Press "Enter" to skip to content

Andrei Irimia | Minimalismul în muzică este provocarea de a transmite multe trăiri cu puține sunete

Cel mai frumos și sensibil mod în care poți citi acest articol este să o faci la fel cum l-am scris eu: ascultând muzica lui Andrei Irimia. Iar pentru asta nu trebuie decât să faci o simplă căutare pe YouTube. Va fi o experiență mult mai profundă și completă. Deja din primele rânduri am dezvăluit subiectul articolului. Mă bucur mult că Andrei a fost atât de deschis invitației mele.

Andrei Irimia, artistul și munca sa

Andrei Irimia este compozitor și pianist, cântă la pian din copilărie, iar de-a lungul anilor a studiat o bogată paletă de stiluri muzicale. În 2019 a conturat albumul solo „Nuit Minimaliste” care a reprezentat un omagiu adus muzicii clasice franceze minimaliste încărcate de melancolie.

În 2021 a lansat piesa „Pasărea fericirii” în colaborare cu actorul Marius Manole și a avut premiera în fața a 1.000 de persoane în cadrul Galei Gopo, pe scena Teatrului Național București.

Andrei Irimia & Marius Manole
Andrei Irimia & Marius Manole
Sursa: Andrei Irimia

„După ce am terminat de compus piesa, am simțit nevoia de o intervenție lirică, ca un mic preludiu. Voiam ceva scurt, dar care să transmită mult și prima persoană care mi-a venit în gând a fost Marius. I-am propus, a acceptat, am ales împreună versurile și restul a decurs natural, îmi place să cred că intervenția sa a susținut melodia și invers.

Andrei Irimia

Aceasta este una dintre piesele lui Andrei care pe mine mă sensibilizează până la lacrimi. Este de o profunzime nebănuită, este melodioasă, sensibilă, mai presus de gânduri și cuvinte. Iar când am auzit vocea lui Marius Manole, recitând acele versuri, ceva în sufletul meu a vibrat, a tremurat, a fremătat. La fel ca pasărea fericirii…

„Să fim copii la nașterea fiilor noștri.
Oricum ei ar fi mai bătrâni ca noi,
Ne-ar învăța să vorbim, ne-ar legăna să dormim,
Iar noi am dispărea, devenind tot mai mici, tot mai mici,
Cât bobul de strugure, cât bobul de mazăre, cât bobul de grâu…
Fericirea-i o pasăre,
Și nimeni, niciodată nu știe unde se-ndreaptă Pasărea fericirii…”

Andrei Irimia – Pasărea Fericirii (Feat. Marius Manole)

Albumul All Strings Attached și procesul de creație

Cel mai recent album, „All Strings Attached”, lansat în toamna anului 2022, a fost compus „în vremuri marcate de incertitudine pe care cred că le-am trăit cu toții în mod diferit, vremuri care ne-au reamintit că totul este schimbător și că în fiecare zi se poate întâmpla ceva de care să nu avem control”, spune Andrei.

În procesul de creație, Andrei a descoperit cât de important este să trăiești în prezent, dar și cât de necesar este să ne conectăm mai mult și mai profund cu acele lucruri, persoane și valori care contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi. Asta am simțit și eu când am ascultat melodiile din acest album – inevitabil muzica mă transporta cu gândurile și sufletul departe, spre oamenii pe care îi iubesc.

L-am întrebat pe Andrei Irimia dacă a avut blocaje creative pe parcursul anilor, dar și cum a depășit acele momente. El a încetat să le pună acestor momente eticheta de blocaje și le consideră parte din procesul de creație. „Dacă stau în fața pianului două ore gândindu-mă la următoarea piesă, fără să apăs măcar o clapă, pentru mine este tot compoziție”.

Andrei Irimia | Classix Festival
Sursa: Andrei Irimia

De un an jumătate, Andrei, alături de ceilalți muzicieni, se perindă prin țară pentru a le face oamenilor cunoștință cu All Strings Attached, astfel ajungând în Sala mare a Teatrului National București, Filarmonica Iași, Filarmonica Brașov, Opera Română din Timișoara și nu numai.

Andrei Irimia se simte norocos și recunoscător că a avut onoarea de a cânta pe aceste scene și consideră că invitațiile la festivaluri de prestigiu, precum Classix, Eurosonic sau Sziget Festival le validează munca și le oferă energie suplimentară de a merge înainte cu viitoarele proiecte.

