Toamna se numără bobocii, se soarbe cafea amară și se răsfoiește ziarul. Ori se dansează, se degustă vinuri, se poartă paltoane lungi și se admiră arta în note de jazz. Dacă ai viză de București, am depănat amintiri prin vecini și am cules recomandări culturale pentru luna lui Brumar. Așadar, cu ce ne delectăm în ultima lună de toamnă?
Artă
Expoziția „Nu toate găurile sunt negre” (Nairam Marian Văsii), 23 octombrie – 23 noiembrie, Palatul Bragadiru
Scenograful Nairam Marian Văsii își dezvăluie noua colecție de pictură, intitulată „Nu toate găurile sunt negre,” oferind o experiență unică în care arta vizuală și tehnologia digitală se împletesc, explorând legătura dintre artă și revoluția tehnologică. Între 23 octombrie și 23 noiembrie, pasionații de artă sunt așteptați la Palatul Bragadiru pentru a fi martorii unui eveniment artistic îndrăzneț. Vernisajul se va bucura și de prezența unor artiști precum Alexandru Maxim, Hauși Ghiță Tamaș, Cristina Pleșa și Nicoleta Marica, care vor contribui la amplificarea mesajului sinergiei artistice.
Femeile cuceresc Art Safari, 6 septembrie – 15 decembrie, Strada Lipscani 18-20
Toamna aceasta este despre femei. Muncitoare, curajoase, ambițioase. Adevărate eroine, femei care uimesc și lasă în urma lor contribuții notabile. Timp de trei luni, femeile sunt celebrate de întreg orașul, o inițiativă marca Art Safari.
„O ediție care sărbătorește femeile cu o contribuție impresionantă în arta și cultura românească. De la Regina Maria, spirit artistic înnăscut, susținătoare a artiștilor români pe care i-a promovat și colecționat toată viața și Cecilia Cuțescu-Storck, prima profesoară de artă din Europa, spirit vizionar, până la Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania și noua generație de artiste – Young Blood 3.0 – forța creatoare a femeilor este dezvăluită într-un spectacol al emoției și al sensibilității. Dar și o premieră absolută în materie de expoziții românești: Sâni. O expoziție cum nu s-a mai făcut.”
Biletele pot fi achiziționate aici.
Expoziția „NATURE HUMAINE” (Cornel Bârsan), 6-28 noiembrie, ARCUB – Hanul Gabroveni
Între 6 și 28 noiembrie, arta își dă întâlnire pe străduțele istorice din Centrul Vechi. ARCUB – Hanul Gabroveni găzduiește expoziția „NATURE HUMAINE”, o colecție de lucrări de pictură, sculptură și fotografie conceptuală ale lui Cornel Bârsan, artist plastic de renume internațional. Cu o tehnică expresivă, finisată, lucrările sale sunt învăluite în influențe dramatice, în care predomină tonurile puternice și contrastante, obținute cu ajutorul unei palete cromatice bogate. Conceptul expozițional are origini pariziene și propune, astfel, o incursiune artistică profundă pe meleagurile naturii umane și spiritualitate.
Expoziția este deschisă publicului larg, sălile Cafenea și Librărie putând fi vizitate de marți până duminică, în intervalul orar 12:00 – 20:00. Biletele pot fi achiziționate aici.
Muzică & Dans
IRIDESCENT – Festivalul Internațional de Dans Contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului, 1 – 27 noiembrie
Noiembrie este despre muzică, dans și simțuri lăuntrice. Cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de existență a Centrului Național al Dansului București, IRIDESCENT devine, timp de o lună, casă pentru senzualitatea corporală, vulnerabilitate, emoție și alte reconfigurări ale sensibilului. Ajuns la a treia ediție, festivalul se transformă într-un spațiu în care dansul, emoția și ideile au puterea de a revoluționa, construi și imagina un viitor mai bun, plecând dintr-un prezent vibrant, în care diversitatea, în toate formele ei, este cu adevărat apreciată: Ne dorim ca acest festival să crească în timp și să devină unul strategic pentru București, care să facă din creația coregrafică ceea ce Festivalul Național de Teatru, TIFF și Festivalul internațional „George Enescu” fac pentru teatru, film și muzică. (sursă: CNDB)
Evenimentele și spectacolele se vor desfășura atât la Centrul Național al Dansului, cât și în locații conexe precum Teatrul Național București, Teatrul Odeon și CINETic.
Programul complet al festivalului poate fi găsit aici.
Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, 1 – 17 noiembrie
Scuturi heraldice, portrete, devize, citate. Gravuri în opere de artă. Mici simboluri ce datează din secolul al XV-lea și care, de-a lungul timpului, au fascinat personalități sonore, biblioteci, avizi colecționari. Ex librisuri, interpretate într-o manieră contemporană, despăturite în clădirile istorice ale micului Paris. Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, festivalul SoNoRo continuă tradiția ex librisurilor, impunând o incursiune în muzică și literatură și invită publicul cu un simț muzical rafinat să-i treacă pragul și să se delecteze cu acorduri de suflet.
Programul festivalului poate fi accesat aici, iar biletele se găsesc aici.
Teatru
„Nora” de Henrik Ibsen, TNB
Și pentru că luna lui brumar continuă să celebreze femeile, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București ne invită, pe 19 noiembrie, să fim martorii unui spectacol care pune în centru condiția femeii, pe numele ei Nora, o „păpușă” care se trezește. Piesa de teatru urmărește povestea unei ființe devotate soțului bolnav, aceasta devenind cu timpul victimă a formelor cruzimii masculine. Din nefericire, o temă încă contemporană, un subiect încă ascuns în spatele unor zâmbete mimate schematic, o situație în care multe femei încă se zbat neputincioase.
„Nora” lui Henrik Ibsen este o critică aspră a ipocriziei sociale, în regia lui Chris Simion-Mercurian, scriitoare română, femeie, om, artist, despre al cărei proiect spune: Nora nu este doar o poveste despre o relație de dragoste abuzivă, ci este o demonstrație axiomatică a faptului că omul are nevoie de minciună pentru a trăi. Până când? Care e limita? Cine o stabilește? Societatea? Prejudecățile? Nevoia de adevăr a sinelui? (…) Omul are puterea de a hotărî pentru sine și este responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața sa. Omul este mai presus de societate și are libertatea să lupte pentru salvarea sa. (sură: TNB)
Biletele pot fi achiziționate de aici.
Diverse
Atelier de bijuterii Bila Silver x Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar, 3 – 9 – 23 noiembrie
Agitația cotidiană devine uneori copleșitoare, așa că îmbraci paltonul preferat și te plimbi nostalgic prin orașul arămiu. Frunzele foșnesc sub pașii tăi, iar adierea vântului îți flutură șuvițele. Te oprești la Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar, unde savurezi o ceașcă de cafea caldă, iar împreună cu cei de la Bila Silver, ești martorul propriei tale inspirații. Cum un styling bun este susținut de o accesorizare armonioasă, ai ocazia să devii propriul tău bijutier. Într-o atmosferă plăcută, vei reuși să confecționezi atât bijuterii din perle, cât și un sentiment de pace și echilibru.
Pentru a-și rezerva locul la unul dintre cele trei ateliere desfășurate în luna noiembrie, cei dornici de frumos sunt invitați să contacteze pagina de Instagram @bila_silver.
Comments are closed.