Press "Enter" to skip to content

Popas în București cu Ioana Florescu | Recomandări culturale de sărbători

O cercetare a asociației culturale ARCEN arăta în luna august a acestui an disponibilitatea bucureștenilor pentru activități culturale. Cifrele arată că, în medie, 20% dintre cetățenii capitalei merg la un concert o dată pe lună. Cifrele sunt puțin mai îmbucurătoare în sectorul cinematografic, aproximativ 23% dintre locuitori își fac timp pentru un film o dată pe lună. 

Bineînțeles, aici apare întrebarea: a devenit cultura în zilele noastre un lux sau ne raportăm la ea ca atare? De aceea continui discuția în jurul accesibilizării culturii cu recomandări pentru toate gusturile și buzunarele. Hai la popas prin București să vezi ce poți să găsești.

Film

E decembrie, vine frigul și este mult mai comod să cauți filme pe serviciile de streaming decât vizionarea lor la cinematograf. De aceea, vin cu trei recomandări de filme românești, să îți țină companie de sărbători.

Miracol (r. Bogdan George Apetri, 2021)

Împărțit în două capitole, Miracol spune povestea călugăriței novice Cristina Tofan, interpretată de Ioana Bugarin, în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată pentru a merge la spitalul din orașul vecin. Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată.

Povestea Cristinei se întrepătrunde cu cea a inspectorului de poliție plecat pe urmele ei, Marius Preda (Emanuel Pârvu), care îi reface drumul pas cu pas. Miracol face parte din trilogia de investigație, regizată de Apetri, fiecare film fiind bazat pe cazuri reale din România. Producția este acum disponibil pe HBO Max.

Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă, 2021)

Filmul Complet Necunoscuți este adaptarea românească a filmului italienesc Perfetti Sconosciuti. Acesta urmărește viețile a șapte prieteni (soț-soție, iubiți, amici) aflați împreună la un pahar de vin.

Premisa filmului este simplă: pun telefoanele pe masă și cad de acord ca la tot ce primesc în acea seară – apeluri, SMS-uri, mesaje pe whatsapp, emailuri – să răspundă pe speaker sau să citească cu voce tare. De aici începe distracția. Filmul este disponibil acum pe Netflix.

Câmp de maci (r. Eugen Jebeleanu, 2020)

Am văzut Câmp de Maci la cinematograf și am rămas plăcut impresionată de firul narativ, deși scenariul este inspirat de protestele din Bucureștiul anului 2012, în cadrul cinematografului Muzeului Țăranului Român. 

Filmul are în plan central personajele lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București și Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție unde este sabotată proiecția unui film LGBTQ+.

Trecutul și prezentul lui Cristi se întâlnesc în mijlocul scandalului din cinema. Astfel, protagonistul își pune în joc stabilitatea profesională și personală. Câmp de Maci se poate vedea pe Netflix.

Și dacă totuși te încumeți să ieși din casă, uite ce poți face în perioada asta:

Teatru

404 LOVE (Teatrul Apropo, 28 decembrie)

Șase personaje în căutarea… 404 Love Not Found. Piesa este adaptată după La Ronde, făcută celebră de Arthur Schnitzler pentru că a scandalizat societatea vieneză la începutul secolului douăzeci. Bilete disponibile aici

Artă

Apparatus 22. Of Pleasure: The Learnings and Strange Fortunes of Atletica Ideal

Între 16 noiembrie 2022 și 28 ianuarie 2023, Suprainfinit Gallery ne invită la expoziția colectivului artistic Apparatus22, care explorează un viitor utopic și care chestionează relația dintre tehnologie și om. Miza? Iubirea, dorința și plăcerea din perspective non-umane. 

Ce se poate vedea în cadrul expoziției? O serie de instalații obiect și narative dezvăluie peripețiile unui personaj hibrid AI, numit Atletica Ideal, ce activează între realitatea noastră și universul utopic SUPRAINFINIT.

Apropiere, amprenta unei întâlniri (POGO Gallery)

Apropiere, amprenta unei întâlniri este prima inițiativă a POGO Gallery, o galerie de artă independentă înființată în decembrie 2022, care promovează artiști aflați la început de drum. Astfel, tema apropierii este abordată de șase artiste care explorează procesul de apropiere, sub diversele sale forme: de corp, de natură, de spațiu, de oameni și de privitor. Rezultatul final este un exercițiu experimental colaborativ liber.

Expoziția poate fi vizitată până pe 5 februarie, de miercuri până sâmbătă, între orele 14 și 18, pe Calea Griviței 101. Mai multe detalii despre Apropieri, cât și despre viitoarele inițiative ale POGO Gallery găsești aici.

Dacă ai sugestii, comentarii sau ți-ai dori să regăsești alte evenimente în aceasta rubrică, scrie-mi la thatstrangeredhead@gmail.com

Comments are closed.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă