Press "Enter" to skip to content

Karl Ove Knausgård: Odă pentru faptele trecute și viitoare

Fiecare persoană ajunge într-un punct în care simte că duce o luptă interioară cu propriile gânduri și sentimente. Se poate întâmpla la orice vârstă, cu episoade scurte sau care se întind pe mai multe secvențe din viață. Când realizezi că nu mai ești într-un echilibru interior, te exteriorizezi prin mijloacele care îți aduc pacea. În cazul meu, funcționează ca terapie pentru zilele fără traducere, scrisul, lectura și muzica.

Tot ca o formă de vindecare, l-am descoperit și pe Karl Ove Knausgård, prin seria Lupta mea, o radiografie a propriei vieți. Scrisă în șase volume, biografia sa este de o sinceritate copleșitoare, dură și sensibilă în același timp. Pe coperta fiecărei cărți din serie este reprezentat chipul lui Knausgård, o privire care te invită să faci parte din viața lui, prin fapte trecute, dar și viitoare.

„Din ce în ce mai des mi se pare că trăim în două realități, una fizică, materială, biologică și chimică, lumea obiectelor și a corpurilor, pe care am putea-o numi, eventual, realitatea de ordin prim, iar alta abstractă, imaterială, lingvistică și cognitivă, lumea relațiilor și a interacțiunilor sociale, care ar fi realitatea de ordin secund.”

Karl Ove Knausgård

Te invită să faci parte din lumea sa fără să te pregătești cu nimic, doar cu stabilitate emoțională, fiindcă ești trecut prin geografia fiecărei stări omenești. În momentul în care am început să îi cunosc universul lui Knausgård, n-am ieșit același om. Abordează într-un mod dezarticulat de firescul cunoscut și cele mai mici detalii, în fiecare dintre cele șase povești. De la moartea unui tată până la un bărbat îndrăgostit și dansul prin întuneric, Knausgård este într-o continuă luptă: cu el, cu realitatea, cu dorința de a fi un om bun pentru familia lui și cei din jur. Viața în forma sa brută, descrisă de scriitorul norvegian, m-a făcut să mă adâncesc din ce în ce mai tare în rândurile care nu sunt deloc puține.

sursa foto: serialreaders.com

S-a dezgolit până la piele în fața lumii și nu i-a păsat de ce a lăsat în urmă, fiindcă a trăit autentic și întâmplările neplăcute. Deși pare o fire care trăiește mai bine departe de lume, nu se sfiește să caute adevărul în orice împrejurime.

Este dur față de propria persoană și se privește de multe ori în oglindă, caracterizându-și zdruncinat faptele și întâmplările. Dar, nu lasă nimic la voia întâmplării și nedescoperit. Lupta sa este o continuă descoperire între trecut și prezent, care îl propulsează într-un viitor surprinzător, dar mereu pregătit să-l cunoască.

„Un aspect esențial al durerii este faptul că nu poate fi tradusă. Putem vedea că cineva simte durere și putem înțelege că îl doare, dar distanța dintre conceptul de durere și durerea însăși e atât de mare, încât nici cea mai mare compasiune n-o poate străbate; suntem pentru totdeauna străini durerii altora. Asta înseamnă că persoana care are dureri este întotdeauna singură.”

Karl Ove Knausgård
sursa foto: sursa foto: serialreaders.com

În aceeași manieră a construit și cvartetul anotimpurilor (Toamna, Iarna, Primăvara, Vara), o encicopledie personală pentru fiica nenăscută. Cu toate că întreaga poveste a scos la iveală latura paternă încărcată de o dragoste nemărginită, a făcut-o cu sinceritatea caracteristică. Scrisul rămâne seva trăirilor, natura firescului și haosul care îi caracterizează episoadele vieții. Datorită literaturii a putut evada din lume, a reușit să lupte cu el și să se transforme într-un om de încredere.

„Haosul și neprevăzutul reprezintă în același timp premisa vieții și declinul ei, una imposibilă fără altul și, chiar dacă aproape toate eforturile pe care le facem sunt menite să ne ferească de declin, e suficient un scurt moment de resemnare pentru a trece din umbră în lumina lui.”

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård este, pentru mine, autorul care mă invită la căutare și descoperire, haos și calm într-o singură pagină, sentiment pe care nu l-am mai găsit în literatura contemporană. Cu toate că este scrisă într-o manieră subiectivă, în autobiografia Lupta mea găsești înțelegere și sens pentru emoțiile cotidiene, care greu s-ar putea normaliza.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă