Press "Enter" to skip to content

La Măgeanu’: Pălărierul cu parfum interbelic

Când pasiunea pune stăpânire pe tine devii una cu ea – ești un întreg. Aceasta este povestea lui Ion Măgeanu’: Pălărierul din Câmpulung Mușcel.

Misterul pălăriilor sale cu istorie începe în jurul anului 1905, când vine în Câmpulung din Săliştea Sibiului și obține un Brevet de Meserie.

De atunci, Măgeanu’ dădea tonul în modă. Numele, atelierul și pălăriile sale fantastice au apărut în piesa de teatru „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu. Ei doi păreau că nu se suportă, cel puțin asta credea T. Mușatescu, deoarece îi folosise numele în piesă fără să-l întrebe. Dar Măgeanu’ l-a primit la un pahar de țuică și orice urmă de îndoială a pălit pe loc.

Măgeanu’ era foarte atent la detalii. Știa că pentru a cumpăra o pălărie trebuie să ți-o asortezi personalității tale, să se potrivească ocaziei respective și să îți reprezinte statutul. Când venea vorba de doamne, pălăria era continuitatea feminității, iar când venea vorba de bărbați, pălăria era ca o întărire a caracterului.

Când venea vorba de doamne, pălăria era continuitatea feminității, iar când venea vorba de bărbați, pălăria era ca o întărire a caracterului.

Ion M. colabora cu branduri mari, iar soția sa crea rochii de mireasă/costume de bărbați pe comandă inspirată din revistele mari ca Vogue și L’arte de la mode. Tot orașul și-a făcut acolo hainele de nuntă și nu există persoană care să nu aibă în casă măcar o pălărie d-ale sale prin casă.

Când venise Comunismul, pălăriile erau folosite doar de cei bogați, iar basca și șapca devenise simbolul comunului. După Comunism, farmecul pălăriilor își pierduse din interes, iar atelierul lui Măgeanu’ devenise din ce în ce mai gol. În 2014 lucrau doar 2 femei care erau atașate de brand, iar clientela se rezuma la 4-5 persoane.

„Când pasiunea pune stăpânire pe tine devii una cu ea – ești un întreg.”

Călătoria lui Măgeanu’ a pălit încetul cu încetul când acesta a murit, însă numele său a fost dus mai departe de către Marcu Măgeanu’, care a iubit, de asemenea, pălăriile și care a lucrat la ele până la 90 de ani, când s-a și stins.

Firma nu mai functionează, însă numele și pancarta faimoasă au rămas amorțite în timp. Bătrâneii din Câmpulung încă îi mai poartă pălăriile cu mândrie. Istoria lui a rămas împietrită-n timp și le șoptește doar celor ce au urechi să audă povestea unui pălărier care a dat viață fanteziilor și a făcut mândru un oraș întreg.

Surse externe: adevarul.ro

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă