Press "Enter" to skip to content

Geneza a două parfumuri emblematice: L’Interdit și Miss Dior

Simțul olfactiv e una dintre cele mai deosebite caracteristici pe care o deținem, fără doar și poate, iar șansele ca parfumul să fi fost creat în chip de „ofrandă” pentru acesta sunt semnificative. Mulțumită vechilor egipteni avem parte de conceptul de parfum – o binecuvântare dacă e să-mi expun opinia. Indiferent de gen, momentul în care descoperi parfumul capabil de a-ți pune în valoare mirosul specific e unul pe cât de minunat, pe atât de subestimat – l-aș putea include în categoria celor mai inedite clipe aparținând existenței fiecăruia în parte fără vreo reținere. 

Faptul că unui obiect îi este sporită valoarea în momentul existenței unei povești nebănuite care îi vizează procesul de creare nu poate fi dezbătut. Prin urmare, iată două parfumuri emblematice și poveștile aferente:

Sursă: goinfashion.ro

L’Interdit

Creat de Francis Fabron în 1957 la inițiativa lui Hubert de Givenchy și dedicat special carismaticei actrițe Audrey Hepburn (muza și prietena lui monsieur Givenchy), acest parfum primăvăratic, cu note de trandafir, iasomie, violetă alăturate unui mix de ierburi și rășini – acel final touch – înglobează eleganța, rafinamentul și, desigur, senzualitatea definitorie actriței.

În momentul în care lui Audrey i s-a cerut permisiunea ca parfumul să fie pus la dispoziția oricui ar fi dezvoltat o afinitate față de izul emanat, aceasta a exclamat cu vehemență: „Je vous I’interdis!“ („Vă interzic!”).

Dat fiind faptul că Audrey devenise un ideal pentru femeia anilor ‘60, acesta a făcut ravagii încă de la prima sa apariție pe piață (un an mai târziu). Cel mai relevant aspect, însă, este modul în care această esență și-a primit numele. În momentul în care lui Audrey i s-a cerut permisiunea ca parfumul să fie pus la dispoziția oricui ar fi dezvoltat o afinitate față de izul emanat, aceasta a exclamat cu vehemență: „Je vous I’interdis!“ („Vă interzic!”).

Sursă: www.nytimes.com

L’Interdit a rămas unul dintre cele mai simpatizate parfumuri de-a lungul timpului, iar în 2018 a fost reinventat, dedicat în special acelor femei pregătite să înfrunte conformitatea, având drept concept the thrill of forbidden (fiorul provocat de tot ceea ce poate fi catalogat ca fiind interzis). 

Catherine Dior
Sursă: www.thedailybeast.com

Miss Dior

Ce poate fi mai frumos decât să emani cel mai nobil sentiment și nu prin emoție sau acțiuni propriu-zise, ci prin mireasma parfumului ales? În cazul lui Miss Dior, iubirea este ingredientul principal (alături de o explozie de citrice cu note florale – în special de iasomie și trandafir) , rezultatul finit reprezentând omagiul creatorului Christian Dior adus surorii sale, Catherine – o femeie cu o poveste impresionantă. 

Relația celor doi a reprezentat de la bun început o legătură indestructibilă (nu ca urmare a instinctului fratern, ci ca rezultat al unei iubiri sincere). Nu pierdeau nicio ocazie de a se întâlni în grădina vilei, unde aveau să împărtășească momente de neuitat – amintiri folosite pe post de refugiu în perioada dificilă care urma să îi despartă.

Sursă: beautybarometer.com

Membră a Rezistenței franceze pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, sora designerului a fost capturată de Gestapo (1944) și torturată pe motivul nesupunerii, nenumăratele intervenții ale lui Christian neavând vreun efect. În 1945, aceasta își face apariția schimbată radical în urma experienței lagărelor de concentrare, însă dragostea fratelui său îi oblojește rănile, readucând-o la viață.

Asemenea parfumului menționat anterior, și acesta a fost denumit ca urmare a unui moment de spontaneitate – Catherine s-a prezentat la adresa primului magazin de modă marca Dior tocmai la momentul la care Christian încerca să găsească un nume potrivit pentru prima creație vizând acest domeniu – cel al esențelor. Când a intrat pe ușă, șefa departamentului de creație a exclamat: „Miss Dior is here!” („Miss Dior e aici!”).  Et voilà, sub această denumire a apărut parfumul care a reușit să treacă testul timpului cu brio, fiind în vogă chiar și în prezent. 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.