Press "Enter" to skip to content

Popas în București cu Ioana Florescu // Recomandări culturale (10)

Deși suntem în perioada zilelor libere, arta nu ia pauză. Dimpotrivă, în programul lunii mai regăsim un film, o piesă de teatru, două expoziții și alte două evenimente numai bune de trecut pe lista culturală.

Film

Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu, 2024)

Acum, în cinematografele din România: Nasty. Un documentar care face apel la imagini de arhivă fascinante și interviuri exclusive cu nume mari din lumea sportivă, ce ne dezvăluie personalitatea complexă și controversele care i-au marcat cariera în tenis lui Ilie Năstase, primul jucător din istorie care a ajuns în fruntea clasamentului ATP în 1972.

Artă

RAD ART FAIR 2024, 16-19 mai, Hotel Caro

RAD ART FAIR, cel mai important eveniment dedicat pieței de artă contemporană din România se întâmplă anul acesta între 16 și 19 mai la CARO în București. 25 de galerii și spații expoziționale participă la cea de-a doua ediție.

AFRONT, până pe 19 mai, Rezidența Scena 9 (Str. Ion Luca Caragiale 32)

În 2023, mișcarea internațională Hip Hop a celebrat 50 de ani de existență. În 2024, Rezidența9 propune aniversarea de trei decenii a acestui fenomen cultural în România, cu o expoziție colectivă dedicată Hip Hop-ului autohton.

A.F.R.O.N.T. redă cultura Hip Hop în complexitatea ei estetică, caracterizată de cele patru elemente definitorii: cuvântul (rapping sau MC-ing), muzica (DJ-ing sau Turntablism), dansul (breaking sau B-Boy-ing) și arta urbană (graffiti), în expoziție cât și în afara ei, prin evenimente conexe.

Intersecții Literare #4 Ioana Burtea, 13 mai, Ephémère (Str. Stockholm nr. 17)

Fără instrucțiuni de folosire este o carte despre provocări, alegeri, traume. Despre cum trecem peste obstacole, cum ne vindecăm, cine devenim în urma tuturor experiențelor pe care le trăim. Când Ioana scrie despre tot ce simte și ce este, scrie și despre noi. Poveștile ei sunt povești adevărate din România post-comunistă, umplând astfel un gol pe care literatura română non-fiction îl avea.

Pe 13 mai, de la 19:00, o puteți întâlni pe Ioana Burtea alături de care Ephémère vă așteaptă la un pahar de vin și discuții pe baza cărții. Evenimentul este însoțit și de o sesiune de autografe, fie că veniți cu cartea de acasă sau o achiziționați din locație. Biletele sunt disponibile aici.

Teatru

NOSTALGIA UP & DOWN, 10-12 mai, Centrul Replika (Str. Lânăriei nr. 93-95)

Trei „experți imparțiali, cu expertiză imparțială de imparțialitate pentru traineri de traineri de manageri culturali” explorează o serie de evenimente sociale și politice relevante din anii ‘80, apelând la o paralelă între acei ani și realitățile actuale. Între politica de autofinanțare a culturii din anii ‘80 și încercările de comasare ale zilelor noastre, în slujba obținerii profitului financiar și eficientizării, nu sunt mari diferențe. Astfel, managerii culturali vă invită să descoperiți paradoxurile culturale și socio-politice, pe fondul nostalgiei acelor vremuri.

Romanian Design Week, 24 mai – 2 iunie (str. Benjamin Franklin 10, fostul restaurant CINA)

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar al industriilor creative, va avea loc în București, între 24 mai – 2 iunie. Având tema „Unlock the city”, ediția a 12-a își propune să analizeze mijloacele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele viitorului și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului din punct de vedere al spațiilor creative și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

Accesul la eveniment se va face pe bază de bilet, cu excepția elevilor, studenților și a pensionarilor, care au acces gratuit. 

Diverse

sWORDs – Spoken Word Sessions, 12 mai, Control Club (Str. Constantin Mille 4)

Seria sWORDs- Spoken Word Sessions a ajuns la al cincilea episod al sezonului doi. Acesta îi aduce pe scenă pe autorii Andra Rotaru, Ligia Keșișian, Benji Horváth și Alberto Păduraru, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța duminică, 12 mai, de la 19:00, la Control Club.

Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook.

Ca întotdeauna, dacă ai sugestii, comentarii sau ți-ai dori să regăsești alte evenimente în aceasta rubrică, scrie-mi pe instagram și ne revedem luna viitoare.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă