Press "Enter" to skip to content

Sissi // Împărăteasa enigmatică și inspirația eternă

Puțini sunt cei care nu au auzit de trilogia romantică austriacă Sissi, care a avut-o ca protagonistă pe Romy Schneider. Mai mult, o serie animată franco-canadiană intitulată Prințesa Sissi ne-a încântat copilăria. În spatele acestor producții faimoase se află o personalitate enigmatică al cărei stil vestimentar a marcat atât moda secolului al XIX-lea, cât și pe cea a secolelor următoare.

Replică aflată la Muzeul de Mobilă din Viena // arhiva personală

Împărăteasa Austro-Ungariei Elisabeth (alintată Sissi sau Sisi de prieteni și familie) s-a născut în Ajunul Crăciunului în anul 1837 și a urcat pe tron la frageda vârstă de 16 ani, în urma căsătoriei sale cu Franz Joseph al Austriei. Încă de la începutul domniei sale, Sissi s-a remarcat prin frumusețea sa, menținută printr-o serie de ritualuri neobișnuite pentru acea vreme, prin alegerile sale vestimentare, valorificate printr-o talie zveltă și, nu în ultimul rând, printr-o podoabă capilară ce ajungea până în pământ.

Muzeul de Mobilă din Viena // arhiva personală

Rangul său social înalt îi permitea să poarte rochiile cele mai frumoase, făcute pe comandă și diamantele cele mai strălucitoare pe care le purta la gât, la încheieturile mâinilor și în păr. Unul dintre cele mai cunoscute portrete ale împărătesei o înfățișează cu niște bijuterii în formă de stele fixate în păr.

Sissi în tinerețe // arhiva personală
The lady in black // arhiva personală

În tinerețea sa, Sissi obișnuia să poarte ținute opulente în diverse culori, în special pastelate. Însă viața sa a fost marcată de numeroase tragedii care au dus la o depresie profundă. Primul său copil, arhiducesa Sofia, moare la vârsta de doi ani, iar unicul său fiu și moștenitorul tronului, Rudolf, se sinucide la maturitate.

Ținută în negru, specifică ultimei perioade din viața lui Sissi // arhiva personală

După acest episod, Sissi poartă numai negru de doliu și apare din ce în ce mai rar în public. În ciuda acestui fapt, mulți fotografi încearcă s-o surprindă la lecțiile de călărie sau în timpul călătoriilor secrete în alte orașe europene. Pentru a se ascunde, Sissi se folosea de un evantai negru din dantelă, un accesoriu nelipsit din garderoba doamnei în negru, cum mai era numită în ultima parte a vieții.

Muzeul de Mobilă din Viena // arhiva personală

Asasinarea sa în 1898 a șocat întreaga lume, cu atât mai mult cu cât Sissi era iubita de supușii săi, în special de poporul maghiar. Cu toate acestea, numele ei continuă să răsune în cărțile de istorie, iar stilul său este apreciat și reinterpretat chiar și în zilele noastre.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă