Press "Enter" to skip to content

Popas în București cu Ioana Florescu | Recomandări culturale (4)

Mai țineți minte că acum ceva timp vorbeam despre cât de mult accesează românii spațiile culturale în mod constant? Mă bucur să vin de data aceasta cu vești bune. S-a lansat asociația CultiVezi, care va promova cultura și accesul la cultură în zonele defavorizate din România.

Inițiatorii își propun să găsească soluții „pentru ca educația și emanciparea prin cultură pentru copii și tineri să fie un drept asigurat, nu un privilegiu.” De asemenea, proiectul se bucură de susținerea mai multor actori consacrați precum Marius Manole, Rodica Mandache și Emilia Popescu. Mai multe detalii despre asociație precum și manifestul acesteia găsiți aici.

Film

BOSS – ( r. Bogdan Mirică, 2023), 21 aprilie

BOSS, cel mai nou lungmetraj al casei de producție Bad Unicorn Films, urmărește povestea lui Bogdan, un șofer de ambulanță care participă la un jaf armat alături de alți trei bărbați. Filmul ia o turnură neașteptată atunci când Bogdan suspectează că unul dintre ei manipulează ancheta poliției, astfel pornind într-o investigație proprie obsesivă, în încercarea de a dezgropa identitățile complicilor săi. Găsiți mai multe detalii despre programul avanpremierelor aici.

One World Romania – Online, 10-30 aprilie

În perioada 10—30 aprilie, cei care nu au participat în cadrul proiecțiilor fizice ale festivalului One World, vor putea urmări 13 documentare de lungmetraj și întreaga retrospectivă a Fundației Arte Vizuale, care include 16 scurtmetraje realizate în anii 90, din confortul propriei locuințe.

Tema festivalului cinematografic de drepturi ale omului pentru acest an este reprezentată de „Viață bună”, în completă antiteză cu filmele din selecție care descriu atrocități și abuzuri (ale omului față de om sau față de natură). Biletele și abonamentele sunt acum disponibile pe Eventbook.

Artă

Safari Foto prin București – Hotel Cișmigiu, 20 aprilie

Expoziția Safari Foto prin București prezintă 18 fotografii surprinse de vânătorii de imagini în ultimii 2 ani, fiind găzduită de Hotelul Cișmigiu. Imaginile expuse prezintă o altă perspectivă asupra Bucureștiului, pentru a invita privitorul să redescopere orașul.

În cadrul expoziției foto vor fi expuși 18 artiști fotografi: Adina Socaci, Alex Funaru, Alex Mihai, Alin Bogdan, Ana Maria Mirea, Bianca Bodnar, Claudiu Obreja, Cristi Mihailescu, Diana Stana, Florin Dinu, Ioana Socolescu, Maria Gorie, Mihai Dumitrescu, Monica Bommer-Neuner, Teo Maier, Victor Nedelcu, Octavian Pavel, Ozan Serpedin.

Expozitia foto va putea fi vizitată în perioada 20 aprilie – 20 mai, în lobby și la etajul I al hotelului Cișmigiu.

Hărți Mentale Iluzorii – Galeria 15 Design, 13 aprilie – 16 mai

Expoziția se concentrează în jurul hărților mentale, care într-o primă fază iau forma unor ilustrații în tuș însoțite de versuri – elemente des întâlnite în metoda de lucru folosită de Emilian Pospaii, absolvent al Departamentului de Design al UNARTE.

Ilustrațiile sunt completate de o serie de tapiserii-reflector, lucrări realizate din in, mătase și lână – toate cuprinse într-o schiță consistentă, sinergică. O călătorie pentru care reprezentarea ideilor are nevoie pe lângă text și de o serie de structuri grafice care să-l reprezinte, dar care se estompează și își ascund forma în momentul în care pierzi contactul cu acestea.

Teatru

Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals – TNB, 22 aprilie

Despre Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals, regizorul Botond Nagy afirmă următoatele: „Îmi doresc un spectacol în care copiii caută îmbrățișarea mamelor lor. Un spectacol în care nu uită că viața lor a început cu un miracol. Că s-au născut. Și acolo aș opri un pic timpul. Acest spectacol este căutarea acelor secunde când o mamă și un copil se întâlnesc și îi leagă doar acel moment. Unde încă nu se înțeleg cuvinte, unde totul pare posibil. Toată viața încercăm să căutăm, să găsim și să înhumăm în noi acele momente ce conțin grija mamei noastre. Să potrivim fiecare puzzle din viață, poate inconștient sub umbra norului ei trecător. Dar până și asta este o joacă. Ne ascundem toată viața în speranța că va veni ziua când Ea ne va găsi. Și va opri rachetele din vecinătatea noastră, ne va striga din geam că e târziu, că e timpul să luăm cina.”

În rolurile principale îi avem pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi, care au mai făcut echipă și în filmul Capra cu trei Iezi despre care am mai scris și aici. Pentru reprezentația de pe 22 aprilie, găsești bilete aici.

Fete și Băieți – Teatrul ACT, 22 și 23 aprilie

Fete și Băieți descrie dinamica unui cuplu și a vieții lor de familie. Dincolo de începuturile relației lor nebunești, în prezent planează monotonia vieții obișnuite: mutatul împreună, casa perfectă și cei doi copii. Ulterior, lumea aparent sigură pe care și-au clădit-o începe să se destrame, iar lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel. Bilete disponibile aici.

Diverse

Cozy Poetry Goodbye – Expirat, 23 aprilie

Cozy Poetry Night este un concept de poetry performance cu care sunt familiarizată deja de câțiva ani. După 6 ani de la înființare, evenimentul din 23 aprilie este finalul călătoriei poetice, cu un line-up pe măsură și un fundal sonor asigurat și animat de Șerban Blebea. Biletele sunt disponibile aici.

Ca întotdeauna, dacă ai sugestii, comentarii sau ți-ai dori să regăsești alte evenimente în aceasta rubrică, scrie-mi la thatstrangeredhead@gmail.com.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă