Press "Enter" to skip to content

Yasmeen Ghauri // Senzualitatea feminină a anilor ’90

Nu mi se pare deplasat atunci când spun că aș putea să mi-o imaginez pe Yasmeen Ghauri drept o provocare plăcută pentru mulți dintre designerii cu care ea a colaborat. Totul a fost și este, în continuare, de invidiat în ceea ce o privește. Ce m-a fascinat cu adevărat, însă, au fost atuurile unui model care deborda de o mare încredere de sine.

surprinsă de Tiziano Magni 1992, sursa: hoodcouturemag

Yasmeen pare că trezește oricui dorința de a afla ce vrea, de fapt, să transmită fiecare articol vestimentar pe care îl poartă. Tocmai de aceea, nu cred că este nevoie de căutări îndelungate sau explicații mult prea detaliate pentru a-ți da seama de ce titlul The Walk of Life i-a fost dedicat.

It’s nice to try and hold an audience. It’s a nice feeling if you can make an audience feel the clothes. 

Yasmeen Ghauri

De departe, momentele mele preferate cu Ghauri le-am regăsit în cadrul a două prezentări, și anume: în cea pentru casa de modă italiană cu un renume destul de puternic și la momentul actual, Genny Spring/Summer 1993 și în Versace Fall 1991.

sursa: Condé Nast Archive, vogue.com

Despre începutul în modă

Muslims are not allowed to dance. You are not really supposed to show skin, you are supposed to be covered and be modest and all these things are completely opposite of what I am doing now

Yasmeen Ghauri

S-a născut pe 23 martie 1971 la Montreal, într-o familie cu origini diferite. Părinții, tatăl din Pakistan, iar mama din Germania, o țin departe de toată această lume a modei, o lume enigmatică, dură, dar în același timp unică. Nu pentru mult timp, însă.

sursa: bellazon.com

Cine ar fi zis că după o ieșire de la coafor ai putea să ajungi unul dintre cele mai iconice modele ale anilor ’90? Edward Zaccharia, directorul artistic al companiei Platine Coiffure este cel care o observă, îi oferă o șansă, iar ea nu o refuză.

În scurt timp, numele Yasmeen Ghauri va fi asemănat cu ceea ce în industrie se chema Canadian Invasion.

sursa: a-state-of-bliss.tumblr.com

De la un val al ignoranței, pe culmea iubirii 

Ghauri a reușit să treacă peste criticile primite din partea canadienilor de-a lungul fiecărui casting și va ajunge în cele din urmă, prima femeie din Asia de Sud care va semna un contract cu Victoria’s Secret.

A lot of it is timing. You just have to be in the right place at the right time.

Yasmeen Ghauri

Până atunci, șansele ca etalonul frumuseții și norocul de a te expune în această lume a privilegiilor să fie înmânat femeilor de origine sud-asiatică, erau minime. Deci iată de ce, odată cu Yasmeen Ghauri, am putea spune că diversitatea nu s-a mai țesut doar în contextul hainelor.

sursa: ultraluvok.com

Apariția pe coperta revistei Elle a fost cea care a consacrat-o, dar colaborează și cu cele mai mari case de modă, precum Givenchy, Hermès sau Versace, acestea căutând-o sezoane la rând. În rândul realizărilor ei se numără și videoclipul melodiei lui Elton John, Sacrifice, acolo unde filmează alături de celebrul Chris Isaak.

Tabieturi

Yasmeen știa să își pună frumusețea în valoare. Conform spuselor ei, era o fire timidă, însă se lăsa condusă doar de propria intuiție.

sursa: a-state-of-bliss.tumblr.com

Sunt numeroase imaginile și materialele video în care o surprindem făcându-și pe cont propriu machiajul. De ce? Pentru că, aflând ulterior în urma unor interviuri motivul întemeiat, abilitățile celorlalți în materie de make-up lăsau de dorit atunci când venea vorba de tenul ei. 

Lăsând în urmă nu doar o carieră de aproape 10 ani, ci și o dovadă a curajului și autenticității viitoarelor generații de modele, Yasmeen Ghauri părăsește scena în 1997 și alege familia în schimbul universului tumultuos al cererilor și oportunităților acoperite de cele mai multe ori de materiale care nu sunt deloc la fel de scumpe precum par. 

Imagine de copertă: ©fashionresourcecenter.com

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă