Press "Enter" to skip to content

O plimbare pe The Elf Way împreună cu Cristiana

Știu The Elf Way de multă vreme, dar bucuria imensă am trăit-o în momentul în care am realizat că eu și Cristiana locuim în același oraș și am avut ocazia să ne cunoaștem acum aproape trei luni într-o împrejurare tare faină. Am descoperit atunci că nu doar talentul este fascinant, ci și omul care îl deține e la fel. Așadar, astăzi descoperim împreună femeia din spatele The Elf Way.

JS: Bună, Cristiana! În primul rând, vreau să-ți spun că e o mare bucurie să ne putem „întâlni” și aici, după ce am avut deja surpriza de a descoperi că locuim în același oraș. Îți ador desenele și consider că ar trebui să le vadă mult mai mulți oameni decât o fac momentan. Lăsând acum la o parte toate cuvintele mele introductive, poți să-mi spui de ce „The Elf Way?”

Bună! Asemenea și pentru mine. Îți mulțumesc tare mult pentru cuvintele frumoase și pentru invitația ta! Și eu te urmăresc de mult timp și am fost atât de bucuroasă să te cunosc! Well, totul a început printr-o joacă acum cinci ani cred, eram în clasa 11-a și ma pregăteam să dau la modă. Făceam studii după Issa Grimm, ale cărei personaje prezentau niște gâturi alungite; mi-a plăcut mult ideea și am continuat sa merg pe stilul ăsta pana când într-o zi, nu știu de unde sincer, am zis hmmm, ce ar fi sa le fac urechi de elf?. Am făcut o primă ilustrație în stilul asta și de atunci m-am îndrăgostit de concept. În ceea ce privește numele, fiind deja decis că ceea ce urma să creez din momentul ăla va fi „executat” în această manieră, singurul nume potrivit mi s-a părut The Elf Way. De atunci, tot ce am realizat în lucrările personale, erau făcute the elf way.

JS: Ce tare! Pe mine m-au fascinat de când te-am descoperit și ador feminitatea tuturor personajelor tale. De unde este acest aer extrem de feminin, seducător, delicat și puternic în același timp?

Uhh, bună întrebare. Sincer nu m-am gândit foarte mult la treaba asta. Însă cred ca a pornit de la ideea ca personajele pe care le fac să nu fie efemere, o simplă imagine, ci să provoace un impact. La început, cred că le ofeream această putere feminină din dorința de a ajunge sa fiu așa chiar eu, având în vedere că eram și încă sunt o persoană destul de timidă. Au început de la a avea un ideal de a fi ca femeie, ulterior descoperind că de fapt fiecare lucrare exprimă o bucată din ceea ce sunt.

De asemenea, am ținut foarte mult sa ilustrez și puterile și atuurile pe care le are o femeie; mi se par niște daruri cu care ne naștem și pe care trebuie să le cultivam, să le protejăm și să le acceptăm. Țin să cred că toate aceste vibe-uri sunt puse în evidență și de paletele de culori, care au pornit de la monocrome la cele pe care le vezi acum. Toată tranziția asta a fost încurajată de prietenul meu, care m-a susținut încă de la începuturi și care mi-a dat curajul sa integrez și culori.

Nu știu exact de unde pornește totul, știu doar că tot ce fac e un amalgam de emoții, situații, oameni, dorințe și bucăți din mine.

(..) am ținut foarte mult să ilustrez și puterile și atuurile pe care le are o femeie; mi se par niște daruri cu care ne naștem și pe care trebuie să le cultivam, să le protejam și să le acceptăm.

JS: Ador răspunsul tău! Și chiar vreau să spun asta pentru că nu-mi doresc deloc să pară un interviu clasic. E plin de emoții și așa vreau să ajungă și la cititori. Mi se pare că ești o artistă care pune femeia într-o lumină superbă și inspiră foarte mult. Te consideri feministă? Te-ai gândit vreodată să desenezi și bărbați?

Sincer, nu am mers pe un label anume, femeile mi se par niște ființe care pot îndura atât de multe și totuși îți vor zâmbi indiferent de cât de greu le-ar fi. Suntem niște ființe puternice, care merită să fie libere, să se exprime în orice fel și oricât de tare! Consider, însă, că nu ar trebui să existe această comparație între femei și bărbați. Fiecare este propria lui ființă, unică în felul ei.
Cât despre ilustrat bărbați, am mai ilustrat, doar că încă mă confrunt cu feminizarea lor și sincer mi-e cam teamă din punct de vedere al anatomiei, dar ușor ușor o să încep să mai studiez ca să îi pot ilustra într-o manieră care să îmi placă.

JS: Știu, e o întrebare clasică, dar nu mă pot abține totuși să te întreb ce te inspiră în tot ceea ce iese din mâna ta și ce formă crezi tu că are creativitatea. Vine pe tavă sau tragi de ea?

Dimpotrivă, e o întrebare chiar foarte bună. La mine creativitatea vine sub formă de valuri: uneori mă simt inspirată zile la rând alteori trebuie să trag de ea. Când spun că trag de ea, mă refer la momentul în care mă așez cu chef de ilustrat în fața tabletei/foii de desen și încep să caut lucrări ale artiștilor digitali preferați (cum ar fi @loisvb sau @janicesung), încep să explorez Pinterest-ul în materie de aesthetics, texturi, pattern-uri, imagini de referință pentru conceperea unui personaj. Sunt perioade în care totul vine de la sine, în care mă forțez să desenez ceva și altele în care nu am chef pur și simplu. În momentele în care nu am chef prefer să nu lucrez absolut deloc, îmi ofer o pauză sa fac orice altceva. Dacă forțez creativitatea în perioadele astea, lucrez fără plăcere și simt că se va vedea în lucrare lipsa de chef. Dar și când revine cheful, atât de bine e, hahaha!

JS: Ce tare! Sunt așa încântată de discuția asta pentru că mi se pare că răspunsurile tale sunt foarte sincere, cumva cunoscându-te și personal, mi se pare că te redai pe tine foarte bine publicului. Aș mai vrea să te întreb cum vezi tu artistul independent în România anului 2021?

Și eu sunt super încântată! Incerc să redau tot așa cum simt și cum văd lucrurile cu adevărat. Mi se pare că în 2021 artistul independent e foarte motivat și hotărât să se facă remarcat pentru autenticitatea sa și mai ales sa fie cunoscut pentru ceea ce e, fără să se ascundă în spatele unei măști doar pentru a fi acceptat de societate. Artistul independent este condus, în principal, de pasiune, este plin de voință, determinare și e mai ales dornic sa își împărtășească meșteșugul prin diverse platforme. O caracteristică importantă pe care orice artist trebuie sa o aibă e sa fii puternic mental și fizic și pur și simplu să faci ce îți zice inima.

JS: Chiar dacă mi-aș dori să rămânem pe un teren mai roz, nu pot să nu te întreb: crezi că se poate trăi din artă?

Da, cred cu tărie că se poate atâta timp cât ești perseverent și nu te lași. Într-adevăr, e mai greu la început. Consider că un job part time, chiar dacă suăa neplăcut, îți poate fi de mare ajutor, întrucât îți asigura un venit sigur până ia amploare afacerea, ca să o numesc așa. Știam o zicală apropo de asta: artiștii nu o sa moară de foame niciodată!. Fiecare om are nevoie de artă în viață, sub orice formă!

JS: Îți mulțumesc tare mult pentru timpul acordat, pentru autenticitate și pentru faptul că împarți cu noi, atât de frumos, din lumea ta interioară. Mulțumesc, Cristiana!

A fost plăcerea mea și îți mulțumesc din suflet pentru invitația călduroasă! La cât mai multe!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.