Press "Enter" to skip to content

#stilpersonal cu Andreea Leța: „Când nu știu cum să mă îmbrac, mă gândesc la ce am nevoie”

Astăzi o avem invitată pe Andreea Leța, jurnalist și editor la rubrica de modă a revistei A list. Andreea ne va descrie atât stilul ei vestimentar, cât și lucrurile esențiale pe care ar trebui să avem în garderobă în opinia ei.

Care ar fi pentru tine cel mai important
lucru de ținut în minte atunci când ne construim garderoba?

Cred că este foarte important să știm că o garderobă se construiește în timp, pe măsură ce stilul personal se șlefuiește și devine din ce în ce mai conturat. Asta înseamnă să avem răbdare cu noi, să observăm ce ne place și ce ne face să ne simțim bine. Piesele esențiale, precum sacoul masculin, pantalonii de costum, cămașa albă, trench coat-ul, rochia neagră și tricoul alb sau negru trebuie să existe în orice garderobă, însă modul în care le personalizăm depinde de lucrurile care ne definesc.

E nevoie de timp, de atenție, de sinceritate atunci când ne uităm în oglindă și de echilibru atunci când vine vorba de shopping. Nu ne trebuie un muzeu în garderobă, ci avem nevoie de lucruri care să ne ajute să construim tot ce ne dorim pe parcursul vieții. Vorba lui Marilyn Monroe: Give a girl the right shoes and she will conquer the world.

Care este piesa vestimentară din garderoba ta pe care o folosești cel mai des?

În ultimul timp aproape că nu am ieșit dintr-o pereche de pantaloni conici până la glezne, dintr-un material natural, subțire. Îmi vin bine, sunt confortabili, sunt foarte ușor de adaptat aproape oricărui cod, se potrivesc cu orice model de pantofi, iar pentru o persoană cu activitate intensă și diversă, cred că momentan reprezintă piesa perfectă.

Care sunt cele două moduri în care ai stiliza o rochie simplă neagră încât să fie casual și apoi elegantă?

Rochia neagră nu are nevoie de introducere, însă cred că există o rochie neagră anume pentru fiecare dintre noi. De exemplu, pentru mine, rochia neagră este o piesă cu o linie clasică, ușor cambrată, are o răscroială la spate, are barete subțiri și spatele decupat. Și este din mătase. O port cu teniși, cu un tricou alb pe dedesubt, cu un colier masiv într-un context casual și cu o pereche de stiletto, cu bijuterii fine, dar prețioase, și posibil cu un sacou masculin, într-un conext formal.

Cum îți alegi ținuta pentru un eveniment formal important?

Evenimentele formale vin la pachet cu o încărcătură sau cu o tensiune destul de
mare. Din câte am observat, 80% dintre persoanele cu care am interacționat simt
un foarte mare stres atunci când vine vorba de a fi în aceeași încăpere cu un grup de persoane investite cu o importanță aparte. Astfel, sfatul meu este să alegem piese din materiale de calitate, conturate de croieli care ne avantajează și care corespund personalității noastre.

Aș evita excesul, este unul dintre puținele cazuri în care nu recomand gablonțurile, aș miza pe clasic și pe accesorii fine, dar de efect. Ultima dată când am participat la un astfel de eveniment am purtat un sacou masculin satinat, o pereche de pantaloni conici la dungă, din stofă, o pereche de pantofi vintage negri cu o textură satinată și o geantă vintage de mici dimensiuni. Am purtat bijuterii discrete, cu excepția unui inel (vintage și el), din argint filigranat, destul de voluminos.

Cum arată ținuta pe care o porți atunci când nu știi cu ce să te îmbraci?

De obicei nu stau să mă gândesc foarte mult atunci când ies din casă, mai ales într-o zi în care am multe drumuri de făcut sau pe care o petrec într-un studio. Când nu știu cum să mă îmbrac, mă gândesc la ce am nevoie. Cel mai important e să mă simt confortabil și să îmi placă de mine.

Mă simt bine în piese clasice, din materiale
naturale, precum tricoul din bumbac sau cămașa masculină, o pereche de pantaloni conici, cum spuneam, și o pereche de teniși sau de ghete motorcycle. Accesoriile sunt destul de importante pentru mine. Le aleg în fiecare zi în funcție de starea în care sunt. Dar de obicei nu îmi lipsește un număr măricel de coliere subțiri
cu diverse pandantive, cercei și inele supradimensionate. Ah și parfumul. Nu îl vezi, dar e acolo și din când în când, pe măsură ce scade energia, vine să îți amintească
cine ești ce poți face.

Ce accesorii ți-ai alege pentru un cocktail party?

Depinde foarte mult de locul în care are loc o astfel de petrecere și de întreaga ținută. Îmi plac foarte mult gablonțurile cu pietre, mi se pare că au un efect intrigant spre wow într-o ținută, mai ales atunci când alegi linii clasice. Însă poți miza, desigur, și pe o bijuterie adevărată, care să vorbească despre tine. Îmi plac foarte mult piesele vintage, astfel că gențile de mici dimensiuni brodate sau cu o formă deosebită sunt potrivite pentru un astfel de cod vestimentar.

Care sunt perechile de pantofi esențiale pentru tine?

Culmea e că am foarte mulți pantofi care, în cele mai multe cazuri, rămân acasă în cutiile lor, că tot vorbeam despre garderoba muzeu… Cred că pentru situațiile de toată ziua e important ca pantofii să fie confortabili și din materiale de calitate. Eu port sneakers și teniși destul de des, ghete sau bocanci, însă îmi plac foarte mult
pantofii cu toc, iar aici am o mini colecție, cu piese de la designeri români, vintage sau găsiți întâmplător prin diverse magazine.

Esențial este să am o pereche de pantofi pe care să mă pot baza în orice tip de situație. Deci o pereche de sneakers, o pereche de sandale flat, o pereche de sandale cu toc, o pereche de stiletto și o pereche de ghete/cizme ar fi baza. Pantofii au această mare calitate de a face un look să strălucească sau de a-l distruge complet. De asta, de exemplu, în cazul unui bagaj pentru o perioadă prelungită, cel mai greu îmi e să iau decizii în materie de încălțăminte. E un subiect încă sensibil și sunt convinsă că nu sunt singura.

Nu în ultimul rând: cum ți-ai descrie stilul în câteva cuvinte?

Foarte complicat să mă gândesc la stilul meu, culmea… Cred că felul în care mă îmbrac vorbește destul de mult despre nostalgia pe care o simt vis-a-vis de haine. Pe de-o parte, am copilărit în anii ’90, deci există niște referințe foarte clare în direcția asta, cred că mereu stilul meu casual va fi destul de teenage grunge, însă găsesc un confort extraordinar în piesele vintage, felul meu de-a fi mă apropie mereu de piese lucrate, care îmi spun ceva despre mâinile care l-au dus de la idee la obiect.

Nu alerg după branduri, nu mă definește ce scrie pe o etichetă decât dacă e o piesă retro, cu o anumită croială și dintr-un material deosebit, hainele mele sunt 90% negre, îmi plac combinațiile de materiale și de registre, mă provoacă un obiect kitsch… Nu știu cum să dau o definiție acestor lucruri. În ținutele mele vor exista mereu influențe rock, ceva mistic și ceva clasic. Cam asta cred că ar defini stilul meu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2023 Jurnalul de sâmbătă