Press "Enter" to skip to content

Zeița Irina Petrescu: O poveste de dragoste despre viață și teatru

De când am descoperit-o prima data mi-a fost greu să cred că a fost reală. Că o astfel de femeie în carne, oase și poezie juca la tetaru, în filme, cumpăra flori, iubea, plângea, mergea pe stradă, citea. Însă uneori viața ne face daruri și prin astfel de oameni: frumoși, rafinați, fini, însuflețiți, care au menirea să ne facă inima să bate mai tare.

Irina Petrescu s-a născut la 19 iunie 1941, în București, iar destinul i-a fost decis într-o seară, la restaurantul Continental, când a fost remarcată de regizorul român Savel Stiopul. A debutat magistral, încă din studenție, în filmul Valurile Dunării, în regia lui Liviu Ciulei. 

Cadru din filmul Străinul

„Drept consolare că am picat examenul la Filologie, părinţii m-au dus la restaurantul Continental, unde cânta favorita lor, Ioana Radu. Observam că în jurul mesei noastre se învârteşte un domn cu barbă. Deodată, făcându-şi curaj, acesta se apropie şi îi adresează tatei câteva cuvinte. Tata ni-l prezintă: Dumnealui este regizorul Savel Stiopul şi ar vrea ca Irina să facă o probă de film. Eram şi încântată, dar şi mirată. Eram mioapă, aveam o dantură cam pregnantă şi o acnee rebelă. Ce-o fi găsit la mine. Am dat totuşi proba. Filmul lui Savel nu s-a mai făcut, în schimb probele mele au fost arătate lui Liviu Ciulei care căuta o interpretă pentru Valurile Dunării. Lui i-au plăcut şi aşa am ajuns să joc în acel film”, povestea actrița într-un interviu pentru Cronica Româna.

Cadru din filmul Răutăciosul adolescent

Alte roluri splendide a mai realizat în filme precum: Răutăciosul Adolescent, alături de Iurie Darie, Duminică la ora 6, Facerea lumii, Șeful Sectorului Suflete, Șapte zile.

„Nu mă tem de bătrâneţe, nu mă complexează ridurile sau părul cărunt. Experienţa care se dobândeşte nu poate fi contrazisă prin niciun artificiu de visare.”

De o naturalețe și o eleganță tulburătoare, Irina Petrescu a fost o femeie discretă, care a iubit și trăit pasional. A fost îndrăgosită de actorul Ștefan Iordache, cu care a fost coleg în timpul studiilor de la Institutul de Teatru.

„Mi se pare că asta este marea provocare a omului, să-și folosească timpul cu înțelepciune… ”

Iubirea dintre cei doi a început cu un gest surprinzător venit chiar din partea Irinei, mărturisește actorul: „Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit. Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?”.

O altă mare iubire a Irinei Petrescu a fost Adrian Pintea, cu care a înfiripat o relație în ciuda diferenței de vârstă. În timpul relației cu Pintea, actrița a primit un diagnostic crunt: cancer la sân; care i-a afectat și relația de dragoste. Adrian Pintea n-a suportat ideea că ar putea s-o piardă pe Irina, astfel încât s-a lăsat pradă unui stil de viață dezordonat și haotic, încercând să găsească alinare. Irina Petrescu a fost distrusă după pierderea acestei iubiri, continuându-și viața mai mult în singurătate. A continuat lupta cu cancerul încă 30 de ani, care în cele din urmă i-a pus capăt zilelor pe 19 martie 2013.

„Prefer epoca interbelică. Mi-aş fi dorit să trăiesc atunci. Cred că atunci a existat o deschidere mai mare către o libertate intelectuală şi interioară şi un mare firesc al relaţiilor dintre oameni, netrucate de comme il faut-uri de comportament, în afara celor de educaţie burgheză. Ca principii, cele din urmă îmi par foarte potrivite. Sufăr că astăzi nu mai sunt la modă.”

Irina Petrescu rămâne o mare doamnă a cinematografiei românești, care ne-a rămas în amintire ca o zeiță a emoției, expresivității, naturaleței și artei frumosului.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *