Pe malul Vistulei, în voievodatul Polonia Mică
Alege un oraș – mi-am spus – un oraș din Europa de Est, situat nu prea departe de (a)casă, unde să poți hoinări în voie câteva zile. Un loc ticsit cu istorie, nu foarte aglomerat, în care să-și dea întâlnire trecutul cu prezentul, în care să găsești mâncare bună (dar nesărată!), suveniruri și multe vintage shop-uri. Și l-am găsit!
Nu aveam mari așteptări când am pășit în Cracovia, dar surpriza a fost uriașă. Al doilea oraș ca mărime din Polonia, a servit drept capitală a țării între 1038 și 1569, iar din 1999 este reședința voievodatului Polonia Mică. Aflată în sudul Poloniei, pe râul Vistula, oferă nenumărate atracții turistice (despre care eu nu știam).
Atracția centrală a orașului este Piața Centrală, datează din secolul al XIII-lea și are o suprafață de aproximativ 40.000 m², fiind cea mai mare piață medievală din Europa.


Cracovia este un adevărat muzeu în aer liber și, dacă ar fi să fac o comparație cu un oraș de la noi, aș spune că se aseamănă cu Sibiul. Străzile, arhitectura și oamenii – toate mi-au amintit de vizitele pe care le-am făcut la Sibiu cu ceva vreme în urmă.
La fiecare pas găsești magazine cu suveniruri, chioșcuri cu preparate locale, restaurante frumos decorate, cafenele micuțe și foarte multe magazine vintage.
De curiozitate, am trecut pragul unui second-hand polonez și am rămas uimită de calitatea hainelor aflate pe rafturi. Lână, cașmir, bumbac la prețuri destul de accesibile comparativ cu magazinele de tip mass-market.
Later edit: nu am achiziționat nici o piesă din lipsă de spațiu în bagaj (sad reactions inserted).

Bansky – un anonim faimos
Tot în inima orașului se află un alt muzeu interesant, dedicat operelor lui Bansky, artistul englez care a impresionat lumea cu arta sa stradală.
Lucrând sub acest pseudonim, artistul nu și-a revelat adevărata identitate și nimeni nu știe cine este, dar desenele sale au împânzit cele mai importante capitale ale lumii.
Satira, umorul negru și critica sunt îmbinate extraordinar în lucrările sale, iar publicul este fascinat de originalitatea debordantă și de curajul nemaipomenit.
Taxa de intrare pentru adulți este de 55 de zloty.


A fost dragoste la prima vedere
Ajunsă în curtea castelului Wawel, parcă m-am întors în timp și mă așteptam ca, din clipă-n clipă, să apară prinți și prințese în straie de sărbătoare, pregătiți pentru balul ce s-a anunțat în vale.
Rețineți: spun în vale, și nu în țară tocmai pentru că această bijuterie de castel tronează falnic pe dealul din mijlocul orașului.
Castelul a fost construit după ordinul lui Cazimir al III-lea cel Mare și este format din mai multe structuri situate în jurul curții principale. Trezoreria Coroanei se află în camerele istorice, decorate în stil gotic și este utilizată din secolul al XV-lea pentru încoronarea regilor țării.
În 1921, parlamentul a adoptat o rezoluție, care a transformat castelul Wawel în reședință oficială a președintelui Poloniei. În urma ravagiilor războiului mondial, prin decret al Consiliului Național de Stat, Castelul Wawel a devenit muzeu național. Se poate vizita contra sumei de 47 de zloty (echivaletul a 47 de lei românești).
Revenind în piață, poți vizita basilica Sfânta Maria, care tronează impunătoare chiar în centrul orașului.
Construită în secolul al XIII-lea, are o înălțime de 80 m și este renumită pentru altarul său din lemn. De asemenea, de această biserică se leagă povestea trompetistului din secolul al XIII-lea, care în timp ce încerca să alarmeze orașul despre atacul mongol iminent, a fost ucis de o săgeată trasă în gât. La fiecare oră bat clopotele și se intonează din trompetă un semnal numit Hejnal Mariacki.
Biletul este 18 zloty, însă la momentul vizitei mele, nu se putea urca în turn din pricina unor lucrări de resaturare.

Muzeul subteran Rynek este o atracție populară a Poloniei. Deși nu știam nimic despre acesta înainte de a ateriza în Cracovia, nu am ezitat să-l vizitez.
După ce cobori în subteran, pornești într-un tur cronologic, începând cu originile medievale ale orașului și continuând prin diferite perioade: epocile renascentiste și baroc, împărțirea Poloniei, al doilea Război Mondial și epoca comunistă.
Muzeul se bazează pe tehnologie multimedia de ultimă generație pentru a vă ajuta să aflați mai multe despre evenimentele istorice și viața de zi cu zi a Poloniei de odinioară.
Biletul de acces este 106 zloty.

Ce mai e de vizitat?
Fabrica lui Oskar Schindler este o fostă fabrică de articole metalice din Cracovia. Aceasta găzduiește în prezent două muzee: Muzeul de Artă Contemporană din Cracovia, pe fostele ateliere și o filială a Muzeului de Istorie.
Contra sumei de 83 de zloty, puteți înțelege povestea curajului și a rezistenței pe măsură ce explorați încăperile acestui muzeu impresionant.
La 60 de km de Cracovia, puteți vizita lagărul Auschwitz-Birkenau, cel mai mare centru de exterminare din vremea celui de-al doilea Război Mondial. Aici, vreme de două ore, cât durează turul, puteți simți greutatea istoriei crude a nazismului.
Orașul de pe malul Vistulei m-a impresionat și m-a purtat în trecut, iar strălucirea sa va dăinui multă vreme în amintirile mele.
Comments are closed.