În ianuarie, împachetăm amintiri și lăsăm în urmă un an plin de realizări, momente magice și poezie bună. Ne întoarcem voioși la redacție și scoatem din cuptor noua rubrică de recomandări, în care povestim despre greșeli, piei identitare, degustăm artă, sărbătorim excelența culturală și fredonăm nostalgici muzică veche. Dacă ai viză de București, am depănat amintiri prin vecini și am cules recomandări culturale pentru luna ianuarie. Așadar, cum ne trăim frumos la început de an?
Artă
Expoziția „Cei mai faimoși pictori clasici români: O călătorie imersivă în arta românească”, 13 septembrie 2024 – 30 martie 2025, MINA
MINA (Museum of Immersive New Art) sărbătorește un an de la inaugurare cu o producție multimedia fascinantă. Orientată spre pictura românească, expoziția celebrează lucrările celor mai importanți pictori autohtoni: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi Nicolae Tonitza. Realizată cu ajutorul noilor tehnologii, cosmetizată cu inteligența artificială și redată prin animații, MINA reproduce frumusețea artei printr-o abordare inovatoare, contemporană, găzduind astfel un spațiu imersiv profund cultural.
Biletele pot fi achiziționate de aici.

Expoziția „Mnemonics [back to the future]”, 22 noiembrie 2024 – 8 februarie 2025, Galeria GAEP
Cu ocazia aniversării de 10 ani a GAEP, expoziția prezintă o serie de lucrări noi ale celor 14 artiști cu care galeria colaborează pe termen lung. Inspirată din expoziția „Mnemonics” (2015), aceasta se conturează în jurul fluidității timpului, propunând o abordare non-liniară și reflectând asupra modului în care trecutul, prezentul și viitorul coexistă.
Expoziția reunește atât lucrări care sprijină memoria individuală, cât și pe cea colectivă, fără a impune o tematică specifică. Mnemonics [back to the future] devine astfel un spațiu de schimb de idei și emoții, abordând speranțe, temeri și îndoieli universale, conturând un moment de reflecție asupra trecutului și viitorului.

Expoziția „Atâta s-a putut”, 8 ianuarie – 28 februarie, Galeria Rezidența9

Jurnaliștii de la Scena9 au cules povești despre sine, greșeli și piei identitare, pe care le-au așternut apoi comod pe file și le-au concentrat în scoarțele unui nou număr. Ei au marcat lansarea revistei printr-o expoziție colectivă despre greșeala umană – ATÂTA S-A PUTUT -, cea de-a șasea ediție tipărită bucurându-se astfel de o extensie imersivă.
Până pe 28 februarie, publicul larg este așteptat acasă la Rezidența9 pentru a fi martorul unor lucrări impresionante. Explorarea greșelilor va fi surprinsă prin materiale foto, video, audio și infografice, iar cei prezenți vor putea lua parte la ateliere, discuții și evenimente. Astfel, centrul cultural este metamorfozat într-un spațiu intim, în care sunt concentrate aspecte precum familia de origine și cea aleasă, țesătura socială care ne influențează viețile ori relația antropocenului cu natura.
Film
ANUL NOU CARE N-A FOST
Ne învârtim continuu în jurul ideii de a fi. Nu alegem când ne naștem și nici în ce circumstanțe, dar învățăm să (ne) acceptăm. Pe noi, societatea, obiceiurile vieții și însăși existența cotidiană. Nici prea excesiv de dramatic, cum nici prea trist, nici prea mult violent, cum nici prea puțin deprimant, ANUL NOU CARE N-A FOST este de departe un film bun. Și concentrat.
Regizat de Bogdan Mureșanu, tragicomedia urmărește destinele a șase personaje ale căror vieți sunt înscrise într-o lume absurdă. Mânate de frică, personajele conturate de Emilia Dobrin, Mihai Călin sau Ada Galeș surprind un timp al ororii. Astfel, cu o acțiune ce se desfășoară într-o singură zi, pelicula cinematografică reușește să cuprindă atmosfera și aroma Revoluției.

Operă
La Bohème, 18 ianuarie, Opera Națională București
Captivi într-o ușoară nostalgie după vacanța de iarnă, Opera Națională din București ne îndeamnă să călătorim în timp. Invitați în Parisul anilor 1800, sosim în Ajunul Crăciunului în Cartierul Latin, unde tinerii boemi trăiesc o emoționantă poveste de dragoste.
Capodoperă a tinereții lui Giacomo Puccini, La Bohème redă viața tinerilor artiști parizieni, marcând lupta lor cu realitățile dure ale epocii, dar și momentele de evadare prin creație, iubire și vis. Spectacolul creionează astfel farmecul, precum și dificultățile cu care traiul boem se confrunta în epoca lui Puccini.
Biletele pot fi achiziționate de aici.

Teatru
Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals, 24 ianuarie, TNB
„Toată viața încercăm să căutăm, să găsim și să înhumăm în noi acele momente ce conțin grija mamei noastre. Să potrivim fiecare puzzle din viața noastră, poate inconștient sub umbra norului ei trecător. Dar până și asta este o joacă. Ne ascundem toată viața în speranța că va veni ziua când Ea ne va găsi.”
Botond Nagy
Scris de Matei Vișniec, Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals este pus în scenă la finele lunii. Cu Maia Morgenstern și Lari Giorgescu în rolurile principale, piesa ia formele unui poem teatral. Atât despre doliu, cât și despre căutare, spectacolul transformă teatrul într-un triumf asupra morții, unde arta învinge absurdul războiului.
Spectacolul se joacă în Sala Studio a Teatrului Național din București, iar biletele pot fi găsite aici.

Redacția Jurnalul de sâmbătă îți dorește un ianuarie în București plin de evenimente culturale!
Trăiește frumos, suflet nostalgic!
Comments are closed.