Press "Enter" to skip to content

Călătoriile sunt mai puțin costisitoare când ieși din zona de confort | O discuție cu Ligia Zărnescu

Ligia este profesor de franceză și își începe ușor drumul spre consultanță de călătorie. Când nu predă și nu construiește cu soțul ei la viitoarea lor casă, e plecată în vreo călătorie de câteva zile după ce a găsit o ofertă de nerefuzat cu câteva luni înainte. Am luat-o la întrebări pentru a ne dezvălui secretul: cum dăm călătoriile jos de pe piedestalul greu de atins?

JS: Bună, Ligia! În primul rând, vreau să-ți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră. Spune-mi, te rog, cum ai ajuns să călătorești atât de mult?

Bună, Sabina! Îți mulțumesc și eu pentru invitație. Este o mare bucurie pentru mine. Cum am început eu să călătoresc? Cred că totul are legătură cu copilăria mea. Când eram mici, în fiecare vară plecam cu toții în Dacia 1310 și descopeream câte o regiune a României: Dobrogea, Oltenia, Moldova, Transilvania Maramureș etc. Chiar m-au marcat aceste călătorii, deși poate nu-mi aduc aminte totul.

Drumurile lungi cu mașina, jocurile care ne ajutau să nu ne plictisim, opririle pe la mănăstiri, toate sunt acolo, în memoria mea. Pe lângă asta, foarte des duminica plecam în descoperire prin zona noastră. Și pentru că era foarte greu să ne hotărâm destinația, scriam fiecare pe bilețel unde ne dorim și trăgeam la sorți. Ce amintiri faine!

De acolo se trage totul. De la educația părinților mei care nu aveau stare. Recent am fost cu soțul meu Florin să redescoperim Dobrogea, cea de care îmi aduceam eu aminte cu drag din copilărie. Țin minte că ajunsesem cu frații mei la mănăstirea Saon unde erau multe clopote și am rămas cu amintirea că aveau un clopot imens sub care am încăput toți. Avem și o poză. Iar acum când am revizitat mănăstirea eram super încântată să-i arăt lui Florin clopotul acela imens, care era de fapt chiar mic în realitate.

călătorie

JS: Care e cea mai frumoasă destinație bifată pe lista ta şi cum ai ajuns acolo?

Cu siguranță insula Madeira. Este o destinație pe care o aveam în wishlist de multă vreme și mi se părea de neatins. Dar cu planificare din timp și organizare atentă, am reușit să petrecem o săptămână acolo. Inițial am cumpărat bilete pentru Porto, le-am găsit foarte ieftine: 150 de lei de persoană, dus-întors. Aveam în plan să vizităm Porto, Lisabona, Algarve și împrejurimile. Însă m-am gândit să verific cât ne-ar costa un bilet Porto-Madeira și am găsit la un preț foarte mic: 90 de lei.

Am zis da din prima și ne-am entuziasmat tare. Din păcate, ni s-au anulat zborurile spre Porto și a fost nevoie să cumpărăm alte bilete cu escală.
Călătoria în Madeira este cea mai spectaculoasă pe care am experimentat-o. Ca să îți faci o idee, este o combinația între vegetația braziliană, rocile vulcanice și plajele cu nisip negru din Islanda. Ne-am simțit deseori ca în junglă. Această insulă este supranumită Hawaii-ul european pentru că vârfurile muntoase sunt verzi toată perioada anului.

O pot descrie în multe cuvinte, dar mă voi rezuma la următoarele: vreme caldă, ploi calde, paradis pentru iubitorii de trekking, multe tipuri de mango, fructul pasiunii și banane, cascade spectaculoase, țărmuri înalte, balene pilot, surf.

călătorie

„Călătoriile nu sunt perfecte ca pe Instagram, apar multe situații neprevăzute. „

JS: Majoritatea credem că este foarte scump să călătoreşti. Ce părere ai despre asta? E un mit sau o realitate?

Cred că e pe undeva pe la mijloc. Totul depinde de tine și de cât de confortabil ești în anumite situații. La începutul anului 2022 am fost plecați în Edinburgh pentru 3 zile și totalul călătoriei pentru 2 persoane a fost de 1300 lei. Aici fiind incluse biletele de avion, cazarea, mâncarea și transportul. Sunt mai multe modalități prin care poți economisi în călătorii.

JS: Ni le poți spune?

Sigur! Dacă vreau să economisesc bani într-o călătorie:

  • Sunt dispus să aleg o cazare mai simplă, fără chestii sofisticate, dar cu anulare gratuită, review-uri bune și notă bună pe Booking/Airbnb.
  • Aleg mijloacele de transport în comun în locul taxiului sau mașinilor închiriate.
  • Caut supermarketuri pentru a cumpăra mâncare la preț ok, nu doar la restaurant.
  • Fac puțin research despre atracțiile zonei, ce reduceri pot accesa, ce obiective au intrare gratuită.

Ce aplicăm la noi și funcționează perfect este cumpărarea biletelor de avion cu o lună sau chiar trei luni înainte, astfel găsesc și cazare la un preț rezonabil. Plătim cazarea cu cel puțin o lună înainte, astfel rămân doar cheltuielile propriu-zise de mâncare, transport și atracții.

Fă pași mici! Nu încerca să bifezi totul doar de dragul de a posta pe Instagram.

JS: Care sunt site-urile de bază, companiile şi aplicațiile pe care le foloseşti pentru cercetare, achiziții, booking şi orice altceva?

Pentru bilete de avion Skyscanner este de bază pentru căutare, dar nu și pentru achiziții. Întotdeauna cumpăr bilete de pe site-ul sau aplicația companiei aeriene. Sunt abonată la cât mai multe și sunt constant la curent cu reducerile mari. Pentru cazare caut pe Booking și Airbnb, le compar și aleg varianta cea mai potrivită pentru noi.

Pentru informații, deja e destul de ușor să găsești orice pe internet. De obicei am deja salvate informațiile întâlnite pe Instagram în legătură cu anumite destinații de la diverși oameni care călătoresc la rândul lor. Fugim de articolele de pe internet care au titluri de genul „Cea mai frumoasă destinație din lume”. Platforma Am fost acolo e un bun spațiu de cercetare, dar și grupuri de pe Facebook unde informațiile sunt destul de actualizate.

călătorie - Ligia Zărnescu

JS: Care a fost cel mai ieftin bilet de avion cumpărat vreodată?

Călătoria din Scoția, Edinburgh. Am prins o ofertă la Ryanair, 25 de lei pe un zbor de persoană. O ofertă de nerefuzat.

JS: E incredibil că se pot găsi bilete atât de ieftine şi totuşi majoritatea nu ştim asta. E nevoie de multă cercetare şi organizare. Care e cea mai mare teamă când vine vorba de o călătorie pe care ai planificat-o în detaliu?

Din păcate, grija constantă este aceea a anulării zborurilor. Ni s-a întâmplat de câteva ori și nu este o experiență prea plăcută. Dar le luăm ca pe niște semne: nu trebuia să ajungem acolo, se pare. O altă teamă este a pierderii transferului dintre zboruri, atunci când avem escală. De aceea am grijă să nu aleg escală scurtă: cel puțin 6 ore sau o pauză de o noapte în orașul respectiv.

JS: Din experiența ta, care sunt 5 lucruri care nu trebuie să ne lipsească din bagaj oriunde am merge în lume?

Când plecăm de acasă verificăm Kindle-ul, pașaportul, încărcătoarele, asigurarea de călătorie. Ah, și pacea!

JS: Care e cea mai mare preconcepție pe care o au oamenii când vine vorba de călătorii?

Când vine vorba de deplasarea cu avionul, oamenii cred că nu pot pleca fără bagaj de cală, asta însemnând că prețul unui bilet crește foarte mult. Noi călătorim doar cu bagaj de mână inclus automat în prețul biletului de zbor. Astfel ne-am disciplinat să ne limităm la strictul necesar. În călătoria din Madeira, în total am fost plecați 8 zile întregi. Am avut fiecare câte un rucsac simplu.

JS: În încheiere, ce sfat le-ai da celor care își doresc să călătorească, dar văd totul ca pe o mare necunoscută?

Fă pași mici! Nu încerca să bifezi totul doar de dragul de a posta pe Instagram. Noi am trecut prin mai multe faze de călătorit. Ne-a luat puțin până ne-am calibrat stilul pentru a fi ambii bucuroși. Călătoriile nu sunt perfecte ca pe Instagram, apar multe situații neprevăzute. Bucură-te de experiență, de acum! Trece repede…

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă