Press "Enter" to skip to content

Reîntoarcerea în timp // Șase filme ale copilăriei

Cu acest articol sper să te readuc în trecut cu șase filme pe care le-am adorat când eram mică. Poate le-ai uitat și vrei să resimți izul nostalgiei. Eu le revăd în momentele nostalgice, atunci când am nevoie de un portal magic care să mă ducă înapoi în copilărie.

Matilda (1996)

Este un film de tip comedie-dramă, regizat de Danny DeVito, bazat pe romanul omonim de Roald Dahl. În poveste ni se prezintă viața Matildei Wormwood, care descoperă că are puteri telekinetice.

Matilda e un copil special și inteligent, dar este tratată urât de familia sa. Își găsește refugiul în citit și își petrece timpul cu profesoara Miss Honey. Pe de altă parte, Miss Trunchbull, directoarea școlii, provoacă panică printre copii.

Așadar, Matilda își folosește abilitățile magice și reușește să facă față abuzurilor directoarei. 

Mary Poppins (1964)

Este un film muzical-fantastic produs de Walt Disney, bazat pe seria de cărți scrisă de P.L. Travers. Mary Poppins, interpretată de Julie Andrews, este o guvernantă cu puteri magice, care apare misterios să aibă grijă de copiii familiei Banks din Londra.

Cu ajutorul magiei și al prietenului său vechi, Bert, Mary îi duce pe copii în aventuri pline de imaginație și mister. Mereu mă fascinau scenele în care zboară cu umbrela. E un film iconic, mai ales varianta din 1964, pe care o vedeam când eram mică la TV.

Lumea lui Peter Rabbit și a prietenilor lui (1992-1998)

Este o serie de desene animate bazată pe cărțile pentru copii scrise și ilustrate de Beatrix Potter. 

Fiecare episod adaptează una dintre poveștile clasice ale lui Beatrix Potter și este o combinație între animație și segmente live-action, unde este prezentată Beatrix Potter atunci când scrie poveștile și creează ilustrațiile.

Iubesc această abordare, deoarece vezi partea reală a vieții ei, dar și imaginația sa prin animațiile care prezintă aventurile personajelor. A fost și va rămâne unul dintre desenele mele preferate.

Cronicile din Narnia (2005-2010)

Este o serie de șapte cărți fantasy scrise de C.S. Lewis, care au fost adaptate și în cinematografie.

Narnia este tărâmul magic care se poate accesa printr-un șifonier. Acolo se află animale care vorbesc, cât și situații întortocheate în care binele învinge răul cu ajutorul magiei. 

E o serie plăcută, țin minte că dădeau filmele pe Pro TV și întotdeauna speram să am un șifonier misterios care să mă ducă spre Narnia.

Willy Wonka și fabrica de ciocolată (2005)

Este un film muzical bazat pe romanul lui Roald Dahl. Charlie Bucket și alți patru copii câștigă bilete de aur pentru a vizita misterioasa fabrică de ciocolată a lui Willy Wonka. În interiorul fabricii vor apărea diverse situații neplăcute și ispite, care sunt prezentate ca o morală.

Mie mi-a plăcut cel mai mult cel din 2005, cu Johnny Depp, pentru că îl vedeam la TV și mi se pare că prezintă cel mai bine povestea.

Dumbrava minunată (1980)

Nu aveam cum să nu includ și un film românesc, unul clasic, regizat de Gheorghe Naghi și bazat pe nuvela omonimă a lui Mihail Sadoveanu.

Povestea urmărește călătoria unei fetițe numite Ștefănuța într-o pădure fermecată, cunoscută sub numele de Dumbrava minunată. Acolo are parte de magie și întâlnește personaje fantastice.

Îmi place că ideea poveștii se concentrează pe importanța imaginației și a încrederii în sine.

Va rămâne un film clasic pentru încă multe alte generații. 

Coperta ©Unsplash

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă