Press "Enter" to skip to content

Giovanni Boldini // Modă, artă și societate în Belle Époque

Puțin cunoscut în prezent, Giovanni Boldini a fost un pictor de origine italienească care a revoluționat lumea artei la începutul secolului trecut. Păstrând tehnicile clasice în pictură, Boldini a știut să surprindă, simultan, modernitatea și vibrația orașelor mari din Belle Époque.

Boldini, expoziție temporară la Paris // arhiva personală

Născut la Ferrara, Italia în 1842, Boldini a locuit la Florența șase ani, timp în care a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase și a cunoscut alți artiști ai epocii, precum cei din grupul Macchiaioli, care sunt cunoscuți drept unii dintre precursorii impresionismului. Ulterior, în 1872, Boldini a ajuns la Paris, unde frecventa aceleași cercuri sociale de artiști în care se afla și Edgar Degas, faimosul pictor impresionist.

Boldini, expoziție temporară la Paris // arhiva personală

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Parisul devine imaginea metropolei moderne, fiind supranumit Orașul Luminilor datorită prezenței iluminării electrice. Boldini se inspiră astfel în creațiile sale din orașul care îi fascinează pe străini și pe locuitori deopotrivă. Cafenelele, teatrele, Opéra Garnier, străzile străbătute de trăsuri cu cai devin astfel subiecte înfățișate în mod preponderent în arta pictorului.

În aceeași perioadă, orașul devine și o referință mondială de modă și de eleganță. În primul număr al revistei Les Modes din ianuarie 1901, Giovanni Boldini este numit pictorul femeii, datorită numeroaselor sale portrete ale damelor stilate din înalta societate pariziană și europeană. De la prințese la contese și alte femei de origine nobilă, orice doamnă respectabilă dorea să fie pictată de Boldini. Printre portretele sale celebre se numără și cel al prințesei de origine română Martha Bibescu, o figură importantă atât în societatea română, cât și în cea franceză.

Martha Bibescu – Boldini, expoziție temporară la Paris // arhiva personală

Semnătura pictorului apare și pe portretele doamnelor semi-mondene, printre care și actrițe, soprane sau dansatoare, astfel că moda nu mai era rezervată doar aristocratelor. Aici le putem menționa pe Lina Cavalieri, Luisa Casati sau Geneviève Lantelme.

Boldini, expoziție temporară la Paris // arhiva personală

Mai mult, Boldini nu-și picta modelele cu indiferență, ci le alegea personal ținutele din garderobele lor personale, astfel că el era cel care dicta moda vremii. Unul dintre rarii artiști care au reușit să surprindă vanitatea și cochetăria spirituală în acele vremuri decadente, Giovanni Boldini este, conform părerilor criticilor de artă, un artist desăvârșit din Belle Époque.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă