Press "Enter" to skip to content

Învățăm împreună: Cele mai populare modele de jeans

Sper că mindset-ul vestimantar pentru anul 2023 funcționează și că va rămâne cu noi pe tot parcursul anului. Astăzi am ales un subiect extrem de popular și îmi doresc să învățăm împreună câteva informații elementare când vine vorba despre JEANS.

*Îmi cer scuze în avans deoarece voi folosi mulți termeni în engleză pe care îi voi traduce și explica.*

© Wrangler
https://www.wrangler.com

Denimul, ca și material, s-a născut în Nîmes, Franța, iar prima pereche de jeans patentată a luat naștere în 1890, fiind create de Levi Strauss&Co. La începutul secolului XX, denimul era un material folosit în principal pentru a se confecționa salopete și pantaloni pentru lucru. Din 1920 până în 1950, jeanșii au fost purtați în mare parte de către muncitori, iar în 1950 și-au făcut intrarea în lumea modei de stradă și nu numai. De atunci și până acum, blugii (blue jeans) fac parte din viața noastră de zi cu zi, au luat o mulțime de forme și culori, iar astăzi trecem în revistă cele mai cunoscute croieli, denumirile acestora și un sfat către stilizarea lor.

În general, jeanșii sunt denumiți în funcție de felul în care sunt gândiți să se așeze pe corpul nostru, în funcție de talie sau de lărgimea croiului. Fiecare dintre modelele care vor fi menționate pot avea variantă high, medium sau low waist- talie înaltă, medie sau joasă.

Levi’s 501
https://www.levi.com.ph/product/levis-mens-501-original-jeans/005013382/p/18443895

Printre primii și cei mai cunoscuți sunt straight fit adică jeans-ul drept, clasic, ce nu are nicio altă particularitate și nu iese în evidență prea mult. Este cel mai aproape de original și poate fi purtat aproape în orice situație și dus către orice stil. Cea mai cool ținută ne duce cu gândul la Angelina Jolie în Gia: jeans drept, tricou alb, cizme cowboy și jacketă din piele.

Slim fit și Skinny fit sunt asemănătoare, fiind ambele îngustate în partea de jos. Jeans-ul slim fit este doar puțin mai strâmt decât varianta clasică, iar skinny jeans sunt probabil cel mai cunoscut model din ultimii 10 ani. Chiar și în acest moment, deși ieșiți aproape total din preferințele noilor generații, sunt un model ce nu o să dispară din multe garderobe (chiar și eu mai am o pereche). În general, acest model trebuie stilizat cu multă atenție deoarece silueta trebuie să fie frumos proporționată. Fiind mulați pot scoat în evidență disproporții sau pot să creeze unele și mai mari.

Mom jeans sunt și ei un fel de clasici, fiind varianta cea mai feminină din perioada de popularizare a jeans-ului (anii ’50). Croiala lor înaltă evidențiază silueta scoțând în evidență pieptul, talia și posteriorul. Sunt prezenți în toate fotografiile retro și pe toate străzile lumii, chiar și astăzi. Pot fi purtați în extrem de multe variante, adaptați la moda străzii sau ajustați din accesorii pentru diferite evenimente.

American Eagle Mom Jeans https://www.ae.com/us/en/p/women/mom-jeans/curvy-mom-jeans/ae-stretch-curvy-mom-jean/4433_2718_167?menu=cat4840004

Boyfriend jeans sunt o variație a modelului anterior și sunt disponibili în momentul de față în ambele variante de talie, însă modelul inițial a fost gândit cu talia joasă. Acest model de jeans a devenit popular în momentul în care femeile au început să poarte jeanșii partenerilor. Se spune că Marylin Monroe obișnuia să facă acest lucru și, în timp, a luat naștere un model care să fie destinat femeilor, dar să semene cât mai mult cu varianta clasică masculină a jeans-ului.

Ideea de flared reprezintă lărgimea terminațiilor, adică jeans-ul evazat, iar wide leg este jeans-ul a cărui lărgime pornește de sus, în formă de A.

Wrangler Flared Jeans
https://www.wrangler.com/shop/the-wrangler-retro-premium-jean-womens-high-rise-trumpet-flare-11RGF.html

Sper că ți-a fost util acest mini ghid pentru călătoria în lumea denimului 🙂

Comments are closed.

Copyright © 2024 Jurnalul de sâmbătă