Press "Enter" to skip to content

Dia Buga despre designul de produs // Creativitatea înseamnă curiozitate, explorare și spirit ludic

Când spui Diana Buga spui energie, efervescență și creativitate. Din mâinile și mintea sa creativă ies unele dintre cele mai inedite și frumoase lămpi pe care le-am văzut vreodată. Citește interviul și lasă-te inspirat(ă) de spiritul ludic al Dianei și de dorința continuă de a experimenta, de a învăța și de a explora noi materiale, metode și procedee.

JS: Bună, Diana. Îți mulțumesc că ai acceptat invitația mea. Spune-mi trei cuvinte care te reprezintă.

Salutare, mulțumesc mult pentru inițiativă. Sunt curioasă, sociabilă, solară. Mereu curioasă să descopăr o altă formă de a mă exprima.

JS: Cum e femeia Diana Buga? Ce te bucură, ce îți stârnește curiozitatea, ce te inspiră?

În procesele creative văd mai mult copilul Dia Buga, care e extrem de curios și motivat să descopere noi metode de a se juca cu materialele și umbrele. Procesul creativ este preferatul meu și nu m-aș vedea făcând altceva.

Diana Buga
© Diana Buga

Femeia Diana Buga, în schimb, intră în rol când este nevoie de acel antreprenor puternic și perseverent, care găsește soluții pentru orice situație apare și spune DA la cele mai mari provocări.

JS: Cum crezi că lumina influențează starea noastră de bine și modul în care percepem mediul înconjurător?

Lumina are o mare putere de a influența starea noastră și percepția asupra spațiului. Punctul forte al produselor mele este lumina ambientală și pot spune că modifică total ambianța unei camere, o face mult mai caldă și mai primitoare. Am fost mereu fascinată de puterea umbrelor și a reflexiilor și nu voi înceta niciodată să mă joc cu ele.

JS: Tehnologia joacă un rol din ce în ce mai mare în designul de obiecte. Cum îți adaptezi abordarea creativă pentru a integra noile tehnologii în crearea lămpilor?

Deși îmi vine să spun că sunt destul de experimentală și îmi place să testez cu materialele, iar ulterior să ajung la o formă finală, am început să gândesc diferit noile colecții în ultimul timp și să mă ajut de tehnologie să îmi fac produsele mai complexe. Am introdus multe experimente cu imprimantele 3D, de la prototipuri la mulaje și alte forme de exprimare.

JS: De-a lungul carierei tale ca designer, care au fost cele mai semnificative momente de transformare și învățare? Cum au influențat aceste experiențe evoluția ta?

Wow, momentele de transformare au fost la fiecare pas. Am crescut odată cu acest brand și  mă bucur de provocările din lumea antreprenorială care sunt mereu diferite, pentru că ele sunt cele care te scot din zona de confort. Am învățat perseverența și răbdarea, organizarea fără de care nu are rost să te gândești la un business și în curând îmi voi exersa mai bine partea de muncă în echipă.

Diana Buga - lămpi
© Ștefan Buga

JS: Poți să ne povestești despre procesul creativ, de la idee la produsul finit? Cât din acesta este explorare și testare?

Procesul creativ este într-o foarte mare măsură explorare și testare. Asta e partea mea preferată din proces, să descopăr materiale noi, să le învăț proprietățile și să găsesc metode de a le manipula astfel încât să ajung la forme autentice și frumoase.

Este vorba de acea scânteie din tine care își dorește să se materializeze, de acea voce care vrea să fie auzită, iar atunci vine acea doză de energie bună care te face să uiți și să mai încerci o dată și ori de câte ori trebuie ca să reușești.

JS: Cum crezi că obiectele tale (lămpile) interacționează cu mediul în care sunt plasate și cu cei care le folosesc în viața de zi cu zi?

Sunt sigură că fac acel spațiu să zâmbească, asta este misiunea lor.

Am avut mereu clienți mulțumiți, iar asta îmi bucură sufletul. Au acel factor de surpriză când văd produsul acasă la ei și nu ezită să îmi scrie cât de mult li se schimbă spațiul.

© Diana Buga

JS: Având în vedere importanța tot mai mare a sustenabilității, cum vezi viitorul designului de obiecte? Integrezi materiale sustenabile în creațiile tale?

Da, sustenabilitatea este un cuvânt mare și este un punct de interes în ceea ce privește produsele mele. Majoritatea colecțiilor de lămpi sunt create din materiale prietenoase cu natura, iar în ceea ce privește colecțiile noi, cu siguranță voi avea acest cuvânt în minte când voi alege materialele.

JS: Care sunt obiectivele și viziunea ta pe termen lung ca designer de obiect? Cum îți dorești să contribui la industrie și la societate în ansamblu?

Mereu mi-am dorit să inspir oamenii din jurul meu și sper că am reușit să fac asta prin exemplul meu. Vreau să le inspir curaj oamenilor creativi, să se exprime așa cum simt și, de ce nu, să își facă propria afacere. Sunt extrem de deschisă să ofer sfaturi referitor la procesele de lucru și lumea antreprenorială și se poate vedea asta și în materialele video de pe rețelele mele de socializare.

Am făcut în trecut niște programe de internship cu studenții de la UAD curioși să își petreacă o săptămână cu mine în atelier. Vreau să repet acest proces de fiecare dată când voi avea nevoie de un coechipier de lucru nou în echipa mea.

Diana Buga
© Ștefan Buga

JS: Formele feminine sunt o caracteristică distinctivă a lămpilor tale. Ce reprezintă feminitatea pentru tine și cum contribuie la identitatea brandului tău?

Cumva fiecare model de lampă m-a dus în zona feminină a formelor organice și sensibile. Simt că mă reprezintă și mă bucur că am făcut asta parte din brandul meu.

JS: Ai avut momente de vulnerabilitate sau incertitudine în care ai vrut să renunți sau să faci altceva?

Cred că orice antreprenor are multe momente de slăbiciune în care se gândește că ar fi mai ușor să fii angajat, să nu ai atât de multe responsabilități și un venit constant, dar nu este vorba despre asta. Este vorba de acea scânteie din tine care își dorește să se materializeze, de acea voce care vrea să fie auzită, iar atunci vine acea doză de energie bună care te face să uiți și să mai încerci o dată și ori de câte ori trebuie ca să reușești.

„…să nu mai luam viață așa în serios, să ne dăm voie să ne jucăm, să visăm, să experimentăm, să încercăm să ne găsim propriul fel de a vedea lucrurile și cel mai important, să ne dam voie să greșim, pentru că asta este singura metoda prin care învățam.”

JS: Cum folosești feedback-ul (pozitiv sau negativ) primit de la clienți pentru a-ți îmbunătăți produsele și abordarea creativă?

Feedbackul este cea mai bună modalitate de a îmbunătăți produsul, comunicarea sau logistica afacerii tale. Așa că, da, mă bucur de feedbackul primit chiar dacă este negativ, sunt conștientă că mă poate ajuta să cresc.

© Diana Buga

JS: Ai un sfat pentru cei care ne citesc (în special cu cei care își doresc să urmeze un drum în industriile creative)?

Un sfat din partea mea ar fi să nu mai luam viață așa în serios, să ne dăm voie să ne jucăm, să visăm, să experimentăm, să încercăm să ne găsim propriul fel de a vedea lucrurile și cel mai important, să ne dăm voie să greșim, pentru că asta este singura metoda prin care învățam.

***

Pe Diana o găsești aici, iar creațiile ei pot fi explorate pe larg pe website-ul său.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă