Press "Enter" to skip to content

Dolce farniente: Despre poezia hainelor

Hainele dețin pentru noi o încărcătură foarte asemănătoare cu cea a amintirilor. Ne patronează, aș spune, ne ghidează ca planetele, cu rotații pe minut și date precise. Hainele sunt atrăgătoare pentru cine vreo o imagine și intrigante pentru cine vrea un efect asupra sinelui.

Il dolce Farniente – Franz Xaver Winterhalter (1836) sursă: Pinterest

Știi să săruți cu privirea vitrinele orașului, să pășești  grăbit în direcția nuanțelor de roz-roșu a fundițelor și cămășilor apretate, să te lași cucerit de revistele de la intrare și în general, știi să te înconjori cu artă, fără să realizezi. Întocmai, pentru că hainele sunt senzații înainte să fie umerașe, sunt povești despre îndrăgostiți iremediabil, hainele sunt cărți și flori în vază.

Fran Lebowitz; sursă: Pinterest

Mai mult decât orice, cred că amintirile sunt adevărul despre noi. Sunt formula perfect aliniată cu astrele și viețile și coincidențele care ni se întâmplă, sunt marea adunătură de atomi care ne construiesc, în fiecare zi.

Cât despre plăcerea de a fi – curajul de a te purta pe măsura hainelor tale, liniștea adusă de un rafinament, alergătura în tocuri roșii la metrou și râsetele în rochii vaporoase, pe toate le numesc dolce farniente. Dolce, pentru că nimic nu e mai savuros decât să fii tu însuți. Să fii eliberat de dulapul tău.

Devon Aoki; sursă: Pinterest

Devon Aoki este actrița și modelul dulce, cu un stil relaxat în marea parte a timpului, cu accente pe păr, ochi și accesorii discrete. Ea reușește să îmbine feminitatea unei adolescente cu farmecul unei femei blânde, căreia nu-i poți ghici vârsta.

2 Fast 2 Furious (2003) transmite un puternic mesaj stilistic: libertatea tinereții, susținută de haine scurte, roz, maieuri, pantaloni tăiați și păr în vânt. O relaxare dinamică, un farniente la cote de vară.

Facem cunoștință cu noi înșine zilnic, de câte ori ne folosim stilul și imaginația să ne îmbrăcăm.

Jacqueline Susann era însă un alt tip de dolce. Romanciera americană oferă o imagine matură, senină și efervescentă. Este întruchiparea dresurilor cu imprimeu, pare să fi inventat chiar ea părul tapat și glam-ul sprâncenelor arcuite, bine definite pe față-i memorabilă.

Devon Aoki; sursă: Pinterest

Fran Lebowitz este un cumul de idei, opinii și viziuni ironice. Mai mult decât stilul ei bărbătesc, format din sacouri, pantaloni gri și negri, denim închis și gulere perfecte de cămașă, ea domină prin umor, prin simplitatea apariției, prin asumarea de care dă dovadă și din punct de vedere estetic. Își asumă vârsta, anii de experiență, copilăria și emoțiile și intrigă prin sinceritate. Tot ansamblul se propagă senin și formează aura ei iconică.

Jacqueline Susann; sursă: Pinterest

Hainele sunt senzații înainte să fie umerașe, hainele sunt cărți.

Nu o moștenire, ci un viitor și prezent extraordinar. Ne îmbrăcăm în funcție de simțuri, ce vedem, ce auzim, totul se impregnează pe noi. Curenții timpurilor în care trăim ne trag spre case de modă, reclame colorate strident la ecrane plasticate, știri, anunțuri și prezentări.

Facem cunoștință cu noi înșine zilnic, de câte ori ne folosim stilul și imaginația să ne îmbrăcăm. Toate hainele sunt stări. Toate hainele sunt speranțe, tipuri de reformă și expresii lungi ale personalității noastre.

sursă: Pinterest

Capsula Farniente este despre personalitate și felul în care ea cucerește planul estetic înainte de orice artificiu stilistic. Iar pe lângă amintiri, ea reprezintă viitorul. Un dulce, intim și revoluționar viitor. Viva la pigrizia!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *