Press "Enter" to skip to content

Printre cărți | Un anticariat cu iz de nostalgie

Când timpul rămâne neumplut, o iau la pas prin București să descopăr locuri de suflet, anticariate, cafenele sau talciocuri vesele, de pe vremea în care viața avea alt gust. La pas, Bucureștiul pare chiar frumos și liniștit. Și spun asta după opt ani de locuit în orașul ăsta. La început îmi părea cât o lume. Din stradă în stradă, de la o stație de metrou la alta, ajung în Obor.

Agale, pe o străduță cumva dosită, o pancartă mare mă anunță că-n preajmă e o bijuterie, căci așa mai numesc eu anticariatele. De când m-am mutat în București însă, m-am lovit de anticariate și tarabe stradale cu cărți la tot pasul. Pe acesta nu îl zărisem, iar povestea lui avea să mă fascineze.

De la o idee năstrușnică, la o afacere de succes

Povestea anticariatului avea să ia naștere undeva prin anul 2014, când piața de carte era într-o continuă transformare. E drept, mai găseai chioșcuri prin oraș cu fel și fel de ediții vechi, dar magazinele de acest tip în format online erau puține.

A fost o idee năstrușnică să deschizi o astfel de afacere în vremuri incerte. Să pornești la drum cu câțiva prieteni, care să-ți devină parteneri și angajați, poate fi riscant. Dar Teodor, managerul, a mizat totul pe ideea sa și a început să adune titluri de tot soiul de prin țară.

Printre Cărți

Cu mașinile personale, cu câte o dubă împrumutată de pe la alți amici, străbătea țara în lung și-n lat pentru a aduce cărți proaspete și bine întreținute. Chiar și pentru un om ca el, care încercase tot felul de afaceri înainte, a fost o uimire să descopere cât de mult citesc românii. În câteva luni a reușit să cumpere suficiente titluri cât să închege o bază de date frumușică și să dea startul în online.

Absolvent al Academiei de Studii Economice, dar și al Facultății de Psihologie, priceput în ale managementului, s-a descurcat să aducă alți oameni cu diverse calificări. Aceștia l-au ajutat în crearea site-ului, implementarea întregului sistem și a altor chestiuni tehnice.

Goana după cărți

Zeci de mii de titluri sunt cumpărate lunar, iar echipa s-a mărit de la o zi la alta. Astăzi, Printre Cărți are aproape cincizeci de angajați. Omuleții muncitori sunt împărțiți în patru sectoare diferite, iar fluxul de comenzi este surprinzător, mai ales în lunile de toamnă/iarnă. Când pășești în sediul de la Obor, fiindcă ai opțiunea de a-ți ridica comanda direct de la depozit, te lovește un aer nostalgic. Imediat, te întâmpină o echipă tânără și jovială.

Printre Cărți

E chiar surprinzător să vezi atâția tineri lucrând printre cărți. Rafturile sunt ticsite cu volume, iar varietatea de titluri este uriașă. Aici găsești prima ediție din Ghepardul lui Lampedussa, dar și ultimul titlu semnat de Elif Shafak. Dacă ai noroc, găsești ediții rare din opera lui Eminescu și aici am găsit cea dintâi ediție din La răscruce de vânturi.

Printre paginile romanelor poți găsi scrisori vechi, fotografii și poate chiar semne de carte datate de la 1940. Aceste frânturi din viața anterioară a lucrărilor, te pot emoționa și arunca în butoiul cu melancolie. 

Prima locație a fost una de dimensiuni reduse, după care afacerea a început să se dezvolte treptat. Așadar, mutarea a fost necesară. O casă cu două etaje, construită în stil baroc, avea să fie sediul anticariatului vreme de doi ani și jumătate. Când și aceasta a devenit neîncăpătoare, a urmat un nou sediu, mai modern, mai bine amenajat și cu mai multe rafturi. E drept, munca a fost grea, dar recompensa pe măsură. De la an la an, Printre Cărți a devenit din ce în ce mai căutat.

Astăzi este în primele trei cele mai importante anticariate online din România. Site-ul https://www.printrecarti.ro/ este destul de prietenos și colorat, iar reducerile sunt și ele semnificative.

Planuri

Privind în urmă, Teodor mărturisește că nu se aștepta la o asemenea reușită, dar are planuri mari de viitor. Anul trecut a reușit să implementeze livrarea prin easybox, care s-a dovedit a fi un succes. A achiziționat de curând și un depozit de carte în Cluj, pentru ca achzițiile să se desfășoare mai ușor, iar stocurile să nu se epuizeze.

Printre Cărți

În viitorul apropiat, plănuiește să se stabilească într-un sediu și mai mare, căci rafturile încep iar să se umple. Mai are-n plan să deschidă și câteva puncte fizice, de unde cititorii să-și poată achiziționa direct cărțile dorite.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă