Press "Enter" to skip to content

Stilul scandinav în definirea garderobei // Contraste și lejeritate pentru ținute atemporale

Dacă schimbarea temperaturilor te-a surprins într-un punct în care nu știi cum să te mai îmbraci să bifezi atât confortul, cât și un aspect instagramabil, atunci îți propun o scurtă călătorie în garderoba scandinavă. 

Minimalismul este cel care descrie stilul scandinav, însă aș mai spune că este și un look bine gândit și implementat. Clasic, casual, confortabil, dar și îndrăzneț (pe alocuri), sunt cuvintele care înglobează ținuta unui scandinav veritabil. Totul este despre contraste și echilibrarea stilului masculin cu cel feminin (cel puțin în garderoba feminină).

Deși pare un stil fără efort, înaintea alegerii ținutei timeless, există o pregătire bine gândită care să ofere lejeritatea caracteristică, de la clasicul tricou, până la încălțămintea care devine punctul cheie. Contrastele devin laimotiv în orice ținută, cum ar fi un palton simplu bej, asortat cu o pereche de sneakers și o fustă cu o notă mai elegantă. 

Less is more

Nimeni nu se poate încadra mai bine în acest concept în afară de scandinavi. Ei știu că nu trebuie să strigi pentru a fi auzit, fiind o trăsătură a rădăcinilor culturale. Sunt maeștrii realizării unei identități de modă puternice și evidente, folosindu-se de piese minimaliste. 

sursa foto: Scandinavia Standard

Fie că este un palton lung simplu, combinat cu o pereche de colanți negri și o bluză în dungi, sau o rochie lejeră cu un mic accesoriu statement, ei au puterea de a face dintr-o ținută simplă, una care se reflectă în privirile celor care nu fac parte din curent. 

Când optează pentru culori în alegerea hainelor, primează cele monocromatice. Negrul și albul sunt baza garderobei nordicilor, dar la fel și bejul sau culorile pastelate. Climatul rece dictează felul în care este accesorizat un outfit, de aceea ținuta în straturi aduce o profunzime subtilă și complexitate stilulului caracteristic. 

Conceptul de less is more a inspirat designerii scandinavi, dar nu doar pentru acest aspect minimalizat au ieșit în evidență. Majoritatea au lăsat să se observe că pot fi observați și cu ținute îndrăznețe, dar păstrând, totodată, atemporalitatea.

Scandinavii sunt dornici să experimenteze, iar în lunile călduroase poți observa la o simplă plimbare pe stradă persoane îmbrăcate în ținute atipice, care se bazează pe contraste. Accesoriile devin parte integrată a look-ului final, în special în zilele reci, când fularele mari și gențile spun o poveste despre natura locului și a culturii. 

Alegeri sustenabile și etice

Țările din regiunea nordică se mândresc cu o abordare sustenabilă a vieții, iar aceasta se reflectă și în alegerea brandurilor de îmbrăcăminte. Poți să descoperi mai multe și despre orientarea în minimalismul maximalist și să afli povestea din spatele brandului Acne Studios. 

Multe dintre brandurile scandinave se angajează să respecte practicile de producție ecologice și utilizarea responsabilă a resurselor. De aici și impactul pe care îl are orice piesă vestimentară în a se integra în povestea celui care o poartă. 

sursa foto: dmarge.com

Utilizarea țesăturilor la mâna a doua sau reciclate, folosirea materialelor organice și evitarea ambalajelor de plastic (acolo unde se poate), toate construiesc baza garderobei minimaliste, specifice persoanelor nordice. 

Îmbrăcămintea și încălțămintea scandinavă sunt concepute pentru mișcare

Dacă ți-ai plănuit o vizită în regiune, vei descoperi încă din primele zile pasiunea pentru mișcare și plimbări, care a devenit o parte a culturii lor. De aceea și alegerile vestimentare reflectă practicabilitatea, adică ținute chic asortate cu pantofi sport sau cizme casual. Scandinavilor le place să arate bine, dar și să se simtă confortabil. 

sursa foto: stuartsays.com/scandinavian-women-inspired-work-attire

Elemente iconice în garderoba scandinavă

  • Paltonul – mai mereu frig, așa că devine o piesă de bază, bineînțeles ales în stilul caracteristic și asortat într-o manieră de invidiat;
  • Tricoul alb – croială simplă pentru a se integra în orice ținută și a ieși în evidență, bineînțeles;
  • Pulovere și bluze de bază care se potrivesc cu orice – pentru a fi asortate sau purtate în straturi după nevoie;
  • Cizme – de nelipsit în orice perioadă a anului;
  • Pantofii sport – casual și practici;
  • Colanții negri – pentru fuste în perioadele reci, dar și pentru o ținută lejeră cu pantofi sport.

sursa foto imagine copertă: Stockholm street style fall 2022 / theimpression.com

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă