Press "Enter" to skip to content

Popas în București cu Ioana Florescu | Recomandări culturale (3)

Bine v-am regăsit! Sper că sunteți gata de un nou an cultural, plin de varietate. De altfel, pe 15 ianuarie am sărbătorit Ziua Națională a Culturii, deși la nivel real nu cred că strălucim la acest capitol. 

Alocarea bugetară a Ministerului Culturii pentru anul 2023 este de 1,3 miliarde lei, a patra cea mai mică sumă după Sport, Familie și Tineret și Economie. La ora actuală, voucherele culturale destinate tinerilor lipsesc. Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat,  fiecare elev sau student ar trebui să beneficieze de un voucher în valoare de 250 de RON. Probabil de aceea mi-am și dorit să continui seria de recomandări culturale, pentru a infirma pe cât posibil faptul că astfel de evenimente trebuie să coste sume exorbitante pentru care în mod normal nu am avea bugetul disponibil.

Film

Pentru fanii cinematografiei franceze, am o recomandare interesantă cu ocazia celei de-a 13-a ediții MyFrenchFilmFestival.com. Pe teritoriul României selecția este disponibilă gratuit și conține atât producții contemporane care au avut parte de succes în cadrul festivalurilor internaționale, cât și titluri clasice precum À Nos Amours (1983), care se regăsește și în selecția Berlinale 2023. 

Teatru

Play Me a Memory – Cuibul Artiștilor, 24-30 ianuarie

Cred că prima oară am auzit de Cuibul Artiștilor prin 2018 sau 2019 de la o prietenă și m-a intrigat conceptul de teatru interactiv, din poziția spectatorului cu foarte puțină expunere la teatru. De altfel, filosofia teatrului este foarte simplă: îți faci rezervare, iar la final, ești liber să plătești cât vrei, în funcție de ce simți că ai primit din acest spectacol. 

Despre Play Me A Memory, Cuibul ne spune următoarele: „Ceea ce ne amintim ne domină prezentul. O amintire nou descoperită ne poate vindeca o traumă, o frică, ne poate amuza, surprinde sau învălui în nostalgie. Amintirile sunt purtătoare de emoții. Play me a memory este un spectacol despre intensitatea cu care ne trăim prezentul, despre cum suntem ceea ce ne amintim și despre responsabilitatea de a ne construi firul vieții cu note de armonie, echilibru, speranță, iubire și recunoștință.”.

Recomand să vă rezervați biletul din timp, din experiență proprie, acestea se epuizează destul de repede. În plus, spectacolul de pe 30 ianuarie marchează finalul Play Me Like A Memory, care va reveni din 2024.

Dușmănie v.2.0. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor – Teatrelli, 6 februarie

Dacă v-a plăcut Oana Pușcatu în rolul Mihaelei Runceanu în piesa Disco 89, aflați că o puteți urmări în Dușmănie v.2.0. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor. Spectacolul aduce în prim-plan trei personaje contradictorii, legate între ele de un trecut traumatic: Ioana (Mihaela Teleoacă), membră a fostei securități, logopedul lui Nicolae Ceaușescu și omul din spatele rostirii discursurilor dictatorului, care ajunge să devină personaj principal al unui film documentar semnat de Alina (Oana Pușcatu). 

Între cele două se află Andrei (Alex Mirea), nepotul Ioanei, un tânăr talentat, însă marcat de un parcurs anti-social și de singurătate, fiind crescut de bunica sa.

Când filmul documentar realizat de Alina câștigă un premiu important, viața personajelor se schimbă definitiv, iar publicului i se dezvăluie trecutul traumatic care le leagă.

Biletele sunt disponibile aici.

Diverse

Pe Cuvânt! #1 Seară de Spoken Word & Muzică Live, I-auzi una – 22 ianuarie 

Spoken Word este o formă de artă relativ nouă în România și în București, odată cu apariția SWORDS: Spoken Words Sessions în Club Control care se organizează bilunar. Dacă nu ai ajuns în Control, poți avea parte de o experiență unică, ce aduce împreună poeți și muzicieni locali. Trebuie menționat că nu ai nevoie de experiență anterioară dacă dorești să participi la open mic. Organizatorii promit o seară de poezie provocatoare și muzică live la I-auzi una pe Bărăției 33, la etajul 1.

Open Mic de poezie – Beat Bar Umanist -24 ianuarie

Despre open mic-ul din Beat Bar Umanist nu ar fi multe de spus. A început în august, la inițiativa a trei tineri, pasionați de poezie. Acum se află la cea de a șasea ediție. Cum funcționează? Scena e deschisă și poți citi atât creații proprii, cât și poemele altor scriitori. Ce mi-a atras atenția în mod plăcut, după participarea în cadrul a două ediții este faptul că oricine este bine-venit. Astfel, te bucuri de o experiență aparte, fie că alegi să fii spectator sau să citești.  Nu pot pune în cuvinte atmosfera evenimentului, așa că trebuie să încercați chiar voi ca să vă convingeți.

Drag Brunch – Verv Kitchen – 11 februarie

Un brunch drag este un tip de eveniment care combină elemente ale unui show drag cu un brunch. Scena locală se bucură de astfel de evenimente periodic în cadzrul Verv Kitchen, un restaurant vegan și vegetarian friendly, aflat pe Strada Italiană 26.

În cadrul spectacolului, reginele au momente individuale pe îndrăgite piese pop, iar la final, publicul doritor poate participa la într-un lipsync battle. Pentru prima ediție din 2023, publicul se poate bucura de show alături de reginele Aphrodite și Nefertiddy Heaven, cu participarea specială a lui Bogdan Anghel.

Prețul biletului este de 45 de RON.

Ca întotdeauna, dacă ai sugestii, comentarii sau ți-ai dori să regăsești alte evenimente în aceasta rubrică, scrie-mi la thatstrangeredhead@gmail.com și ne revedem în două săptămâni.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă