văd profesorii platforma Meditatii.ro? Ați primit vreun val de critici din partea profesorilor de la clase?

Nu ne-am lovit de critică din partea profesorilor, deocamdată. Avem extrem de mulți profesori care sunt pe platformele noastre, fiindcă cine înțelege fenomenul „online-ului” se adaptează. De la foștii noștri profesori auzim mereu de bine și laude pentru ce încercăm să construim, iar asta nu poate decât sa ne umple inimile de fericire.

JS: Te-am întrebat asta tocmai pentru că știu că încă există această rezistență și reticență când vine vorba de educația online. Cum privesc elevii acest proiect?

În principiu, proiectul este bine văzut de cei care au avut interacțiuni cu site-ul și cu echipa noastră. Am ajuns la 10.000 de utilizatori fără a avea reclame, iar asta a venit din recomandări și prezența în social media, transparentă și sinceră. Am încercat să construim o comunitate cât mai non-toxică și se simte.

„Mereu am fost angrenat în multe activități, pur și simplu îmi place, iar secretul este managementul timpului. Odată ce știi cum și ce să prioritizezi în viața ta, este foarte ușor să duci orice număr de sarcini.”

Lumea e în largul ei și începe încet-încet să accepte meditațiile online sau pur și simplu găsirea unui profesor folosind o platformă online. Lucrăm la consolidarea încrederii oamenilor, iar asta vine doar dacă avem profesori meditatori de încredere și materiale accesibile. Privind feedback-ul elevilor, putem constata că suntem pe drumul cel bun.

JS: Poți să-mi spui trei schimbări pe care le-ai face chiar astăzi pentru îmbunătățirea procesului educativ în România?

Dacă aș fi statul român, aș face trei schimbări în educație. Prima ar fi introducerea sistemului de educație privată în ecuație, astfel încât elevii și părinții să aibă posibilitatea de a alege o școală privată unde să urmeze cursurile gratuite, sporind competitivitatea serviciilor și profesorilor la nivel național.

A doua ar viza elevii, cu o focalizare mai mare pe nevoile lor. Ei trebuie să decidă materiile la care vor să participe, iar activitățile extracuriculare să poată fi echivalate cu anumite materii sau examene.

Așa am da sens la mai multe activități de voluntariat și sociale în care să se implice tinerii. A treia schimbare ar fi programele de mentorat, cursurile de public speaking, ori activități similare pentru cadrele didactice, decontate de stat. Odată ce profesorii învață că elevii lor sunt un public dinamic și că trebuie să îi facă atenți prin discuții atractive, sau să le capteze atenția cu prezentări care să te facă să îți dorești mai mult de la o materie, vor avea un interes crescut din partea lor, iar performanțele se vor simți pentru elevi și profesori deopotrivă.

JS: Am realizat că cititorii noștri nu îți cunosc vârsta și cred că este important, având în vedere contextul discuției noastre. Așadar, Alex, câți ani ai?

22 de ani, tânăr și neliniștit.

JS: Încercăm acum să ne liniștim cu toții și inevitabil te voi întreba cum se face că la 22 de ani ești antreprenor și te ocupi de un proiect atât de complex cum e Meditații.ro. Îți este greu?

Mereu am fost angrenat în multe activități, pur și simplu îmi place, iar secretul este managementul timpului. Odată ce știi cum și ce să prioritizezi în viața ta, este foarte ușor să duci orice număr de sarcini. Am reușit să ridic alături de colegii mei de la Meditatii.ro și LivadaMaria.ro, în timp ce am fost student în an terminal și angajat, iar cu asta nu vreau să mă laud, ci să îi încurajez pe alții să-și testeze limitele, cât sunt tineri. Este timp pentru toate, toți avem 24 de ore pe zi, însă noi decidem dacă procrastinăm sau ne punem pe treabă. Dacă un cititor aștepta motivația de undeva, sper ca aceste răspunsuri să îl motiveze și să înțeleagă că poate face orice dacă are un plan bine pus la punct.

JS: Ne poți povesti și despre proiectul LivadaMaria.ro?

Nu este o afacere prea mare, este fondată alături de familie (Maria fiind numele bunicii și surorii mele), încă suntem în proces de cercetare și dezvoltare, însă vindem produse variate, de la fructe până la preparate din coacăze negre, gutui, aronia, afine, mure, căpșuni, mere, pere și multe altele. Sper să pot povesti mai multe despre tot procesul de dezvoltare a unei afaceri în producție și comerț în anii următori.

JS: Ne-am bucura să fim primii cărora le povestești când va fi momentul. Ce le-ai spune oamenilor care aleg să își cumpere produsele alimentare exclusiv din supermarket-uri, din comoditate sau convinși de factorul estetic?

Sunt două aspecte pe care le-aș puncta aici. Magazinele ar trebui să contracteze cât mai mulți producători (locali de preferat) pentru a forma un ecosistem mai închegat, iar consumatorii ar trebui să consume mai multe produse autohtone.

Din păcate, comoditatea primează în rândul consumatorilor actuali, însă trendul este în creștere în rândul celor care își doresc să consume produse românești și bio. Comoditatea poate avea consecințe grave, drept dovadă luxul și abundența cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, iar când s-a simțit criza, am observat că prețurile au crescut uimitor. Punctul de vedere pe care îl propun spre a fi analizat este nu neapărat scumpirea alimentelor, ci că am adoptat în viața noastră prea multe tipuri de servicii sau bunuri și acum nu mai știm cum să revenim la simplitate.

Și da, lumea nu ar trebui să cumpere cele mai aspectuoase fructe și legume. Ce este perfect rotund sau nu are iregularități, este de multe ori artificial sau pe scurt, nenatural.

JS: Îți mulțumesc, Alex, în numele întregii echipe pentru timpul acordat, pentru răbdare, prospețime şi verticalitate. Eşti un tânăr plin de resurse şi te felicit pentru perspectivă, disciplină şi ambiție. Mult succes în tot ce faci şi te așteptăm la o nouă discuție pe viitor.

Mulțumesc pentru timpul acordat și vă susțin maxim în ceea ce faceți. Am fost și la lansare și mă bucur să văd un proiect ambițios și de bun gust. Sper să ne revedem și în alte ediții. 

Comments are closed.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă