Muzica, această artă pe care o înțelegem și o simțim cu toții, are puterea de controla gândurile, de a crea amintiri și a lega prietenii. Când ne ancorează pentru a o simți mai profund în cadrul unui concert, atunci se transformă în terapie. Asculți artiștii preferați, cânți fiecare vers mai tare decât în propria cameră și simți că nimic în lumea asta nu pare imposibil. Ce poate fi mai frumos?
Este o interpretare subiectivă, dar tind să cred că fiecare dintre noi simte concertele ca fiind un moment cu efect uimitor asupra stării de bine. Eu am simțit toate aceste în 2024, fiind anul în care mi-am văzut trupa alături de care mi-am trăit adolescența și doi dintre artiștii preferați: Coldplay, Taylor Swift și Ed Sheeran.
Coldplay
Coldplay a făcut parte din adolescența mea încă de când nu știam de existența lor. Întâmplarea a făcut să aud prima dată melodia Fix You la emisiunea Dansez pentru tine, pe care o așteptam în fiecare seară de vineri, de la 20:30. Cum Shazam nu exista acum aproximativ 15 ani, mi-a luat ceva să găsesc cine cânta piesa respectivă.

Am reascultat-o după ceva timp la radio și a fost momentul în care i-am descoperit pe britanicii de la Coldplay. Băieții puțin altfel care aveau în repertoriu piese în stilul alternativ rock sau pop rock. Eu le denumeam astfel: melodiile de ascultat când eram tristă, fericită sau când adolescența părea un pic mai greu de dus.
Am continuat să le dau play în orice moment al vieții. Practic, m-am maturizat cu ei și au fost alături de mine în puncte cheie ale dezvoltării mele. Când au anunțat concertul din București, a fost o reală bucurie, pentru că visam să le cânt melodiile live și vânam țările unde și-au marcat concertul.
În ziua concertului, după câteva ore bune de stat în soare, am intrat într-o nostalgie profundă, combinată cu un sentiment de împlinire și bucurie. Concertul a fost cu adevărat magic, am simțit cum mi-am adus cu mine toate serile în care am plâns și visat alături de Coldplay, acasă sau în alte locuri. Totul a fost ghidat de emoție și poveste, care a pulsat în fiecare dintre noi, formând un întreg repertoriu de reverie.
Recunosc, punctul culminant al întregului concert a fost melodia Fix You, pe care am s-o port cu mine în suflet mult timp de acum încolo.
Taylor Swift
Pentru unii e fata care poartă ruj roșu și cântă despre fostele iubiri. Însă Taylor Swift este cu adevărat un fenomen care a creat o industrie muzicală proprie și nu o zic din perspectiva unui fan exagerat. Dacă privești întreaga nebunie pe care a creat-o printr-o lentilă obiectivă, observi o cultură muzicală care a străbătut perioade diferite și care s-a inventat și reinventat. Muzica lui Taylor vorbește despre perioade întregi din viața ei, pentru că și-a pus în versuri toate experiențele trăite de ea și cele pe care alții au ales să le trăiască în numele ei.
„Dacă privești întreaga nebunie pe care a creat-o printr-o lentilă obiectivă, observi o cultură muzicală care a străbătut perioade diferite și care s-a inventat și reinventat.”
Eu o ascult tot din adolescență, de când a apărut You Belong With Me. Atunci mă întrebam cât de frumos ar fi să scriu mesaje pe un caiet și cineva (acel cineva) să le observe de la balcon sau de la fereastra de vizavi.
Cu 15 ani în urmă o asculta adolescenta care simțea că nu e înțeleasă de nimeni și care ascultă muzică un pic altfel față de restul. Cu timpul, m-am schimbat și eu, cât și stilul muzical al ei. De la muzica country s-a reinventat spre cea pop și, cu fiecare melodie scrisă, a redat o autobiografie. Practic, versurile sale sunt o invitație în lumea ei.

Pentru concertul din august 2024 am simțit că mă antrenam pentru un maraton, fiindcă a fost un proces lung de a obține biletele. Totul s-a întâmplat cu un an înainte de concertul propriu-zis și a fost o așteptare intensă. The Eras Tour, numele turneului care a adunat 149 de concerte pe cinci continente este și va rămâne o amintire de neuitat, atât pentru mine cât și pentru toți ceilalți swifties.
Timp de trei ore și jumătate am asistat la un concert care a adunat diferite etape din viața mea, nu doar a ei. Toată cultura creată în jurul acestui turneu este greu de transpus în cuvinte, de la ținutele special create, brățările prieteniei, până la melodiile surpriză pe care pregătea în fiecare seară de concert.
Ed Sheeran
Ed Sheeran face parte din categoria artiștilor care au pus o amprentă semnificativă în dezvoltarea mea. A fost alături de mine în multe momente prin melodiile lui și prin felul său simplu de a transmite emoția. Este un artist complex, care a jonglat de-a lungul timpului cu modul în care își cântă versurile.
Băiatul și chitara, în acest fel mi-a plăcut să-l descriu, încă de prima dată când l-am văzut live, în 2019. A fost primul concert pe stadion la care am participat și a venit drept o răsplată după terminarea celor trei ani de facultate. Trei ani mai târziu, l-am văzut pentru a doua oară live, în Viena. S-a simțit altfel și l-am trăit cu o altă intensitate.
„A fost alături de mine în multe momente prin melodiile lui și prin felul său simplu de a transmite emoția. Este un artist complex, care a jonglat de-a lungul timpului cu modul în care își cântă versurile.”

Anul acesta l-am văzut pentru a treia oară live. Și pentru a răspunde la întrebarea „de câte ori să mergi la un concert al unui artist?”, aș spune de fiecare dată când se ivește ocazia. Concertele lui Ed mi-au demonstrat că poți simți diferit aceeași melodie pe care ai mai auzit-o cu trei ani în urmă live. E același sentiment pe care îl ai când citești o carte la 20 de ani și nu înțelegi pe deplin, dar recitită la 25 parcă o privești altfel.
Cred că aici e esența. Să înțelegi că nu e doar despre melodia cântată de cântărețul pe care îl admiri, ci de felul în care aceasta ajunge la tine și îți inundă toți porii. Asemenea celorlalte concerte, și cel din vara lui 2024 a fost trăit și simțit cu emoții puternice. L-aș revedea oricând și sigur nu a fost ultimul concert Ed Sheeran la care am participat.
În concluzie, dacă ar fi să rezum anul 2024, primul gând se îndreaptă spre concertele care l-au făcut mai bun, plin de culoare și sunet.
Comments are closed.