Press "Enter" to skip to content

Mircea Eliade: Despre viața care ascunde secrete infinite

O pipă lipită pe buzele tăcute, cu tutun fistichiu arzând de zor, tras cu sete, o sete de cunoaștere și de lumi nemaiștiute. O pereche de ochelari prin care lumea nu se vede așa cum o știm noi, ci e o realitate cu locuri pline de simboluri lăsate de strămoși și găsite doar de cei care sunt atenți la șoaptele istoriei.

Când zici Mircea Eliade îți vin o mie de gânduri. Însă, nu cu toții îl știm pe realul Eliade, cel care nu a avut somn, ci doar sete de cunoaștere. Pe mine mereu m-a fascinat, poate pentru că Romanul Adolescentului Miop m-a făcut să mă îndrăgostesc de cărți.

Mircea Eliade s-a născut pe 13 martie 1907, la București. A fost dintotdeauna un om complex, fiind de mic pasionat de literatură. Tatăl său era îngrijorat pentru că Eliade citea fără încetare, în mare parte la lumină foarte slabă, acesta fiind și motivul pentru care miopia lui s-a agravat. Când era elev a făcut un experiment în care orele de somn au fost reduse la 4 ore pe noapte pentru a-și forța corpul să-și subordoneze abilitățile intelectuale, iar mai târziu a recurs la „substanțe ajutătoare pentru a-i stimula concentrarea.

Se spune că a fost un „savant al simbolurilor, deoarece era interesat de ocultism, etimologie, chimie, filosofie și științele naturii. Nu a existat zi în care Mircea Eliade să nu fi cercetat secretele lumii – îi măcinau întreaga existență. Nu i-a plăcut școala, unele lucruri i se păreau inutile, pentru că, de fapt, esența vieții se regăsea în cărți și studiu până la refuz. Își dorea să învețe complexitatea Universului și citea orice îi venea în mână, că poate-poate mai afla un secret. A ajuns să citească o carte pe zi.

De-a lungul timpului, Eliade a avut multe păreri despre religie. A început ca ateu convins și a ajuns un om fascinat de religie datorită mișcării Hippie, care ar fi declanșat iubirea față de spiritualitate. Studia efectele pe care yoga le are asupra oamenilor și îl interesa religia ca fenomen, astfel că, mai târziu, ajunge istoric al religiilor.

Ca majoritatea artiștilor de seamă pe care România i-a avut, Mircea Eliade fuge din țară rupând pământul, pentru că operele sale erau cenzurate. A fost închis din cauza părerilor sale politice și împiedicat să își urmeze cariera ca profesor. Dar cu timpul, Mircea Eliade devine unul dintre cei mai importanți oameni din lume, iar ușile internaționale se deschid una după alta. Când Comunismul a ajuns la putere, Nicolae Ceaușescu încerca din răsputeri să îl aducă pe Eliade înapoi în țară, chemându-l la diferite conferințe și atrăgându-l cu tot felul de avantaje, dorindu-și chiar ca acesta să-l ajute în a primi premiul Nobel pentru Pace. Însă Eliade refuză, fiind dezamăgit de ceea ce se întâmpla în România.

„Am ieșit din mine ca să pășesc mai departe.

Cariera lui a fost covârșitoare, fiind apreciat de o lume întreagă. Dar toate geniile au și un sfârșit, desigur, unul fizic, pentru că cel simbolic s-a întipărit în pietrele omenirii și nimic nu-l poate face să dispară. Mircea Eliade moare la Washington, pe 22 aprilie 1986. La înmormântarea lui se citește din Apocalipsa lui Ioan și din Mitul Eternei Reîntoarceri: „Am ieșit din mine ca să pășesc mai departe.

Se spune că alte popoare îl iubesc mai tare pe Mircea Eliade decât însăși țara sa. Eu cred că nu am fost lăsați să îl iubim mai mult. Pentru mine rămâne omul fără timp, care nu a reușit să găsească toate răspunsurile la întrebările sale. Rămâne cel care pare că voia să fie nemuritor, doar ca să nu mai aibă scuze pentru a-și odihni setea de cunoaștere: „Simt o lume deasupra mea… Aş vrea să ajung odată atât de ferm şi inuman ca s-o pot prinde întreagă, magnifică şi eternă cum e…

Surse: https://www.radioromaniacultural.ro/portret-mircea-eliade-un-savant-al-simbolurilor/, https://matricea.ro/lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-arhicunoscutul-mircea-eliade/, https://www.youtube.com/watch?v=OGOg_3jwJVE

Comments are closed.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă