Press "Enter" to skip to content

Amintiri înainte de tragedie // Viața și educația Marilor Ducese Romanov

Sfârșitul familiei regale din Rusia continuă să ne bântuie până în zilele noastre. Această tragedie care a marcat istoria lumii a lăsat în urmă foarte multe semne de întrebare, dar și amintiri și destine frânte. La 17 iulie 1918, întreaga familie Romanov, împreună cu servitorii acesteia, au fost asasinați, iar rămășițele lor au stat ascunse într-o pădure siberiană timp de decenii întregi. Însă imaginea Marilor Ducese Romanov (Olga, Tatiana, Maria și Anastasia), fiicele țarului Nicolae al II-lea, ne fascinează în continuare atât prin frumusețea lor, cât și prin personalitățile acestora.

Sursa: Pierre Gilliard, Thirteen Years at the Russian Court

În ciuda statutul social de rang înalt, cele patru Mari Ducese au dus vieți relativ simple, aproape modeste și lipsite de evenimente semnificative până la începerea Primului Război Mondial.  Acestea își făceau lecțiile în perechi pentru a se putea concentra mai bine, iar când scriau scrisori se semnau mereu „OTMA” (inițialele lor). Dormeau pe paturi simple și făceau dușuri reci dimineața, iar atunci când nu își făceau temele sau erau la cursuri, se presupunea ca-și ocupă timpul cu o activitate productivă, de exemplu brodatul.

Sursa: Pierre Gilliard, Thirteen Years at the Russian Court

În jurnalele lor intime, precum și în caietele școlare sau mărturiile angajaților de la Curtea Regală, erau menționate lecții de istorie, matematică, muzică, religie și limbi străine, astfel că programul lor era foarte încărcat în fiecare zi. Pe lângă rusă, cele patru vorbeau fluent engleza și franceza, având și un tutore nativ francez, Pierre Gilliard, care a urmat familia regală în captivitate până aproape de sfârșitul vieții acestora. Ele iubeau să-și facă poze, dovadă fiind numeroasele imagini salvate în albume vechi, în care se poate observa viața de familie liniștită pe care o duceau.

Într-o vreme în care toată atenția era concentrată asupra moștenitorului tronului, Alexei, care suferea de hemofilie, Marile Ducese aveau personalități și pasiuni diferite, conform servitorilor Casei Regale, reușind să se remarce instant. Olga, cea mai mare, era foarte inteligentă și independentă, îi plăcea să citească și avea talent la muzică. Tatiana, considerată de unii cea mai frumoasă dintre cele patru surori datorită trăsăturilor sale aristocratice, era pasionată de modă și avea talent la broderie și la croșetat, având o fire muncitoare și responsabilă.

Maria era o fire blândă și sociabilă și talent la desen, iar Anastasia, cea mai mică dintre surori, care a dat naștere unuia dintre cele mai mari mistere ale secolului al XX-lea, era foarte energică și plină de viață, cu talent în actorie.

Sursa: Pierre Gilliard, Thirteen Years at the Russian Court

În timpul războiului, Marile Ducese erau surori devotate ale Crucii Roșii, îngrijindu-i pe cei răniți pe front sau petrecând timpul cu soldații. Ulterior, în urma tulburării vieții politice din Rusia, întreaga familie a fost trimisă în captivitate în Siberia, astfel că viața lor a devenit mult restricționată.

Sursa: Helen Azar, George Hawkins, Maria Romanov, Third Daughter of the Last Tsar, Diaries and Letters 1908-1918

Cu toate acestea, familia și-a păstrat optimismul, trimițând scrisori rudelor și continuându-și lecțiile obișnuite, predate de această dată de părinți sau de servitorii rămași alături. Cele patru fete și-au adus cu ele în captivitate și cărțile preferate, printre care Biblia și cărțile religioase, dar și lecturi în franceză și în engleză. Printre jocuri improvizate de ei, citit și cântat și-au petrecut ultimele luni din viață membrii familiei imperiale ale Rusiei, înainte de tragedia care avea să lovească întreaga Rusie și să schimbe cursul istoriei.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă