Press "Enter" to skip to content

Recomandările de lectură ale Monicăi // Ediția de toamnă

Toamna e un anotimp care colorează multe părți din noi și trezește melancolii puternice. Mă regăsesc în anotimpul ăsta pentru faptul că temperatura e una potrivită, acompaniată de mirosul de dovleac și culorile fascinante specifice.

Pentru că e un anotimp atât de nostalgic, am observat că oamenii au mai mult timp și tragere de inimă să citească toamna, tocmai pentru că ne pune puțin pe repaus. Așadar am ales cinci cărți tomnatice care să completeze puzzle-ul de care ai nevoie atunci când te pui în pat la căldură cu ceva bun lângă.

ORAȘUL CU SALCÂMI, Mihai Sebastian

În carte descoperim viața unor tineri, Adriana și Gelu, de la o vârstă fragedă, până la momentul maturizării. Romanul este unul romantic, dar și spiritual, poate chiar psihologic, în care autorul ne descrie etapele transformării femeii, de cele fizice, la cele sentimentale. Te trece prin psihologia femeii într-un mod inocent, firesc și realist, fără pic de erotism.

Este un roman al maturizării, al incertitudinii și al descrierilor fermecătoare ale naturii.

ÎN CAFENEAUA TINEREȚII PIERDUTE, Patrick Modiano

Cartea asta este una specială pentru mine și mi se pare o lectură potrivită de toamnă datorită atmosferei nostalgice care se învârte în jurul romanului.

Cafeneaua Conde din Paris, pe care autorul o descrie, este locul unde se refugiau nostalgicii și cei care păreau că nu-și găseau locul. Printre ei se afla și Louki, personajul principal, care fuge de rutină și de trecutul ei, lăsând în urma sa un sentiment misterios. Unul dintre cei care obișnuiau să o vadă la cafenea dorește să deslușească misterul care plana în jurul ei și merge pe urmele lui Louki. Este un roman despre iubire, pierderi și incertitudini.

ARTA CONVERSAȚIEI, Ileana Vulpescu

Cartea începe cu o descriere filosofică despre căderea frunzelor, despre toamnă și despre nostalgie. Este un roman pentru toată lumea, indiferent de vârstă, prin modul în care sunt construite personajele.

Arta conversației” e mai degrabă arta monologului fascinant pe care autoarea a reușit să-l scrie.

Arta conversației e mai degrabă arta monologului fascinant pe care autoarea a reușit să-l scrie. În carte este vorba despre un medic, Sânziana Hangan, care trece printr-o multitudine de situații grele care o fac să devină din ce în ce mai puternică.

Nu este o carte de dezvoltare personală, este un roman cât se poate de fictiv, însă și cât se poate de captivant și îndrăgit de majoritatea cititorilor.

BÂNTUIND PRIN VENEȚIA, Agatha Christie (sau titlul vechi Petrecere de Halloween – a fost schimbat după numele filmului apărut în 2023)

Agatha Christie o să fie mereu una dintre scriitoarele mele preferate, pentru că reușește să îți capteze atenția până la sfârșit cu toate intrigile și răsturnările de situație descrise.

În această carte este vorba despre o petrecere de Halloween unde se săvârșește o crimă, mai exact, o fetiță este găsită moartă, înecată. Hercule Poirot este chemat de vechea sa prietenă, Adriane Oliver, care mai apare și în alte cărți d-ale Agathei din seria Poirot, să descopere ucigașul.

Chiar dacă nu am văzut încă filmul, am înțeles că nu s-au respectat multe aspecte din carte. Așa că dacă vrei să îl vezi, îți recomand să citești mai întâi cartea.

TOAMNA SE NUMĂRĂ CADAVRELE, volumul doi din Seria Gigi Alexa – Tony Mott

Cred că tot toamna se numără și romanele polițiste, că-i anotimpul perfect pentru ele. Și nu puteam să nu aduc în prim-plan unul dintre romanele lui Tony, în care acțiunea se desfășoară toamna.

În carte este vorba despre faimoasa Regina Alexa, zisă și Gigi, un medic legist desăvârșit, ce va trebui să investigheze niște crime bizare din Brașov. Gigi încearcă să înțeleagă psihologia criminalului, care părea greu de prins, fiind tare priceput în a-și acoperi urmele.

Cam acestea au fost cele cinci recomandări de cărți pe care le poți citi toamna. Dacă ai cărți care se potrivesc cu anotimpul, lasă-ne un comentariu să aflăm și noi de ele.

Comments are closed.

Copyright © 2023 Jurnalul de sâmbătă