La momentul scrierii acestui articol, pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvern prevede ca evenimentele culturale, spectacolele și concertele să aibă taxa pe valoare adăugată la 9%. Astfel că prețul biletelor va crește, iar activitățile din acest sector vor deveni un lux.
Când am început această rubrică, mi-am dorit să împărtășesc cu cititorii fel de fel de alternative pentru petrecerea timpului în București, fie gratuite, fie accesibile financiar. Dincolo de recepția Popasului, nu m-am așteptat la un context în care aceste idei să fie necesare acum mai mult ca niciodată.
Film
Dragoste pe muchie de cuțit (r. Germain Kanda, 2023)
Te-ai gândit vreodată ce au în comun Romeo și Julieta și emisiunea Game of Chefs (Chefi la Cuțite)? Rețeta unei comedii romantice contemporane. Se dau două familii rivale, proprietare de restaurante, în conflict pentru o rețetă secretă: ursul de mămăligă și trofeul murăturii anului. La mijloc între cele două familii se află tinerii protagoniști, copiii celor două familii, Marina și Ducu. La maturitate, aceștia se reîntâlnesc, iar Ducu se dă drept bucătar, pentru a petrece cât mai mult timp alături de Marina în restaurant. Ce se întâmplă între cei doi veți afla acum în cinematografe.
Din distribuție fac parte Carmen Tanase, Răzvan Bănică, Ada Galeș, Sandu Pop, Alin Panc și Marian Râlea.
Libertate (r. Tudor Giurgiu, 2023)
Libertate este un film inspirat din fapte reale. Acesta ne poartă înapoi în timp, la Sibiul Revoluției din 1989. În haosul și panica protestelor mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent. Astfel, se ajunge la o confruntare sângeroasă între soldaţi, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliţie, Viorel (jucat de Alex Calangiu) este capturat și acuzat de acte de terorism.
Printre actorii din distribuție se numără și Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprișor, Leonid Doni sau Cuzin Toma.
Les Films de Cannes à Bucarest – 20-27 octombrie
Marile câștigătoare la festivalurile de la Cannes și Berlin, în premieră la cea de a 14-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest, în octombrie. Titluri precum L’Anatomie d’une Chute, câștigătorul Palme d’Or 2023 sau documentarul Sur l’Adamant, care a câștigat în februarie Ursul de Aur la Berlin pentru Cel mai bun film vor putea fi urmărite în sălile de cinema Elvire Popesco a Institutului Francez din România, Cinema Muzeul Țăranului, precum și în sălile Cinematecii Române – Cinemateca Eforie și Cinema Union.
Programul a fost anunțat la sfârșitul lunii septembrie pe www.filmedefestival.ro, urmând ca biletele să fie puse în vânzare prin rețeaua Eventbook.
Artă
Diploma SHOW – 7 – 15 octombrie, Combinatul Fondului Plastic (Băiculești 29)
Anul acesta, DIPLOMA e de 10! Între 7 și 15 octombrie, The Institute îți dă întâlnire la cea de-a X-a ediție DIPLOMA Show, la Combinatul Fondului Plastic din București. Ediția aniversară reunește noua generație de artiști, arhitecți și designeri români, 130 de lucrări artistice din 16 domenii creative, pregătite de 131 de artiști timp de nouă zile.
Pe lângă expozițiile principale, ediția aniversară va găzdui și o expoziție-invitată: 20 FAI, dezvoltată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM), cu ocazia celebrării a 20 de ani de Design de Produs și Arhitectură de Interior din cadrul universității.
Festivalul poate fi vizitat de luni până vineri între orele 16:00 – 22:00 și în weekend între 10:00 și 22:00. Accesul este gratuit și se face pe bază de rezervare.
Piața de Artă și Design – 20 – 22 octombrie, Mezanin Space, Primitiv Plants
Dacă e octombrie, atunci e o nouă ediție PAD! PAD- Piața de Artă și Design, evenimentul bianual care asigură o punte între lucrări de artă și design și consumatori, revine în spațiul Mezanin Space la Palatul Universul (Strada Ion Brezoianu 23-25) și sera Primitiv Plants (Calea Griviței 73-75) cu cea de-a patra ediție.
Cele două spații gazdă pot fi vizitate vinerea între orele 14:00 și 20:00, iar sâmbăta și duminica programul începe de la ora 11:00.
Efectul Picasso, Muzeul de Artă Recentă – septembrie 2023 – ianuarie 2024
Efectul Picasso se va produce între 27 septembrie 2023 și 8 ianuarie 2024 la MARe/Muzeul de Artă Recentă București: 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate de Pablo Picasso, față în față cu 65 de lucrări (picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti) semnate de 37 de artiști români contemporani, influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Totodată, luna octombrie marchează cinci ani de existență ai MARE, unul dintre cele mai relevante muzee ale Bucureștiului din ultimii ani.
Printre artiștii români expuși se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ștefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo.
Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe site-ul mare.ro. Expoziția poate fi vizitată între orele 10:00 și 20:00 de luni până sâmbătă, excepție făcând ziua de marți.
Ca întotdeauna, dacă ai sugestii, comentarii sau ți-ai dori să regăsești alte evenimente în aceasta rubrică, scrie-mi la thatstrangeredhead@gmail.com! Ne revedem în două săptămâni.
Comments are closed.