Press "Enter" to skip to content

Ceasurile care dau timpul înapoi // Interviu cu Roxana Dumitru despre L’ Heure Bleue

Cu toții am da timpul înapoi într-o lume plină de lucruri automatizate și hiper-tehnologizate. L-am relua, iar brandul L’Heure Bleue o face des. Am intervievat-o cu mare drag pe Roxana Dumitru, creatoarea unui concept care întrunește pasiunea pentru ceasuri de colecție cu un rafinament atemporal.

JS: Ai moștenit pasiunea pentru ceasuri sau interesul pentru ele a venit spontan?

În mod sigur pasiunea pentru obiecte vintage am avut-o de când eram copil. Țin minte că aveam o cutie de ciocolată metalică, frumos colorată, în care colecționam monede vechi. Aveam și un mic carnețel în care lipeam timbre, bineînțeles cele care mi se păreau mie interesante, cu un design atractiv pentru mintea unui copil. Sincer, nu mai știu unde sunt aceste obiecte, pasiunea pentru monede și timbre dispârand odată cu timpul, probabil a fost doar o joacă.

În prima vacanță în Italia am fost fascinată de arhitectura impresionantă din secolele trecute. În mod deosebit eram atrasă de ferestrele clădirilor, cu o structură fină a detaliilor, pe care le și fotografiam. Pasiunea pentru ceasuri s-a dezvoltat de-a lungul timpului, însă în mod special pentru ceasurile clasice vintage, chiar cele mecanice, pe care trebuia să le încarci manual.

Mi-am dat seama că ceasurile vintage reprezintă unicitatea într-o lume plină de produse în serie.”

arhiva L’Heure Bleue

Mi-am dat seama că ceasurile vintage reprezintă unicitatea într-o lume plină de produse în serie, iar ceea ce m-a atras la aceste piese ale timpului în prima fază a fost manufactura unică și fină, stilul clasic care nu mai există în lumea consumersimului. Totul este făcut în grabă, fără atenție la detalii.

arhiva L’Heure Bleue

Stilul clasic nu mai există în lumea consumersimului.

De-a lungul anilor am început să achiziționez câte o piesă și iar altă piesă, până când am realizat că aveam o mini-colecție de ceasuri vintage, de la prețuri foarte accesibile până la branduri mai cunoscute, de o valoare puțin mai mare. Țin să menționez că nu valorea ceasului conteaza cel mai mult, ci unicitatea acestuia, care pe viitor poate reprezenta o investiție.

JS: Cum a început povestea L’Heure Bleue?

Povestea L`Heure Bleue a început după ce am descoperit cu timpul că eram foarte încântată de fiecare ceas vintage pe care îl descopeream, povesteam tuturor prietenilor de piesele rare, chiar și de cele la prețuri foarte accesibile, însă ei nu erau la fel de încântați ca mine, preferând stilul new fashion, contemporan.

Magazinul este confirgurat pentru a putea primi comenzi din toată lumea, aducând laolaltă pasionații de ceasuri vintage.

Anul acesta în luna ianuarie m-am gândit să transform această pasiune într-un proiect nou pentru piața de artă din România, chiar dacă știam că acest gen de produs este destul de nișat și nu va fi foarte simplu pentru început.

arhiva L’Heure Bleue

Magazinul este confirgurat pentru a putea primi comenzi din toată lumea, aducând laolaltă pasionații de ceasuri vintage. Am hotărât să deshid un magazine online de unde se pot achiziționa piese vintage și unde se poate citi și o mică poveste despre fiecare ceas în parte.

arhiva L’Heure Bleue

Am vrut ca prin L`Heure Bleue să aduc la viață stilul clasic, care să dăinuie pentru totdeauana și să promovez generațiilor actuale și viitoare faptul că pentru a avea o piesa de calitate și de investiție nu trebuie neparat să ai un buget colosal, că poți reuși chiar și cu un buget mai mic să-ți achiziționezi o piesă pe care o poți lăsa moștenire.

Chiar si numele L’ Heure bleue am vrut să aibă o semnificație de apreciere mai mare a trecutului. L’ Heure Bleue înseamnă ora albastră care durează doar 20-40 de minute, este perioada de timp de după apusul soarelui sau înainte de răsărit, când cerul capătă o nuanță intensă de albastru. În general, ora albastră este apreciată pentru frumusețea sa estetică și pentru oportunitățile pe care le oferă în artă și fotografie, chiar dacă o putem admira doar timp de 20 de minute.

L’ Heure Bleue înseamnă ora albastră care dureaza doar 20-40 de minute.

De asemenea, doresc să promovez că nu în tot ce este la modă merită a se investi și că revenirea la stilul clasic, al simplității de altădată, ne îndrumă spre rădăcina noastră autentică. Ea ne influențează din punct de vedere al personalității și al stilului de viață pe care îl alegem pentru a ajunge la propria noastră esență.

Această pasiune s-a accentuat și mai mult după ce am început să lucrez în industrie ca art advisor. Am realizat pe parcurs că ceasurile, mai ales cele vintage, reprezintă o investiție pe lângă pasiune, și mai ales că modelele rare și cele care nu se mai fabrică sunt foarte căutate de pasionați, fiind într-o continuă creștere în piața de artă.

Ceasurile vintage sunt discrete, mai greu observabile, este o etichetă pe care o porți și prin care vrei să transmiți că tu ca om ești mai important decât obiectele deținute.”

La un moment dat am achiziționat din Olanda un ceas Omega din anii ‘70 pe care l-am restaurant complet în România, păstrându-i însă amprenta timpului. Am înțeles că o piesă ce poate fi considerată de aruncat are șanse să devină o bijuterie. Satisfacția cea mai mare este atunci când ceasurile sunt transformate din niște „vechituri”, cum le pot considera anumite persoane, în piese superbe de purtat și de investiție. Acest proces susține și sustenabilitatea.

Alt motiv pentru care am început proiectul L’ Heure Bleue reprezintă siguranța mai mare a autenticității unui ceas. Ceasurile vintage sunt mai greu de falsificat. Am vrut ca L’Heure Bleue sa fie accesibil pentru toată lumea; se pot și se vor putea găsi piese de la prețuri începând cu 100 EUR până la 5000 EUR momentan.
Totodată am vrut să ofer siguranță viitorilor pasionați că deși L’Heure Bleue propune ceasuri vintage, toate piesele sunt funcționale și ready to wear.

JS: Care este ceasul cu cea mai mai mare semnificație și încărcătură sentimentală pentru tine?

Primul obiect de măsurare a timpului de care m-am atașat a fost un ceas-clepsidră, pe care tatăl meu l-a primit cadou la o premiere de când lucra în cadrul armatei. Am această piesă de douăzeci de ani și o țin undeva separată de toate celelalte.

Un ceas de mână special, am știut asta de când am intrat în posesia lui, al cărui brand nu contează neaparat. Este un ceas de investiție, cu mecanism automatic, o piesă a cărei model nu se mai fabrică. De la acea piesă, purtând-o zilnic, mi-am dat seama că doresc să promovez ceasurile vintage mai mult ca niciodată.

JS: Un ceas potrivit poate schimba atitudinea unui om și chiar încrederea în sine. Este adevărat acest lucru?

Cred cu tărie că încrederea în noi nu ar trebui să depindă de obiectele deținute. Sunt de părere totuși că orice lucru purtat sau deținut cu siguranță a fost ales după gustul nostru și astfel, dacă îți face plăcere să-l folosești, acest lucru îți influențează starea de spirit care poate să contribuie la încrederea în tine și starea de bine pe moment.

Ceasurile vintage sunt discrete, mai greu observabile, este o etichetă pe care o porți și prin care vrei să transmiți că tu ca om ești mai important decât obiectele deținute.

JS: Care este procesul prin care un ceas este curatoriat la L’Heure Bleue?

Ceasurile sunt curatoriate de mine personal, după sufletul meu bineînțeles, sunt alese în funcție de stilul clasic, valoarea istorică, manufactura fină și rară, unele piese datând chiar din anii ’20 și care să fie în același timp și branduri, modele sau mecanisme care să reprezinte o investiție mai mică sau mai mare, pentru fiecare buget.

@la.grande.vie

Ceasurile sunt curatoriate de mine personal, după sufletul meu.”

Procesul de curatoriere este destul de lung, după cercetare sunt alese cele care reprezintă un potențial, unele descoperindu-le când plec în vacanță , în galerii private sau prin colecționari care își vând piesele online sau de la diferite expoziții de ceasuri. Piesele pe care le aleg sunt apoi duse la ceasornicarii noștri colaboratori care verifică, restaurează și curăță fiecare piesă care va fi pusă spre vânzare în magazinul online.

Unele piese curatoriate au fost adăugate la pierderi, nefiind puse în magazinul online deoarece nu s-au putut restaura pentru a ajunge la o condiție bună. Sunt câteva piese care după ce sunt alese sunt adăugate abia după trei săptămâni pe site spre vânzare, perioadă în care ceasul este pe mâna ceasornicarului, care se ocupă de buna funcționare a acestuia.

Revenirea la stilul classic, al simplității de altădată, ne îndrumă spre rădăcina noastră autentică.”

arhiva L’Heure Bleue

Dacă este un ceas vechi mecanic, acesta necesită o muncă meticuloasă și de lungă durată pentru revizia și verificarea mecanismului. Pe piață circulă piese vintage însă foarte multe sunt nefuncționale, motiv pentru care oamenii renunță la achiziționarea acestora. Prin acest proces de restaurare aducem la viață multe dintre ceasurile vintage de pe piață.

Pinterest

Având în vedere că prețul ceasurilor crește de la an la an, mai ales cel al ceasurilor vintage, încerc să aleg ceasuri pe care le-aș purta personal și care pe viitor să poată fi valorizate.

JS: Dacă ar trebui să porți un singur ceas pentru tot restul vieții, care ar fi acela?

Este o decizie grea, însă în prezent modelul meu preferat de ceas este Tank. Este un model atemporal clasic și elegant, care nu se demodează niciodată. Poate fi un Cartier Tank Francaise, sau un Jaeger Lecoultre Tank Reverso anii ’80.

JS: Cum alegem un ceas potrivit personalității și stilului nostru de viață?

Avantajul unui ceas clasic vintage este că nu prea ai cum să dai greș, fiind potrivit pentru orice ținută și ocazie, bineînțeles cu mici excepții. Desigur trebuie să ținem cont de circumferința încheieturii mâinii pentru ca dimensiunile ceasului și brățara acestuia să fie potrivite pentru mâna fiecăruia. Pe unele persoane le avantajează foarte mult old fashion style, ceasurile aproape minuscule pe mâna unui bărbat spre exemplu. Ar trebui pur și simplu să simți că te reprezintă ceasul fără a ține cont de ce se schimbă în moda din fiecare zi.

Deținerea unui Automatic Rolex Bubble Back este ca și cum ai deține o bucată de istorie. Reprezintă apogeul ceasornicăriei din anii 1950 și rămâne un simbol al valorii durabile și al stilului.

Eu cred că mai potrivit ar fi să spunem că ceasul te alege pe tine. Atunci când ești cunoscător pur și simplu simți că vrei acel ceas. Pentru persoanele care nu au această pasiune de mult timp, alegerea este tot una emoțională și recomand mai întâi să-și definească stilul preferat de ținută.

Pinterest

JS: Povestește-mi despre câteva ceasuri speciale din magazin.

Sunt mai multe piese pe care le consider speciale, de asemenea unele dintre ele nici nu le mai pun la vânzare și le păstrez pentru mine.
Sunt atât de diferite unul față de celălalt… O piesă care îmi place foarte mult este un ceas vechi Nivada din anii ’20 mecanic, brandul
a fost fondat la sfârșitul secolului 18 în orașul elvețian Grenchen. A devenit faimos abia după al doilea Război Mondial, fiind recunoscut pentru seria sa de ceasuri de mare succes.

Îmi place acest ceas pentru că este imperfect, adică se vede patina timpului, îmi place mecanismul care funcționează perfect după revizie și pe care îl pot auzi atunci când duc mâna la ureche, este o piesă destul de rară. De multe ori ceasurile mai noi Nivada sunt la prețuri mai mici față de cele vechi.

O altă piesă specială este Rolex Bubble Back din anii 50 unisex . Acest Rolex Bubble Back din 1950 este o descoperire rară, mai ales având o stare atât de bună, trecând prin atâtea decenii. Raritatea sa face ca valoarea să continue să crească în timp.

Pinterest

Colecționarii și pasionații sunt mereu în căutarea acestui ceas clasic și unic. Casetă sa bubble back a fost concepută pentru a găzdui unul dintre primele mecanisme automate, făcându-l un model deosebit în istoria ceasurilor. Deținerea unui Automatic Rolex Bubble Back este ca și cum ai deține o bucată de istorie. Reprezintă apogeul ceasornicăriei din anii 1950 și rămâne un simbol al valorii durabile și al stilului, și de asemenea o investiție prețioasă pentru generațiile viitoare.

JS: Care sunt trei ceasuri emblematice din punctul tău de vedere?

Un ceas emblematic este Breguet, fondat la sfârșitul secolului XVII, primul ceas automat din lume. Și primul ceas de mână din lume în anii 1800 pentru Caroline Bonaparte, Regina de Napoli.

Al doilea ceas pe care îl consider emblematic este modelul Oyster de la Rolex din anii ’20, primul ceas rezistent la apă, de unde și numele Oyster (scoică).

Un alt ceas emblematic, dar de data aceasta contemporan, care va rămâne ceva timp cu acest record, îl reprezintă cel mai subțire ceas din lume produs de Richard Mille, având grosimea de mai puțin de 1,75mm.

*

Magazinul online L’ Heure Bleue poate fi accesat aici.

Comments are closed.