Press "Enter" to skip to content

Emoția abstractului prin ochii și mâinile Lidiei Zadeh

Arta ne înconjoară în fiecare mișcare și gând, fiindcă suntem plămădiți din emoții, frumos și culoare. Toate acestea ne dau avânt de descoperire într-o lume deja formată. Iar când găsim acel hotar al nostru, începem să sădim ce a încolțit în noi. Fără vreo direcție, ci doar ghidați de emoția lăuntrică.

Îmblânzirea haosului poate fi tot artă, una abstractă văzută din exterior. Însă, pentru cei care o practică, arta abstractă este o lume infinită, fără vreo destinație, ci doar cu trăirile de moment care prind viață.

La fel se întâmplă și în cazul Lidiei Zadeh, care vine din lumea fascinantă și infinită a design-ului de produs, de interior, dar și vestimentar, pe care le cunoaște de douăzeci și șapte de ani. Își petrece zilele în atelierul său din centrul orașului, fiind dependentă iremediabil de culoare, forme și vizual intuitiv abstract. Am intrat în lumea Lidiei pentru a înțelege arta abstractă, prin cuvintele și emoțiile ei.

Despre demersul artistic

„Atelierul meu de pictură este o continuare firească a preocupărilor artistice, având o amprentă foarte puternică a ultimilor 27 de ani petrecuți în lumea culorilor, tiparelor, creației vestimentare, design-ului de țesături și produse finite.”

Lidia ne spune că este dependentă de forme figurative sau non figurative, de cromatică, de echilibru.

„Sunt dependentă de forme figurative sau non figurative, de cromatică, de echilibru.”

Artiștii care au inspirat-o pe Lidia cel mai mult de-a lungul carierei

„Artiștii preferați sunt din lumea picturii abstracte contemporane, expresionismul fiind una dintre preocupările mele de studiu. Arta abstractă este foarte apreciată în Statele Unite ale Americii, Europa Nordică și Asia, în special în Japonia și Coreea.”

Artiștii preferați: Christa Harris, Petra Thoelken și Alexander Kusnesov dintre contemporani

Pictura abstractă intuitivă

„Pictura abstractă a luat amploare după WW2, și este un curent foarte puternic care lasă liberă imaginația și libertatea de exprimare în forme și culori.

Intuitiv, înseamnă a picta instinctiv fără  planuri, schițe, modele pregătite sau premeditate.

Este despre libertatea pe pânză, o lume infinită plină de satisfacție în care contează rezultatul final, având avantajul faptului că poți construi pe pânză în straturi suprapuse de culoare până în momentul în care simți, și știi din interiorul tău, că lucrarea este finalizată. Trebuie să simți când să te oprești.”

Atelierul Lidiei

„Atelierul este, într-adevăr special, pentru că este încărcat de culori, energie creativă, optimism și gânduri bune. Gândul și dorința de a fi mai bun în fiecare nouă zi.

Este magie

Este bucurie

Este creativitate

Ce poate fi mai frumos?

Încep dimineața cu un ceai cald, muzică simfonică obligatoriu și un cumul de gânduri pozitive, credința că fiecare lucrare va fi perfectă. Satisfacția gândirii și a mâinilor magice.”

Showroom-ul din București

Showroom-ul desfășurat pe o suprafață de 500 mp este decorat cu lucrările Lidiei de la începuturi.

„Este o bucurie să respir printre ele.

Fiecare lucrare are povestea ei.

Unică. Inegalabilă.

Așa am descoperit emoții în diferitele forme de existență, de exprimare

Am descoperit emoția în stare pură…

Am compus chiar o poezie ca o declarație de dragoste pentru culori și tablouri…Magic.”

Se poate trăi din artă în 2022?

Lidia spune că se poate trăi din artă, artiștii consacrați cu o cotă de piață considerabilă putând să își permită acest lucru.

„Pentru cei tineri, este încă greu…arta în țara noastră este încă mult subevaluată și nu îți poate garanta nimeni și nimic  venituri constante din vânzarea lucrărilor

„Viața unui artist presupune dăruire totală. Ore infinite petrecute în atelier, inspirație, imaginație, talent. Acestea sunt ingredientele principale.”

Viața unui artist presupune dăruire totală. Ore infinite petrecute în atelier, inspirație, imaginație, talent. Acestea sunt ingredientele principale

Studiu mult, tehnici noi, cred că pasiunea pentru ceea ce faci este decisivă…”

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă