Press "Enter" to skip to content

Roberto Bolle: desăvârșire în căutarea excelenței și valorificarea dansului

Mereu am considerat baletul unul dintre cele mai grele și solicitante tipuri de dans. Un ansamblu atât de armonios de spectacol teatral, dans, pantomimă, execuție și muncă. Pentru că îmi place să îmi diversific subiectele articolelor pe care le scriu, în numărul de azi îl vom „cunoaște” pe Roberto Bolle, unul dintre cei mai apreciați dansatori aparținând artelor baletului.

Elisa Badenes & Roberto Bolle | „Danza con me”

Roberto Bolle este dansator principal al American Ballet Theatre și La Scala Theatre Ballet, invitat deseori la cele mai renumite companii de balet din lume, printre care: The Royal Ballet, Mariinsky Ballet, Paris Opera Ballet și Bolshoi Ballet. Lacul Lebedelor, Spărgătorul de nuci, Giselle, Frumoasa Adormită sunt câteva dintre spectacolele pe care le-a onorat cu talentul său.

Artistul definește dansul drept o formă de artă în continuă evoluție, o luptă constantă împotriva gravitației, o aspirație constantă spre perfecțiune. Într-o căutare neîntreruptă a excelenței, este protagonist într-un basm modern care îmbină arta și frumosul cu un sentiment palpabil de pace. Această dorință, odată cu trecerea timpului, se înrădăcinează în dansator și devine un obicei. A nu fi mulțumit și a învăța să urmărești un ideal te menține umil.

Teatrul La Scala | „Onegin”
© Teatrul La Scala

Fiind pasionat de dans din copilărie, face balet de la 6 ani, a învățat ce înseamnă disciplina și munca. La 14 ani și-a dat seama că ar putea face din dans o profesie și că viața lui va începe și se va sfârși cu baletul.  Dintotdeauna a fost foarte conștient de corpul său, de flexibilitatea și receptivitatea sa înnăscută, asta ducând la acordarea unei atenții sporite acestuia.

Dansatorii învață de la vârste fragede să se înțeleagă cu un instrument care nu este niciodată același, care se schimbă datorită vârstei, rănilor și durerilor care îi însoțesc. Pentru el, corpul este un instrument de artă, ca o pensulă pentru un pictor sau o vioară pentru un muzician.

Teatrul San Carlo Milano | „Giselle”
© Teatrul San Carlo

Artistul menționează maturitatea artistică pe care a dobândit-o și care îl ajută să abordeze personaje și nuanțe noi ale profesiei: „ceea ce îmi place la această fază a carierei mele artistice este maturitatea mea crescută pe scenă, care merge mână în mână cu creșterea mea ca ființă umană. Sunt roluri și personaje pe care le pot aborda abia acum, descoperind aspecte creative și nuanțe care înainte îmi erau de neconceput”. Consideră că ceea ce este și ce gândește este un rezultat al trecerii timpului, a ceea ce a fost și ce a realizat.

„Înțelegi rapid că fiecare aspect este dominat de nesiguranță și că totul se poate termina în orice moment. Există ceva care ne îmbrățișează și care trece dincolo de pasiune și talent.”

Roberto Bolle

Pe lângă spectacole, emisiunea sa proprie Danza con me este o lume paralelă în care totul este suspendat într-o călătorie extraordinară prin marea artă a dansului. În 2014 a înființat Gala Roberto Bolle and Friends, eveniment care oferă prilejul unic de a-i admira pe scenă pe mulți dintre cei mai cunoscuți dansatori din lume.

Frumusețea acestei ocazii constă în experimentarea diverselor tehnici, școli și stiluri ale dansatorilor de talie mondială. Programul Galei se schimbă cu fiecare reprezentație, dar dansatorii interpretează piese începând de la repertoriul clasic mult îndrăgit până la balete moderne și contemporane.

Roberto Bolle desăvârșire în căutarea excelenței
Fantastic Man Magazine (2013)
© Andreas Larsson

Pentru Bolle, a dansa înseamnă să nu cedezi descurajării și să nu schimbi direcția atunci când ai toate indiciile care sugerează renunțarea. Un lucru pe care l-a învățat este faptul că „nu există cădere din care să nu te poți ridica”. În dans „înțelegi rapid că fiecare aspect este dominat de nesiguranță și că totul se poate termina în orice moment. Există ceva care ne îmbrățișează și care trece dincolo de pasiune și talent”. O astfel de cădere poate schimba cursul unei cariere. Consideră că este nevoie de umilință și capacitatea de a îndura singurătatea.

„Dacă nu aș fi fost un dansator care trece prin experiențe interpretative, emoționale și fizice atât de intense, nu aș fi putut lucra într-un contact atât de strâns cu mine, atât la nivel uman, cât și emoțional.”

Roberto Bolle

Pe măsură ce a îndeplinit tot mai multe angajamente grele cărora a fost nevoit să le facă față singur, a început să savureze singurătatea și să o considere o realizare (nu o limită), o formă de libertate și de concentrare absolută. Dansul i-a permis să dea tot ce are mai bun pentru tot ce e mai luminos, frumos și sacru în artă.

Într-unul dintre interviurile pe care le-a acordat, Bolle menționează: „dacă nu aș fi fost un dansator care trece prin experiențe interpretative, emoționale și fizice atât de intense, nu aș fi putut lucra într-un contact atât de strâns cu mine, atât la nivel uman, cât și emoțional”.

Roberto Bolle desăvârșire în căutarea excelenței
© Luciano Romano

Maturitatea a adus cu sine și capacitatea de a se ierta și de a se bucura de rezultatele, satisfacțiile și aplauzele care în trecut nu îl mulțumeau pe deplin. Proiectele din care face parte vizează promovarea dansului: studierea la școli, încurajarea, valorificarea și promovarea sa deoarece reprezintă o parte minunată a moștenirii culturale. Privind în trecut, observă faptul că realitatea a depășit aspirațiile din copilărie, iar privind în prezent, vede „un bărbat care se simte împlinit, senin, fericit și matur atât ca artist, cât și ca om”.

Copertă:
Roberto Bolle & Svetlana Zakharova „Giselle” © Marco Brescia & Rudy Amisano
Roberto Bolle | Sursă: Pinterest

One Comment

  1. Marin Marin iulie 14, 2022

    O publicatie interesanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă