Press "Enter" to skip to content

Rodica Ojog-Brașoveanu și misterele vieții sale

Pentru mine, Rodica Ojog-Brașoveanu este femeia care m-a cucerit din primele rânduri. Am citit-o târziu, dar modul său de a pune cuvintele pe foaie m-a făcut să regret că nu am descoperit-o mai devreme. Așa că am decis că este timpul să o cunoaștem mai bine pe Agatha Christie a României.

Rodica Ojog-B. s-a născut pe 28 august 1939 în București, părinți fiindu-i Ana Ojog, profesoară și Victor Ojog, avocat. Familia era una bine văzută de către societate, datorită funcțiilor înalte pe care le aveau stăpânii casei. Rodica s-a făcut rapid remarcată, deoarece la o vârstă fragedă vorbea fluent franceza, știa engleza și germana.

Rodica intră la Facultatea de Drept în 1956 și tot atunci este exmatriculată din cauză că susține revolta anitcomunistă din Budapesta și-și petrece următorii ani ca muncitoare în fabrica de medicamente. În 1967 este admisă la Facultatea de Științe Juridice din Iași și, după ce-și termină studiile profesează în sfera juridică.

După facultate, se căsătorește cu actorul Cosma Brașoveanu (român, actor de radio, teatru, voce, televiziune și cinema), împreună având o relație plină de umor și de dragoste. Se spunea despre Cosma că era un bărbat gelos, dar care a iubit-o foarte mult pe Rodica.

În 1969 începe să scrie primul său scenariu de televiziune, Crima din Cișmigiu, iar prima sa carte publicată este Moartea semnalează indescifrabil (1971). Rodica nu a scris doar romane polițiste, ci și șase romane istorice, un roman SF și două scenarii tot SF.

Unul dintre personajele preferate din romanele sale este Melania Lupu, căreia scriitoarea i-a dedicat o serie de șase cărți, în care apare și faimosul „pisic” Mirciulică, alături de care trăiește cele mai multe peripeții și care îi rămâne veșnic prieten. Seria e plină de umorul caracteristic al Rodicăi și este ușor de citit. Începi să iubești monologul Melaniei din primele clipe.

Pe lângă Melania, o avem și pe Minerva, care apare într-o serie de patru romane cu și despre spionaj, personaj inspirat de profesoara sa de matematică.

Înainte ca soțul său, Cosma, să facă al cincilea infarct, acesta începe romanul Fiara, care a fost terminat de Rodica. Pe 2 septembire 2002, Rodica se stinge la București, cauza decesului fiind niște afecțiuni grave la inimă și plămâni.

În 2003, nepoata sa, Mădălina publică o carte despre viața, intimitățile și cariera Rodicăi – A fost Agatha Christie a României.

Rodica rămâne o femeie fascinantă, care a respirat prin personajele sale. Mie-mi aduce mult a Melania – inteligentă, plină de umor și de tabieturi. Știa să jongleze întotdeauna cu orice situație care îi ateriza în cale, iar vocabularul său a fost unic, complex , cu subînțeles. Este exact femeia de care te îndrăgostești nebunește.

Prefer o mansardă pe Calea Victoriei, decât un castel în Timișoara”.

– Rodica Ojog-Brașoveanu

Merita să fie mai mult băgată-n seamă, tratată cu respect de presă și televizunile de atunci, nu cu ironie și indiferență, așa cum a fost la acele câteva apariții TV ale sale.

Am avut și avem o scriitoare desăvârșită. Bună seara, Rodica Ojog-Brașoveanu!

Surse externe jupanesele.ro, radioromaniacultural.ro, wikipedia.com.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă