Press "Enter" to skip to content

Femme fatale // Moda din filmele noir

Gene Tierney, Barbara Stanwyck, Ava Gardner, Lauren Bacal și, nu în ultimul rând, Rita Hayworth, sunt doar câteva dintre cele mai apreciate staruri din filmele anilor 40’. Senzuale și misterioase, aceste actrițe au captivat publicul timp de generații întregi, motiv pentru care au căpătat titlul de femme fatale.

În cinematografie, o astfel de femeie era frumoasă și seducătoare, capabilă să manipuleze și să calce peste cadavre pentru a-și atinge scopul. Pe lângă talentul actoricesc, aceste actrițe au devenit cunoscute pentru ținutele purtate în pelicule, unele deosebit de îndrăznețe și de revoluționare pentru anii 40’.

Ava Gardner // scenă din The Killers

În America, dar și în restul lumii, acești ani au însemnat o perioadă marcată de restricții și de incertitudine cauzate de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Intrarea Statelor Unite în război a dus la schimbări majore pentru cetățenii americani, resimțite până la Hollywood.

Moda este unul dintre domeniile care au fost afectate dramatic de război, lucru care se reflectă și în cele mai populare pelicule ale vremii. Dacă deceniile anterioare se bazau pe strălucire și pe opulență, moda din cinematografia anilor 40’ se baza pe simplitate, sobrietate și sustenabilitate.

Lauren Bacall // scenă din To Have and Have Not
Barbara Stanwyck // scenă din Double Indemnity

Ținutele de zi ale doamnelor erau alcătuite din costume clasice, elegante, cu fuste până la genunchi, bluze sau cămăși și sacouri în culori simple sau în carouri, dar și rochii cu un croi curat, cu talia cambrată. Bijuteriile erau minimaliste, iar gențile mari, tip plic.

Într-o scenă din filmul Out of the Past, Jane Greer apare într-o rochie albă, feminină, într-un contrast cromatic cu rolul de femme fatale pe care îl juca. Un alt accesoriu nelipsit din garderoba unei doamne era dresul, care devenise din ce în ce mai greu de găsit în timpul războiului, din cauza materialului din care era creat. Un exemplu de ținută de zi este purtat de Barbara Stanwyck, în rolul său de femme fatale prin exelență în Double Indemnity.

Evenimentele de seară erau ocazia perfectă pentru doamne să-și etaleze ținutele cele mai provocatoare. Unele rochii de seară se remarcau prin decupaje în jurul taliei și umerii bine marcați, iar altele printr-un decolteu original. Majoritatea rochiilor erau drepte, evidențiind astfel siluetele celor care le purtau, fiind uneori purtate cu mănuși lungi de operă. Aici o putem menționa pe Ava Gardner în rolul lui Kitty Collins din filmul The Killers.

Rita Hayworth // scenă din Gilda

Una dintre cele mai faimoase scene dintr-un film noir o are în prim-plan pe Rita Hayworth, care interpretează melodia Put the Blame on Mame în filmul Gilda. În timpul performanței sale, aceasta renunță la mănușile negre pe care le purta, un act scandalos pentru anii 40’, care însă i-a adus celebritate internațională.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă