O poveste vizuală pe care Helmut Newton a reușit să o ilustreze în 60 de ani ca fotograf în industria modei, contribuind la reviste cunoscute precum Vogue, Harper’s Bazaar, Elle și chiar și Playboy, având ca personaje principale de la David Lynch, Claudia Schiffer și Monica Bellucci, până la Salvador Dalí și Andy Warhol.

Fotografia, la fel ca scrisul, înseamnă să spui o poveste. Unele povești sunt mai bine spuse prin imagini, iar altele prin cuvinte.
Helmut Newton
A captat prin fotografii care îmbină stilul glamour, dar provocator, cu note de erotism fără vulgaritate, transformând sexualitatea imaginilor într-o artă rafinată, devenind astfel cunoscut ca și The King of Kink, prin propria sa estetică și ficțiune.
Trecutul și-a lăsat amprenta asupra viziunii sale artistice. Mama lui îl ducea la spectacole de dans în grand hoteluri alături de prietene, momente pe care le adora. Nu a durat mult până a început să le fotografieze, iar cu timpul, experiențele trăite în Berlinul interbelic, marcat de decadență și hedonism, au prins contur în stilul transpus.
Nu ar alerga niciodată după un taxi, nu ar merge la piață și nu s-ar prezenta la porțile școlii. Ea trăiește într-un Disneyland nietzschean al jocurilor de putere și al plăcerilor excentrice.
Natasha Walter, jurnalist și autor

Femeia, muza artistului, nu era delicată sau supusă, ci o forță în sine – sigură pe ea, seducătoare și dominantă. Newton surprindea femeia în ipostaze care sfidau convențiile, într-un joc de unghiuri și iluminare dramatică, care insufla în imagini tensiune și voyeurism subtil, senzualitatea fiind un mare atu.
În fotografiile sale, granițele dintre modă, artă și erotism își pierdeau conturul, prin combinarea suprarealismului și fetișismului. Nu se ferea de tabuurile vremii, creând fotografii de modă explicite în Vogue, într-o perioadă în care acestea erau considerate riscante.

Directorul de artă al revistei Vogue de la acea vreme, Henry Liberman, a înțeles că, pentru ca Newton să aibă succes, trebuia să-l lase să fie el însuși și să nu-l țină în frâu. Un lucru pe care l-a înțeles mai târziu și actrița Catherine Denevue, care a declarat că Newton este singurul fotograf pe care l-a lăsat să intre în apartamentul ei.
La acel moment, ea a fost șocată de fotografiile rezultate – seducătoare, în lenjerie, cu o țigară între dinți. Câțiva ani mai târziu, însă, și-a schimbat părerea și a adorat pozele.
Fotografia Le Smoking este una dintre cele mai iconice lucrări ale sale, fiind un simbol al emancipării feminine, surprinzând o femeie în costum Yves Saint Laurent, care la rândul său a revoluționat industria modei prin introducerea unui smoking masculin în garderoba femeilor. Fundalul parizian și postura androgină a modelului, cu țigara și fără machiaj, provoacă, însă nu prin expunerea corpului, ci prin atitudine.

O altă sursă de inspirație a fost cinematografia, unde a transpus preferința sa pentru imagini alb-negru și mister. I-a surprins și pe David Lynch și Isabella Rossellini, într-o atmosferă cu un aer aproape de Film Noir.

Un alt mod prin care Newton a stârnit reacții în lumea modei a fost prin fotografia X-Ray pentru Vogue în 1995. Un picior într-o pereche de pantofi cu toc înalt de Karl Lagerfeld și o brățară Cartier este imortalizat într-o radiografie a corpului. Newton a subliniat că scopul său nu era de a amuza. Mai degrabă, el a dorit să arate „ce se află sub suprafață” printr-o abordare „radiologică” a modelului.
Dorința de a descoperi, dorința de a mișca, de a captura savoarea – trei concepte care descriu arta fotografiei.
Helmut Newton

Dorința de a descoperi, de a mișca și de a captura esența s-a reflectat în fiecare lucrare a sa, combinând realitatea și fantezia. Helmut Newton a schimbat modul în care moda era portretizată în reviste și publicitate, redefinind limitele acestui domeniu.

A devenit, astfel, unul dintre cei mai influenți fotografi ai secolului XX, prin viziunea avangardistă și nonconformistă asupra modei, erotismului și complexității feminine.
Comments are closed.