Press "Enter" to skip to content

Portretizarea vulnerabilității și realității prin fotografia nude // O discuție sinceră cu Roxana Neacșu

De multe ori suntem tentați să apreciem nefirescul și abstractul, tocmai pentru că ne oferă acel ceva care nu se găsește în ordinar. Pe mine, recent, m-a atras fotografia nude a Roxanei Neacșu (@cocoroxie), care merită să fie văzută de cât mai multă lume. Am stat de vorbă cu Roxana despre acest tip de fotografie atât ca pasiune, cât și ca hobby, dar și despre viziunea din spate și tot ce ține de munca ei.

Model: Andrada Popovici

JS: Când ai început să cochetezi cu fotografia?

Pot spune că primul meu contact a fost în copilărie când am găsit un aparat de fotografiat pe film și am început să-mi fotografiez frații și prietenele. De-a lungul anilor am avut mai multe aparate foto prin care mi-am descoperit această pasiune la nivel de „joacă”. Odată cu mutarea mea în București, mi-am achiziționat un aparat mai performant care mi-a oferit oportunitatea să experimentez cu latura fashion la un nivel profesionist.

JS: Și cum ai ajuns la fotografia nude?

Ulterior am fost inspirată și influențată de un alt fotograf și m-am apropiat mai mult de fotografia nude, un factor important fiind reprezentat și de instalarea pandemiei în București, care a restrâns toată munca mea la shooting-uri în locuri închise. Acesta a fost momentul în care m-am apucat serios și în care mi-am dat seama că reprezintă o parte semnificativă din personalitatea mea.

Modele: Victor și Elena

JS: Care ar fi scopul ultimatum al muncii tale?

Îmi doresc să portretizez în alții ceva ce poate nu văd în propria mea persoană și să surprind realitatea, vulnerabilitatea și nu perfecțiunea, platformele de socializare fiind deja acaparate de edituri și retușuri exagerate. Eu încerc să surprind frumosul natural.

„Încerc să nu intervin asupra rezultatului final.”

JS: Există dezavantaje semnificative în domeniul în care activezi?

Din perspectiva mea, cel mai mare dezavantaj existent la momentul actual ar fi neaprecierea din punct de vedere financiar care vine odată cu acest job. Nu toată lumea crede că fotografii merită să fie plătiți pe măsură pentru munca pe care o depun. Totodată există și lipsa reprezentării masculine în estetica în care lucrez, România nefiind un loc ofertant din acest punct de vedere. Când vorbim de fotografia nude există foarte puțini bărbați care să fie interesați în a fi portretizați într-un mod natural, vulnerabil.

Model: Andrada Popovici

JS: Cum decurge în general un shooting realizat de tine?

Legat de proces pot spune că toate shooting-urile sunt diferite datorită faptului că fiecare persoană din spatele camerei este unică, dar amprenta mea artistică rămâne aceeași indiferent de ceea ce fotografiez. De obicei abordez persoane care îmi par interesante și care îmi exprimă ceva din punct de vedere artistic, iar dacă acestea acceptă, atunci stabilim niște limite înainte de orice altceva.

Modele: Victor si Elena

Un principiu important în munca mea este că nu caut mereu persoane care să fie modele profesioniste sau care să îndeplinească vreun standard al frumuseții. Ce societatea percepe ca și imperfecțiune, eu o văd ca și inspirație.

JS: Ai în momentul de față planuri sau dorințe de viitor?

În legătură cu asta pot spune că nu îmi place să proiectez viitorul, prefer să las lucrurile să se întâmple de la sine și să primesc cu drag orice experiență care mi se oferă. Consider că planurile de viitor sunt pentru oameni naivi sau bogați, depinde de caz, având în vedere vremurile în care trăim, când nu știm ce ne rezervă ziua de mâine.

„Consider că planurile de viitor sunt pentru oameni naivi sau bogați, depinde de caz, având în vedere vremurile în care trăim, când nu știm ce ne rezervă ziua de mâine.”

Model: Andrada Popovici

Totuși, cât fac ceea ce fac îmi doresc să lucrez și să colaborez cu oameni cât mai buni și autentici, căci până la urmă acest aspect face orice muncă mai frumoasă.

Comments are closed.

Copyright © 2023 Jurnalul de sâmbătă