Press "Enter" to skip to content

#stilpersonal cu Ștefana Bogdan: „Sunt inspirată de tot ceea ce se află în jurul meu”

Ștefana Bogdan este stilist de profesie în București și partener de proiect în cadrul platformei de personal styling The Fine Line. În acest articol am povestit despre stil, aspecte importante în vederea construirii garderobei personale, proiectul ei recent și despre cât și ce implică styling-ul.

Cum ți-ai descrie stilul în câteva cuvinte?

Nu sunt adepta unor definiții concise în ceea ce privește stilul, dar voi începe prin a spune că stilul meu personal evoluează constant, odată cu mine. Deși aleg mereu o bază clasică, ușor minimalistă, îmi place să construiesc în diverse direcții stilistice în funcție de starea pe care o am. De la clasicul jeans purtat cu o cămașă albă, la accente masculine și costume oversized, elemente moderne și destructurate și până la fuste midi sau lungi, tocuri înalte și ruj roșu. Este un proces constant de experimentare și de joacă.

„Deși aleg mereu o bază clasică, ușor minimalistă, îmi place să construiesc în diverse direcții stilistice în funcție de starea pe care o am.”

Care sunt aspectele esențiale în construirea garderobei tale?

Când vine vorba de construirea propriei garderobe, majoritatea alegerilor pe care le fac au la bază modul în care anumite piese vestimentare mă fac să mă simt. Cred că tuturor ni s-a întâmplat să fim atrași, în mod inexplicabil, de o piesă vestimentară sau un accesoriu și să știm că respectivul articol ni se potrivește chiar înainte de a-l proba. Pentru mine, acest tip de alegeri intuitive sunt câteodată chiar mai presus de regulile stilistice stricte, iar garderoba mea este într-o permanentă căutare a acelor piese caracterizate de acest je ne sais quoi, dar care mă ajută mereu să mă simt eu însămi atunci când le port.

De câțiva ani sunt din ce în ce mai atentă la povestea din spatele unei piese vestimentare, la istoria designerului care o concepe și, mai ales, la materialele utilizate. Practic, acesta a fost modul în care am reușit să îmi tratez înclinația către shopping-ul compulsiv și acumulările masive de haine care nu spuneau neapărat o poveste despre mine sau despre ele. Cred că este important ca atunci când ne construim propria garderobă să facem alegeri conștiente, să alegem calitatea în detrimentul cantității și să ținem cont de faptul că fiecare piesă reprezintă un element în definirea imaginii noastre personale.

Cât de importantă este pentru tine sustenabilitatea din punct de vedere vestimentar?

Din punctul meu de vedere, sustenabilitatea înseamnă în primul rând informare. O abordare sustenabilă (inclusiv din punct de vedere vestimentar) nu poate fi implementată în mod real și pe termen lung în lipsa unei minime educații pe această temă. Consider că este benefic să ne familiarizăm cât mai devreme cu modalitățile concrete prin care ne putem diminua amprenta de carbon, dar și să învățăm să recunoaștem tehnicile de green washing care transformă sustenabilitatea într-un un simplu element de marketing.

La nivelul alegerilor personale, sustenabilitatea a însemnat pentru mine mai multă implicare în procesul de întreținere a garderobei. Încerc să utilizez produse de îngrijire adaptate fiecărui tip de țesătură și să fiu mai atentă la modul în care păstrez sau depozitez anumite articole vestimentare (de exemplu, sacouri și paltoane). 

Deși această etapă este adesea ignorată, cred că este important să prelungim pe cât posibil durata de viață a pieselor vestimentare în care investim și, de ce nu, chiar să apelăm la sfatul unui specialist care să ne ajute într-un astfel de demers.

Totodată, am început să aleg din ce în ce mai mult materialele naturale (mătase, bumbac organic, lână și cașmir) și mi-am impus să nu mai cedez în fața hainelor din fibre sintetice, indiferent cât de trendy ar fi considerate. Nu în ultimul rând, acord mai multă atenție circularității, atât din perspectiva achizițiilor pieselor pre-loved, dar și în sens invers, prin vânzarea sau donarea articolele care nu își mai găsesc locul în garderoba mea.

Te inspiră cineva în materie de stil?

Mi-a plăcut mereu expresia beauty is in the eye of the beholder și cred că este valabilă și în ceea ce privește inspirația. Atunci când te inspiră frumosul în orice formă și ești deschis spre a-l admira, nu este dificil să găsești surse de inspirație. În ceea ce mă privește, sunt inspirată de tot ceea ce se află în jurul meu, inclusiv în materie de stil: mama mea, mereu pasionată de modă, persoanele pe care le surprind plimbându-se pe stradă, atât în București, cât și în orice alt oraș călătoresc, editorialele de modă sau energia unui fashion week.

Omniprezența este și doză de inspirație preluată din mediul online și platformele atent curatoriate ca să ne inspire. Mai presus de alegerile vestimentare propriu-zise, mă inspiră persoanele care transmit autenticitate și asumare prin stilul personal.

Care este piesa vestimentară pe care o folosești cel mai des?

Fără doar și poate, sacourile reprezintă mica mea plăcere vinovată și îmi place să le port cât mai des. Cred că un sacou bine ales, cu o croială impecabilă și un material de calitate poate salva orice ținută. Port cu plăcere trench coat-uri și paltoane, în funcție de sezon și am redescoperit în ultimii ani și pasiunea pentru piesele din denim.

„Fără doar și poate, sacourile reprezintă mica mea plăcere vinovată și îmi place să le port cât mai des.”

Ce lucruri sunt de evitat neapărat atunci când mergem la shopping?

Să evităm să cumpărăm articole care nu ni se potrivesc ca mărime sau croială ori pantofi cu desăvârșire incomozi. Să evităm să cumpărăm compulsiv, fără a citi etichetele aferente compoziției sau a ne gândi dacă respectivul item va trece testul timpului și va putea fi integrat cu ușurință în garderobă.

Ai vreun proiect recent în domeniu?

Mă bucur că am ocazia să povestesc, pe scurt, despre un proiect pe care l-am lansat recent împreuna cu Lica Popescu (fashion stylist). The Fine Line este o platformă de personal styling care facilitează colaborarea cu un stilist personal dedicat și prin intermediul căreia pot fi accesate servicii online sau one-to-one de styling, complet personalizate în funcție de nevoile fiecărui client.

Prin prisma experienței partenerei mele din proiect ca stilist personal ni s-a confirmat și reconfirmat faptul că stilul personal și încrederea de sine sunt strâns legate, iar un stil vestimentar care ne reprezintă ne va deveni un aliat de bază în orice demers. Astfel, ne-am dorit să oferim prilejul de a avea un stilist personal (la un click distanță) tuturor celor care își doresc să își rafineze imaginea personală sau să învețe să își construiască o garderobă inteligentă, diminuând sentimentul zilnic de indecizie și consumul de timp dedicat alegerii ținutelor.

Deși serviciile de personal styling constituie prin ele însele o experiență exclusivistă, ne-am dorit totodată să păstrăm acest proces eficient și transparent, astfel încât clientul să fie informat din primul moment cu privire la ceea ce presupune fiecare serviciu oferit (fie că este vorba de un styling express – care răspunde unei nevoi punctuale și care este livrat într-un termen foarte scurt sau servicii complexe – care presupun analiza stilului și a elementelor deja existente în garderoba clientului, propunerea unor direcții stilistice și liste de cumpărături complet adaptate în funcție de buget sau nevoi).

Fiindcă pentru noi este extrem de important să fim alături de clienții noștri în toate etapele construirii unui stil personal, experiența The Fine Line nu se încheie odată cu finalizarea sesiunii de styling, ci va continua și ulterior, prin asigurarea accesului fiecărui client sau membru al comunității The Fine Line la beneficii exclusive acordate de către branduri sau magazine cu care colaborăm.

Nu în ultimul rând, intenția acestui proiect este și de a educa și informa publicul interesat cu privire la tot ceea ce înseamnă modă și stilul personal, dezvoltând o abilitate stilistică în fiecare membru al comunității.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă