Cred că alegerea vinului este un subiect foarte interesant, atât pentru împătimiți cât și pentru persoanele cărora le place să consume un pahar de vin din când în când.
Astăzi ne va povesti Răzvan de la Wines in Romania, care tocmai a finalizat un curs de somelier, despre cum a dezvoltat o pasiune pentru enologie, pornind astfel proiectul Wines in Romania, dar și despre alegerea vinului potrivit.
„Atunci când îi spui unui om că ești băutor de vin, reacția lui este ori “meh…”, ori “uite-l și pe alcoolicul asta”. Din păcate nu multă lume vede un vin dincolo de o băutură alcoolică. Așa a pornit și povestea mea, când eram adolescent: eram într-un restaurant fancy cu mulți oameni la masă. Până aici, nimic ieșit din comun. La un moment dat am observat că cineva de la masă a comandat o sticlă de vin alb și a început să studieze licoarea din pahar. Mi-a trezit interesul văzându-l cum stă s-o miroasă și s-o guste ușor. Era ceva ieșit din comun pentru mine, iar acest lucru m-a fascinat. Am ținut minte acea etichetă și am considerat că acel vin era unul foarte bun, chiar suprem.
Pe măsură ce timpul a trecut, am început să mă documentez despre licoarea lui Bachus și să aflu că vinurile au mai multe arome, de la fructe verzi și crude până la arome de ciocolată, tabac și piele. Ulterior am descoperit târgurile de vinuri, unde se strâng producători de vin din întreaga țară pentru a-și spune povestea și a-și prezenta produsele. Prima experiență de acest gen a fost una de vis, am avut ocazia să discut cu oameni din acest domeniu și să plec cu un bagaj mare de cunoștințe noi.
Având în vedere că de obicei un român se uită doar la etichetă și la preț atunci când alege un vin, am zis că e cazul să intervin ușor și să încerc să educ consumatorul. Într-adevăr m-am lovit și aici de multe bariere, de oameni care merg pe premisa că tot ăla de țară e cel mai bun și că dacă are aromă de vin atunci e bun și nu mai este nevoie de altceva. Un alt aspect identificat este clientul care se limitează doar la producătorul de vin cunoscut și nu dorește să exploreze alte etichete, chiar dacă sunt la același preț cu vinul ales. Am observat asta și la degustări gratuite, unde clienții care intrau în magazinul de vinuri aveau o reacție ciudată atunci când erau invitați să încerce un vin nou.

Prin urmare m-am gândit să creez pagina Wines in Romania pe rețelele sociale Instagram și Facebook. Scopul acestei pagini este unul educativ, de a descoperi și alți producători de pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Fiecare postare conține o descriere a vinului privind aspectele vizuale, olfactive, gustative și asocierile culinare. Astfel utilizatorul poate vedea caracteristicile vinului, descoperind astfel vinul care îl poate caracteriza și pe care îl poate avea la următoarea masă pe care urmează să o servească.
Un alt aspect identificat este clientul care se limitează doar la producătorul de vin cunoscut și nu dorește să exploreze alte etichete, chiar dacă sunt la același preț cu vinul ales.

Vinul: O băutură sau o poveste?
De curând am finalizat cursul de somelier. Multă lume se întrebă ce presupune acest curs și care sunt valorile pe care le acumulezi în urma lui. Ei bine, un curs de somelier te ajută sa-ți dezvolți simțurile atunci când ai în fața ta un pahar de vin. De aici, vinul se transformă dintr-o băutură alcoolică, obținută prin fermentarea strugurilor, într-o poveste. Ai ocazia să înveți când este momentul potrivit pentru a servi un anumit vin, la ce te duce cu gândul vinul, cum se servește acesta și cum putem alege vinul potrivit în funcție de preparatul servit.

Cum alegem vinul în funcție de momentul servirii?
Pentru persoanele care aleg un vin este important să citească cu atenție eticheta și să se gândească în ce moment vor să-l consume, astfel încât să fie asocierea perfectă. Un vin corpolent, cum este vinul roșu Cabernet Sauvignon, nu poate fi servit la un picnic. Tocmai de aceea este recomandat pentru un astfel de moment un vin rose sau unul alb ușor, precum Sauvignon Blanc sau Pinot Gris. Și lista poate continua. Vinul nu face asezonare doar cu mâncarea, ci și cu momentul servirii. Pentru persoanele interesate să descopere noi producători de la noi din țară, mă pot găsi pe paginile de Instagram si Facebook “winesinromania”.”- Răzvan Zaharia
Pagina de Instagram poate fi accesată aici, iar cea de Facebook aici.
Be First to Comment