Press "Enter" to skip to content

Despre Greta Gerwig și filmul Frances Ha // Lumea modernă văzută pe o peliculă alb-negru 

Scriitoare, actriță și regizoare, Greta Gerwig este una dintre puținele personalități care mă inspiră cu adevărat în ultima vreme.

Greta fotografiată de Marlene Marino, sursa: dazeddigital.com

Aș putea spune că odată ce terminați de vizionat cea de-a patra capodoperă a filmografiei sale, Frances Ha (2012), în care își aduce aportul atât prin rolul principal pe care îl interpretează, cât și prin scenariul pe care îl scrie alături de soțul ei, Noah Baumbach, urmează să vă primiți numaidecât răspunsul la întrebarea „Oare totul va fi bine?” .

Despre California se spune că ar fi centrul universului cinematic, iar Greta Gerwig s-a născut fix în interiorul acestui nucleu artistic al Hollywoodului, mai exact în Sacramento, la data de 4 august 1983.

MERIE WALLACE, COURTESY OF A24, sursa: screendaily.com

A știut încă de la început ce își dorea să facă și pentru că manifesta un interes profund pentru tot ceea ce însemna teatru și vizual, a studiat urmând îndemnul tatălui său, la Colegiul Barnard, universitatea de arte liberale din New York. 

Șansele încep să i se ivească încă din timpul studenției, atunci când îl întâlnește pe regizorul Joe Swanberg care îi oferă primul rol în filmul intitulat LOL (2006). Urmează să rămână atât în fața micilor ecrane, cât și în spatele acestora colaborând cu Joe și la scenariile unor viitoare filme. 

Ulterior, urmează titlurile de renume, precum Lady Bird (2017) sau Little Women (2019) care i-au adus un succes uriaș, ajungând să fie recunoscută pentru curajul de a îmbrăca în permanență realul cu un umor pe care oamenii încep din ce în ce mai mult să și-l dorească în cinematografe. Însă, la începutul faimei sale a stat Frances Ha. 

I like the process of how a film, at each step, becomes owned by different people. 

Greta Gerwig

Un 2012 inspirat de French New Wave

Referindu-ne strict la cinematografie, există surse care afirmă că la baza întregului concept al filmului Frances Ha au stat „fondatorii” noului val franțuzesc și anume, Jean Luc Godard, Agnès Varda și Éric Rohmer.

În alb-negru, Noah Baumbach ne introduce încă din primele minute ale filmului în lumea artistului pe care l-am putea lua drept punct de reper și în majoritatea creațiilor celor trei regizori. 

secvență din film, sursa: lyriquediscorde.com

Frances, în vârstă de douăzeci și șapte de ani, este captivă în mâinile societății. Visează la libertate și la o carieră în lumea dansului, însă, pentru moment, circumstanțele nu îi permit să se desprindă din strânsoarea normelor New Yorkului. Refugiul îl găsește în prietenia cu Sophie, colega ei de apartament, dar doar pentru puțină vreme.

Totuși, atunci când este pusă față în față cu ea însăși, cu incertitudinile și fricile care o opresc din a-și vedea visul împlinit, Frances Ha este unul dintre personajele care dau dovadă de optimism, calitate ce îi va aduce în cele din urmă răspunsul favorabil la întrebarea „Oare totul va fi bine?” .

secvență din film, sursa: artsfuse.org

Fiecare rol interpretat și creat de Greta Gerwig constituie o imagine a femeii puternice și sincere. Fiecare film urmărește un contrast al aparențelor, pe alocuri umoristic și un monolog unic care centrează, de fapt, întregul unei femei într-un mod aparte față de restul personajelor, reușind să ofere de fiecare dată acea doză necesară de autenticitate. 

Imagine de copertă: ©Mariana Maltoni, sursa: elle.com

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă