Press "Enter" to skip to content

Raffaella Carrà: Între extaz și controversă

Recunosc că, deși mă identific drept împătimită a muzicii italienești, sunt una dintre persoanele care a descoperit-o pe Raffaella Carrà în adevăratul sens al cuvântului abia anul acesta, după trecerea ei în lumea celor veșnici. După luni de zile în care am dansat aproape seară de seară pe piesa A far l’amore comincia tu, am decis să investighez mai îndeaproape această șarmantă apariție.

Raffaella Carrà, cunoscută în Italia drept la Carrà, a reprezentat un triplu talent al secolului douăzeci, fiind o cântăreață, actriță și dansatoare de excepție, care cu siguranță nu putea fi trecută cu vederea. Povestea ei începe să se țeasă undeva în jurul anului 1968, odată cu o călătorie în America, unde tânăra Raffaella a vizionat muzicalul Hair în fiecare seară timp de o lună. Acesta i-a servit drept convingere pentru faptul că divertismentul italian avea nevoie să fie revigorat. Și cu siguranță a transformat această idee în scopul vieții ei.

În timpul emisiunii Canzonissima, 1970
© Wikimedia Commons

Specialitatea ei au reprezentat-o show-urile de divertisment italienești. În 1970 a găzduit alături de prezentatorul Corrado show-ul Canzonissima. Carrà a cântat și a dansat în genericul emisiunii, purtând un set din două piese cu crop top, aceasta fiind o premieră care a dat naștere unui adevărat scandal – nimeni nu își mai arătase până atunci abdomenul la postul național de televiziune. Cu toate acestea, în anul următor ea a reapărut pe ecrane cu melodia Tuca Tuca, în al cărei videoclip execută alături de dansatorul Enzo Paolo un dans care presupune atingerea a diverse părți ale corpului partenerului:

În 1976 a apărut cel mai mare hit al său, A far l’amore comincia tu, un îndemn către femei pentru a le spune iubiților ce le place în pat. Mesajul piesei a fost ameliorat atunci când a fost tradus în alte limbi și a fost transformat, de exemplu, într-o invitație la dans. 

În timpul emisiunii Vocea Italiei, 28 mai 2014
© Luca Bruno

„Nu mă inspir de la nimeni: vorbesc cu copiii, cu tații care se uită la sport, cu soții, deci cu familiile italiene care se uită la televizor.”

– Raffaella Carrà

Probabil că unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte la această miraculoasă doamnă au fost ținutele purtate: salopete glam cu decupaje, pelerine, rochii cu cristale, paiete sau pene și în general haine foarte bine ajustate în zona taliei, glazurate toate cu o un păr blond tuns bob. 

Raffaella Carrà, Milano 1999
© SAMUGHEO / GIACOMINOFOTO / IPA (GTRES)

„A fost primul star pop, dar gospodinele au plăcut-o întotdeauna. A revoluționat divertismentul la TV.”

– Anna Maria Scalise, jurnalistă

În zilele de astăzi cântecele cu mesaj sexual nu mai reprezintă ceva scandalos, ba chiar sunt la ordinea zilei, însă Raffaella Carrà rămâne pionera acestui tip de abordare, iar mulțumită ei, oamenii care i-au îndrăgit melodiile irezistibile de-a lungul timpului au înțeles importanța unei vieți mai libere și mai împlinite.

Sursă copertă: nssmag.com

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2023 Jurnalul de sâmbătă