Ca orice alt eveniment, un spectacol la operă necesită o ținută corectă, astfel că, atunci când suntem invitați sau achiziționăm personal bilete, putem fi ușor stresați de acest aspect.
Așa cum ținutele de scenă ale artiștilor au evoluat de-a lungul timpului și rochiile sau costumele preferate de spectatori s-au schimbat. Deși majoritatea locațiilor sunt flexibile în ceea ce privește stilul vestimentar, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne îmbrăcăm oricum, ci că e important să ținem cont de anumite aspecte.
Începem prin a ne interesa de locația în care are loc evenimentul și verificăm dacă se impune un cod vestimentar.
Teatro alla Scala din Milano, Opéra Garnier din Paris și Royal Opera House din Londra sunt câteva dintre cele mai cunoscute locații europene care acordă flexibilitate vestimentară, însă menționează faptul că șlapii, pantalonii scurți și chiar tricourile fără mâneci pot duce la refuzul accesului în clădire. Alte instituții le recomandă spectatorilor un stil smart casual.
Apoi, trebuie să avem în vedere specificul spectacolului și momentul zilei. O ținută de seară poate fi nepotrivită pentru un eveniment de zi și invers. Mai mult, la serile de gală se impune o ținută corespunzătoare, astfel că domnii trebuie să poarte costum, iar doamnele rochii și pantofi eleganți, de regulă, cu toc.
În cazul serilor obișnuite de operă, care nu impun un stil vestimentar anume, este ideală o ținută ușor elegantă. Mai precis, pantaloni și cămașă pentru domni; pantaloni sau fustă cu cămașă sau bluză ori rochie pentru doamne. În picioare, acestea pot purta fie tocuri, fie botine sau pantofi eleganți comozi.
În ceea ce privește paleta cromatică, nu există o regulă anume, însă de cele mai multe ori, spectatorii aleg să poarte culori închise, sobre pentru evenimentele de seară și deschise pentru evenimentele de zi. Ținutele strălucitoare, argintii sau aurii, sunt, de asemenea, foarte populare pentru ținutele de seară. Accesoriile reprezintă, în același timp, o chestiune dificilă care le pune pe doamne în incertitudine atunci când își aleg ținutele de seară.
Ce geantă putem aduce la operă?
Este necesar ca gențile și accesoriile voluminoase să fie lăsate la garderoba de la intrare, la fel și paltonul sau haina de exterior. Mai mult, în funcție de locul ales, persoana s-ar putea să nu aibă unde să țină geanta, astfel că, din motive practice, este mai bine ca geanta să fie mică sau medie. Într-o astfel de geantă poate încăpea strictul necesar. Poșetele colorate, cu sclipici sau în culori neutre sunt acceptate deopotrivă.
Apoi, alegerea bijuteriilor potrivite necesită timp de gândire. Bijuteriile finuțe, de zi cu zi din aur, argint sau alte aliaje sunt potrivite în orice situație. Colierele cu perle sunt, de asemenea, o alegere potrivită, însă sunt recomandate pentru evenimentele ce au loc în timpul zilei, iar bijuteriile strălucitoare cu pietre prețioase, diamante sau pietre Swarovski sunt preferate pentru evenimentele de seară.
Alte tipuri de accesorii stau la latitudinea spectatorului sau spectatoarei. Pentru ținutele de seară, doamnele își pot lăsa părul liber, în coadă sau în coc, astfel că accesoriile de tip bentițe sau pălării pot fi purtate mai degrabă pe timp de zi.
Mănușile lungi de operă au devenit un simbol de eleganță și de rafinament, apreciate până în prezent. Însă ce e important de reținut este că la fel ca în cazul celorlalte accesorii, acestea trebuie să complimenteze ținuta, nicidecum s-o încarce.
Comments are closed.