Press "Enter" to skip to content

Sade sau zeița muzicii soul: Despre poezia de a-ți curge muzică prin vene

Sade, pentru mine, este zeița muzicii soul. O femeie superbă, îmbrăcată cu piese care par a fi una cu trupul ei, cu o voce senzuală, vibrantă pe care n-ai cum să n-o recunoști. Îi ascult muzica de mulți ani, tot de mult timp îmi e alături în iubiri, trăiri, momente, clipe, amintiri, iar piesele ei reușesc mereu să-ți intre sub piele indiferent de anotimpul de afară sau din sufletul meu. Mi se pare o muzică atemporală, care nu-și va pierde din frumusețe, unicitate și eleganță indiferent de timpul care o va mângâia. 

„Înregistrez doar când simt că am ceva de spus. Nu mă interesează să lansez muzică doar de dragul de a vinde ceva. Sade nu este un brand.”

-Sade Adu

Sade Adu s-a născut în Nigeria, iar numele ei, Folosade, are o semnificație aparte, o semnificație care tind să cred că i-a fost predestinată: dragostea îți conferă coroana. După ce părinții ei s-au separat, Sade s-a stabilit împreună cu fratele său și cu mama ei în Anglia, Essex, unde a dezvoltat un adevărat interes pentru modă, dans și artiști soul.

Mai târziu, pleacă la Londra pentru un curs de modă, iar în timpul școlii lucrează ca ospătară și curier pe bicicletă. După absolvire pune bazele unui mic atelier de modă, care începe prin confecționarea de haine bărbătești, dar lucrurile nu prosperă, așa că Sade se orientează spre altceva. Pentru o perioadă lucrează ca model, apare pe coperțile câtorva reviste, însă își dă repede seama că nu e tocmai ce își dorește de la viață.

Good times, they come and they go
Never going to know
What fate is going to blow
Your way, just hope that it feels right
Sometimes it comes and it goes
You take it ever so slow
And then you lose it
And then it flows right to you
So we rely on the past
And special moments that last

– versuri din piesa Never as good as first time

Se alătură pentru scurtă vreme trupei Arriva, iar din colaborarea cu unul dintre membrii trupei ia naștere piesa Smooth Operator, care ulterior se lansează cu ajutorul saxofonistului Stuart Matthewman, alături de care artista pornește la drum cu noua formație intitulată Sade. Urmează o lungă și prosperă carieră muzicală, una dintre piesele cele mai cunoscute și iubite ale ei fiind No ordinary love, cu un videoclip superb care a contribuit la notorietatea piesei, în care Sade joacă rolul unei sirene profund îndrăgostite. 

„Odată ce o melodie apare, nu mai este a mea. Și acesta este întregul scop al muzicii: să aparțină oamenilor.”

-Sade Adu

Sade a fost foarte discretă în legătură cu viața personală: a fost căsătorită, s-a despărțit, apoi a regăsit dragostea și s-a născut primul ei copil, o fetiță pe nume Ila. 

Uneori, pentru oameni precum ea, creația vorbește de la sine. Simpla prezență a sa electrizează, ești cucerit și nu știi de ce anume. Să fie oare privirea pătrunzătoare, piesele vestimentare, trupul frumos plămădit de zei care conturează mișcări fine? Îi auzi vocea și tot ce era zgomot în plus în mintea ta se oprește. Inima bate mai tare, doar ca mai apoi sângele să curgă năvalnic în vene, inspiri, expiri, închizi ochii, timpul s-a oprit în loc. Nu știi unde ești, ce zi e astăzi și nici în ce galaxie ai ajuns. Nu mai știi nimic de fapt. Dar simți totul din creștet până în vârful degetelor de la picioare: versurile, vocea senzual-vibrantă, saxofonul. În piept nu-ți mai bate inima, ci doar ea, muzica.

„Nu am absolut nicio percepție reală, corectă, despre timp.”

-Sade Adu

Cam asta e Sade, un întreg univers care odată ce te-a cucerit și te are, îi aparții pentru vecie. E despre atemporalitate, emoție, poezie, eleganță, senzualitate și-un strop de magie. 

One Comment

  1. Cătălin Florin Cătălin Florin octombrie 14, 2022

    Minunată este Muzica ei , Muzică nu zgomot ! Este suficient să vizionezi un singur concert al ei pe dvd ori bluray și te vei indrăgosti de această pată de culoare muzicală care este SADE !
    Mulțumim de postare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă