Press "Enter" to skip to content

Planeta Celibidache: O lecție despre excelență

În dicționar, muzica este definită drept arta de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică. Arta de a exprima sentimente. Așadar,  muzicianul este un artist care transmite sentimente cu ajutorul sunetelor. Mă pot gândi la foarte puțini oameni cărora să li se potrivească această definiție. Astăzi am să dedic acest neînsemnat articol unuia dintre cei mai șarmanți dirijori pe care i-a cunoscut această lume: Sergiu Celibidache. Celi.

Înainte să îți povestesc mai multe te invit să vizionezi unul dintre cele mai frumoase videoclipuri care se găsește pe Youtube și care m-a adus mai aproape de a înțelege ce înseamnă să trăiești cu adevărat muzica:  https://www.youtube.com/watch?v=gy5Ve3338-E&t=185s.

Cel mai frumos Bolero. Un Bolero pentru care îndrăznesc să cred că Ravel ar fi spus un mulțumesc.

Sergiu Celibidache s-a născut în data de 28 iunie 1912 la Roman, județul Neamț. Asemenea lui Blaga, Celibidache nu a rostit niciun cuvânt în primii ani de viață, fapt care poate fi privit ca o simplă coincidență sau ca un semn timpuriu și bizar de inteligență. La vârsta de patru ani a început să vorbească și totodată să cânte la pian, iar mai târziu s-a dovedit a fi un elev excepțional, urmând să studieze matematica, filosofia și muzica la Iași.

„Nu te puteai plictisi cu acest om niciodată.”

-Ioana Celibidache

Sergiu Celibidache se mută la Paris în 1935, unde își continuă studiile, iar în urma invitației lui Heinz Tiessen pleacă apoi la Berlin și se înscrie la Facultatea de Muzică a Universității Friedrich-Wilhelm. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial duce o existență crâncenă, marcată de lipsa hranei și de numeroasele bombardamente.

În urma exilării lui Wilhelm Furtwängler, Orchestra Filarmonică din Berlin caută un nou dirijor șef imediat după terminarea războiului și îl remarcă astfel pe Celibidache, care devine în 1945 noul director muzical. De remarcat era faptul că știa toate lucrările dirijate pe de rost. 

Șapte ani mai târziu, după mai bine de 400 de concerte sub supervizarea dirijorului român, Wilhelm Furtwängler preia din nou frâul Orchestrei, iar Celibidache rămâne un simplu atașat.

„A rămas tânăr până la 84 de ani. Era mai tânăr decât nu știu câți tineri de 20.”

-Ioana Celibidache

În 1979, Sergiu Celibidache devine dirijor șef al filarmonicii din München și director general de muzică al orașului. Cu timpul, Orchestra Filarmonică din München devine una dintre cele mai renumite din lume. 

A fost căsătorit cu o pictoriță româncă pe nume Ioana, cu care a trăit o poveste de dragoste aparte și cred că nu e de mirare că un om așa de grandios a iubit într-o manieră așa de frumoasă. De asemenea, dirijorul era recunoscut pentru reținerea vis-a-vis de interviuri și de publicitatea exagerată.

Și cum toamna este poate cel mai potrivit sezon pentru a asculta muzică clasică, nu îmi pot imagina ceva mai elegant decât vizionarea unui concert de-ale marelui Sergiu Celibidache într-o după-amiază nehotărâtă de octombrie.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.