Press "Enter" to skip to content

Un icon feminin în universul unui designer francez // Prietenia dintre Audrey Hepburn și Hubert de Givenchy

Este anul 1954, iar o emblemă a cinematografiei își face apariția în atelierul unui maestru fără cusur din lumea modei. Așa începe o frumoasă colaborare care va ajunge la scurt timp să se transforme într-una dintre cele mai emoționante și sincere prietenii. Ce putem spune deci, despre nimeni alții decât Audrey Hepburn și celebrul Hubert de Givenchy? Cum au ajuns să se cunoască și ce i-a făcut să rămână împreună?

La numai douăzeci și doi de ani, Audrey a reușit să se facă cunoscută prin lumina primului său rol, în faimoasa piesă de teatru Gigi (1951), iar succesul pe care tânăra actriță l-a avut odată cu aceasta i-a adus numeroase aprecieri din partea multor regizori.

Viitoarele sale apariții au fost cu adevărat memorabile. Tocmai de aceea, alegerea ei în rolul principal al filmului Vacanță la Roma nu se putea termina mai plăcut decât cu un binemeritat Oscar, pentru cea mai bună actriță. Ce a urmat nu a fost decât începutul unei cariere înfloritoare în lumea consacrată a filmului, dar și a modei.

Secvență din filmul Sabrina

Întâlnirea cu Givenchy

Audrey a fost și este în continuare un simbol al eleganței, iar simțul său estetic pentru rafinament a fost de-a dreptul unul special. Piesele vestimentare din garderoba sa erau preponderent minimaliste, vintage sau aparțineau unor designeri cunoscuți ai vremii.

Ea punea foarte mare accent pe calitatea hainelor pe care alegea să le poarte. Stilul effortless chic poate fi cunoscut drept tușa personală a actriței, fiind cea care a ajutat numeroase femei să înțeleagă de ce less is more.

În timpul filmărilor pentru Sabrina (1954), Audrey a hotărât să apeleze la designerul francez Hubert de Givenchy în speranța că îi va putea crea o rochie pe măsura așteptărilor.
Deși el se aștepta inițial ca în atelier sa își facă apariția actrița americană Katherine Hepburn, Audrey apare ca o surpriză și este cea care îi va schimba întru totul cariera, dar și viața.

Putem spune că a fost locul potrivit la momentul potrivit, pentru că acea rochie a ajuns una dintre cele mai faimoase, premiată chiar și cu un Oscar. Designerul nu a primit credite pentru munca sa, însă actrița i-a făcut plăcuta surpriză și a decis că Hubert de Givenchy era singurul în măsură să o îmbrace pentru tot restul filmelor în care avea să apară.

Secvență din filmul Breakfast at Tiffany’s

Little Black Dress vă sună cunoscut? Ei bine, da, și Breakfast at Tiffany’s a fost un real succes. De la actori și până la costume, imagine și producție. Cât despre controversele lui Truman Capote, autorul romanului cu același nume, nu se pot spune foarte multe. Acestea au fost spulberate odată cu reușita adusă de filmul iconic.

„Este cea mai frumoasă meserie din lume să oferi fericire oamenilor.”

Hubert de Givenchy

Creatorul de personalitate, așa cum l-a denumit Audrey pe marele designer, a rămas alături de ea până în ultimele clipe covârșitoare de viață ale acesteia. În timpul ultimei întâlniri, cea care îl va marca pentru mult timp pe Givenchy, cei doi trăiesc momente cu adevărat emoționante.

Pentru că, mai presus de toate, hainele au fost cele care i-au adus împreună, tot acestea vor păstra pentru totdeauna prietenia lor intactă. Hepburn îi oferă creatorului de modă o jachetă matlasată bleumarin și îl îndeamnă să o poarte ori de câte ori se va simți trist.

©Victor Skrebneski

„De la Geneva la Paris am plâns în jacheta pe care ea mi-o dăruise”, a povestit designerul. Toate creațiile lui Hubert de Givenchy au fost mai mult decât niște simple haine. Au dăinuit drept semn al recunoștinței și iubirii pe care el i le-a purtat veșnic fetei cu „ochi frumoși, păr scurt și sprâncene groase”.

Imagine de copertă: © Joe Gaffney/Courtesy Everett Collection

Comments are closed.

Copyright © 2023 Jurnalul de sâmbătă