Minimalismul în muzica clasică

Pentru el, minimalismul în muzică este provocarea de a transmite trăiri având la dispoziție puține sunete. Deși pentru noi pare o misiune ușoară la prima vedere, este mai complicat în esență.

Fie că minimalismul a fost transpus în muzică sau cinematografie, atunci când era făcut cu cap, cuvintele nu-și mai aveau rostul.”

Concert
Sursa: Andrei Irimia

Steve Reich, Arvo Part, Philip Glass, Max Richter sunt doar câțiva dintre compozitorii care l-au cucerit cu arta și creațiile pe care le-au lăsat în urma lor. Andrei consideră că filosofia less is more în muzică a fost desăvârșită de ei, iar acest lucru nu poate fi contestat de nimeni, indiferent de genul sau stilul muzical cu care rezonează.

Vocația de compozitor și muzica secolului XXI

Fiind și compozitor, Andrei susține că cel mai provocator aspect al acestei vocații este să „aduci ceva nou la fiecare proiect, sa te reinventezi, rămânând însă fidel muzicalității tale”. Pentru el, secolul modernității a instituit în evoluția limbajului muzical acea ruptură cu tradiția.

„Muzica actuală o simt într-o continuă dezvoltare, dar încă o simt interconectată de cea din trecut. Unii compozitori moderni reușesc să se folosească de acest aspect și asta cred că reprezintă și pentru mine frumusețea muzicii secolului XXI, șansa de a pune în aplicare viziuni moderne pe structuri muzicale clasice”.

Andrei Irimia
Sursa: Andrei Irimia

Piesa It comes at night este contrastantă comparativ cu celelalte care compun albumul All Strings Attached, artistul căutând muzicalitatea într-un context mai întunecat și mai lipsit de speranță.

Prin muzica pe care o compune, Andrei are scopul de a evidenția părțile vulnerabile sau mai puțin plăcute ale oamenilor, cu care adesea trebuie să ne confruntăm, dar mai ales să le acceptăm ca fiind parte din noi.

Andrei Irimia: „Este important să ajutăm și să facem bine”

25% din încasările concertului lui Andrei Irimia din 19 aprilie din București au fost donate Asociației CultiVezi care promovează lectura și accesul la cultură în zonele defavorizate. Andrei spune că este necesar să ne gândim și la cei din jurul nostru ori de câte ori putem.

Majoritatea evenimentelor din București au loc în zona centrală, astfel, în mediile defavorizate, au loc foarte puține locuri și activități culturale. Cât despre orașele mai mici din țară, situația se prezintă și mai rău, crede Andrei.

Andrei Irimia - concert
Sursa: Andrei Irimia

„Sunt multe persoane, de la copii la adulți care dacă ar intra mai des în contact cu actul artistic, viața lor cu siguranță ar căpăta puțină culoare și de ce nu, poate mai multă determinare pentru a-și atinge visele.”

Andrei Irimia

Este un gest remarcabil și totuși atât de firesc. Este minunat câte lucruri putem face din simpla dorință de a face bine în jur, de a oferi ceva care dăinuie peste ani, cum este educația și accesul la cultură.

Despre repere, puterea exemplului și artă

Când nu compune sau nu cântă, pe Andrei îl putem găsi fie în bucătărie improvizând și jucându-se cu rețetele, fie călătorind – activitate pe care o consideră ca fiind cea mai bună investiție pe care o putem face în noi.

Deși nu a primit un anume sfat care să-l ajute, reperele l-au ajutat în traseul artistic. Pe lângă asta, a crescut cu oameni pe care i-a admirat mult, de la care a învățat atât din punct de vedere muzical, cât și uman, puterea exemplului având rezultate.

Din punctul meu de vedere, Andrei Irimia este un artist complex, care reușește să aducă elemente de noutate în fiecare compoziție. Eu ascult deseori muzică clasică (Erik Satie, Ludovico Einaudi, Michael Ortega, Chopin și alții), iar faptul că avem artiști români care o duc mai departe și o dezvoltă îmi umple sufletul de bucurie și speranță. Asta pentru că arta face parte din noi, iar muzica este arta de a gândi cu sunete.

Te invit să descoperi muzica pe care Andrei o creează, să o trăiești, să o lași să-ți cuprindă sufletul și să ți-l umple cu emoție și vibrație. Pe lângă asta, te încurajez să mergi (măcar) la unul dintre concertele sale.

Eu nu pot fi altfel decât onorată și fericită că am colaborat cu Andrei, mai ales datorită faptului că ascult des pian și încă din copilărie îmi doresc să învăț să cânt la acest instrument.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă