Press "Enter" to skip to content

Popas în București cu Ioana Florescu | Recomandări culturale (1)

„E București și nu ai cum să nu-l iubești” cântă Paulina pe piesa cu același nume. Dacă îți sună cunoscut, află că Paulina e cântăreața care a devenit celebră pe internet cu Fetița ta de milioane. Dar nu despre asta vreau să îți vorbesc, ci despre cum putem să redescoperim și să ne reîndrăgostim de București, orașul care are foarte multe lucruri de oferit din punct de vedere artistic.

Mărturisesc că ideea acestei rubrici mi-a venit în urma unor discuții cu niște prietene, discuții în care m-am tot lovit de întrebarea: unde tot găsești evenimentele astea faine?. M-a pus puțin pe gânduri și mi-am dat seama că orașul are atât de multă diversitate culturală de oferit. Pe scurt, atracții sunt la tot pasul. Trebuie să știi numai unde să cauți. 

Dar pentru a evita astfel de întrebări pe viitor ți-am pregătit o listă cu evenimente și activități (cu intrare liberă, cu acces pe bază de bilet sau chiar online, în funcție de caz)  din perioada următoare. Există câte ceva pentru toate gusturile, deci îți recomand din inimă să participi la acele evenimente care îți fac cu ochiul sau să dai mai departe această listă prietenilor tăi care au chef de o ieșire, dar nu se pot hotărî unde să meargă.

Film

Marocco (regia Emanuel Pîrvu, 2021, România)

Filmul spune povestea Magdei și a lui Cristi, tată și fiică. Cei doi au o relație complicată, în ciuda apariția Mariei, noua iubită a acestuia. Cu ocazia zilei de naștere a Magdei, aceasta primește un lănțișor cadou de la tatăl ei, care intră la bănuieli când lănțișorul dispare. Firul narativ al peliculei este construit în jurul dispariției cadoului și relația protagoniștilor, fiind plin de răsturnări de situație. Pe parcursul celor 96 de minute suntem martori la evoluția personajelor, atât în plan individual, cât și în plan relațional. E genul de film care te ține cu sufletul la gură, iar finalul nu e deloc cum te-ai aștepta. Marocco rulează acum în cinematografe selectate, poți afla locațiile de pe Instagram: marocco.mikado

Capra cu trei iezi (regia Victor Canache, 2022, România)

Cred că toți am crescut cu basme și povești din folclorul românesc. Capra cu trei iezi în regia lui Victor Canache reinventează una dintre cele mai populare povești de adormit copii, transpunând-o într-o ecranizare horror, departe de imaginea cu care am fost obișnuiți. În rolurile principale se află actorii Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Filmul este disponibil în cinematografele din București din 28 octombrie.

Teatru

Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu – 21, 23 noiembrie, Apollo 111 În toamna lui 1989, solista Mihaela Runceanu a fost ucisă de un fan în locuința sa din București. Spectacolul, o imaginare a ultimelor zile din viața artistei are la bază interviuri și materiale documentare care construiesc perspective diverse.

Fiecare personaj deține o parte de adevăr, însă nimeni nu cunoaște ȋntregul. Spectatorul este invitat să-și construiască propria versiune asupra felului ȋn care s-au desfășurat evenimentele de-a lungul unui voiaj ȋn măruntaiele universului optzecist, pe acorduri de Mihaela Runceanu. Găsiți bilete pe eventbook.ro.

Exil –  26 noiembrie, Teatrul Național București

Spectacolul Exil construiește imaginea unei familii alcătuite din trei generații, rememorând fragment cu fragment experiențele care i-au marcat existența regizoarei și scriitoarei Alexandra Badea: comunismul, postcomunismul şi, mai ales, exilul. Evenimentele relatate sunt un pretext pentru a cugeta asupra unor subiecte dintre cele mai diverse, precum căutarea identității, istoria, adaptarea, vina. 

Personajele sale, indiferent că sunt stabilite în Franța sau rămase în țară, descoperă în ele o neliniște ascunsă, bănuiala unei trădări în trecutul familiei, caută punctul de unde a pornit totul și încep de aici o cale de înțelegere și reconstruire a unei noi vieți. Din distribuție fac parte Ada Galeș, Emilian Oprea, Crina Semciuc, Vlad Potocean, Aylin Cadîr, Mihai Călin și Irina Movilă. Biletele sunt disponibile aici.

Artă

Green Hours LIVE(S) – Green Hours Jazz Cafe – 30 octombrie -13 noiembrie

GREEN HOURS LIVE(S) este o instalație multimedia gândită sub forma unui tur cu ghid audio accesibil prin scanarea codurilor QR amplasate în locație. Pentru o experiență completă, se recomandă  utilizarea smartphone-ului și a căștilor.

Spiritul și atmosfera Green Hours sunt reconstituite prin alăturarea unor elemente multidisciplinare care i-au definit identitatea. Inițiatoarea și curatoarea proiectului, Cinty Ionescu, recuperează și folosește elemente vizuale din arhiva Green Hours completate cu zeci de mărturii filmate ale unor personalități culturale apropiate de spațiul din Calea Victoriei 120 și de inițiatorul său, Voicu Rădescu.

Vizitarea expoziției este gratuită și deschisă de luni până duminică, în intervalul 16:00 – 20:00 (cu excepția zilelor în care sunt programate concerte, respectiv 3, 4 și 11 noiembrie când orele de vizitare sunt 13:00-17:00).  

Sper să găsești ceva pe placul tău. Dacă ai sugestii, comentarii sau ți-ai dori să regăsești alte evenimente în aceasta rubrică, scrie-mi la thatstrangeredhead@gmail.com.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă